ZIUA LIVE Raluca Munteanu, Director de Dezvoltare IULIUS - „Constanța merită să aibă o gară la standarde internaționale” (P)
ZIUA LIVE: Raluca Munteanu, Director de Dezvoltare IULIUS - „Constanța merită să aibă o gară la standarde
11 Feb, 2025 12:44
ZIUA de Constanta
347
Marime text
![](/static/www_v2/img/logo.jpg)
![](images/stories/2025/02/11/roxana/interviu.jpg)
![](https://www.ziuaconstanta.ro/images/stories/2025/02/11/roxana/interviu.jpg)
Raluca Munteanu, Director de Dezvoltare IULIUS, se află astăzi, 11 februarie 2025, în studioul ZIUA de Constanța pentru a discuta despre revitalizarea unei zone care a fost lăsată în uitate în municipiul Constanța, care este separată, în prezent, de linii de cale ferată și este neproductivă. Este vorba despre proiectul IULIUS de la Constanța, ce se va amenaja în incinta Oil Terminal Constanța și a fost în centrul atenției în ultimele săptămâni.
Update:
„Bine v-am găsit. Mă bucur să fiu în Constanța.
IULIUS este unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliaridin România. Suntem axați pe proiecte de regenerare urbană. La momentul de față avem un portofoliu de aproximativ 1,2 miliarde de euro, investiți în Iași, Cluj, Timișoara și Suceava și avem proiecte emblematice, credem noi, așa cum este proiectul Palas Iași.
Nu suntem un dezvoltrator speculativ. Suntem interesați să păstrăm portofoliul. Acest lucru vorbește de la sine.
Ne uităm pe termen lung. Ne uităm la orașe, la locații, la relevanța investiției pentru comunitate, pentru că altfel ele nu funcționează pe termen lung, a declarat Raluca Munteanu, Director de Dezvoltare IULIUS.
De ce la malul mării?
Constănțenii, speriați de noile investiții care vin la Constanța„Noi credem în Constanța. Credem că are o zonă extrem de atractivă din punct de vedere al potențialului de business. Credem că are potențialul de a deveni un oraș activ tot anul.
„Este important să tratăm orice îngrijorare. Nu putem comenta ce se întâmplă în presă la nivel de scandaluri imobiliare. Când vorbești frumos, totul sună a marketing. Pe noi ne recomandă proiectele deja construite. Pe noi ne recomandă faptele și da, au un ecou mai puternic decât vorbele.”
Care este stadiul proiectului IULIUS?
Am venit în Constanța la indicația specialiștilor de la Banca Mondială care, la momentul respectiv, făcea un studiu de valorificare a activelor CFR. Ei ne-au spus de această zonă, Oil Terminal. Am făcut un parteneriat cu cei de la Oil Terminal, având un drept de dezvolatre pe 38 de hectare și am început să ne uităm la locația respectivă adresând două probleme: partea de decontaminare și de conectivitate.
Am început partea de studiu arheologic, am început partea de pepinieră, am propus o zonă de peste 10 hoctare de verde. Avem deja un concept pe care l-am închegat, cumva lucrăm la a explica viziunea propusă.
Partea de decontaminare a fost plină de provocări. Ne-am asumat costurile decontaminării.
Terenul contaminat va fi izolat de ceea ce noi excavăm, vom trata apa din subteran, este un proces destul de complex. Principala chestiune este să vindecăm o rană a orașului.”
Ce va urma?
„Nu ne place să ne asumăm mai mult decât putem face. Este o provocare, nu ne sperie.
Prima etapă va fi de aproximativ 20 de hectare și va conține zonă comercială, parc de peste 10 hectare, multe piațete, amfiteatru în aer liber, două clădiri de birouri, două hoteluri, centru de conferință, terase, restaurante.”
Gara Constanța
„Au fost niște mesaje care e firesc să sperie lumea. Eu plec doar cu pardesiu, nu iau gara la Iași.
Constanța poate dezvolta peste 400 de hectare, însă această zonă funcționează ca o enclavă. Ne-am uitat la punctele de acces, nu sunt foarte multe, sunt doar 5 puncte de acces. Am analizat inclusiv scenariul de a crea poduri peste calea ferată. Experții noștri s-au gândit la ce soluție putem găsi. Au venit cu ideea de a crea o gară nouă la doar 1,2 km de gara actuală. Am propus o viziune în care peste 10 ani, Constanța merită să aibă o gară la standarde internaționale.”
Ce se întâmplă cu traficul de mărfuri?
„Specialiștii noștri au avut măcar 12 variante de a așeza această gară. Au analizat mai multe variante. Sunt pachete de linii separete, în tuneluri separate, acționează complet separat. Topografria acoperă noua gară. Nu pleacă nimeni cu gara.”
Cum vedeți colaborarea cu autoritățile locale?
„Intențiile sunt bune. Credem că este încurajator faptul că administrația publică a văzut potențialul. Noi suntem doar o mică părticică, acolo sunt 400 de hectare, iar noi avem 38 de hectare.
Comunicăm pe cale formală și acolo unde putem ajuta cu studii suplimentare, punem la dispoziție tot ce avem.”
Despre platforma Constanța365.ro
„Ne-am dorit transparență. Orice conversație ne este utilă, luăm feedback constant. Ne-am luat feedback de oriunde. Oricine își dorește să ne contacteze, o poate face acolo.
Iulius funcționează prin finanțări bancare, foarte important de menționat.”
Apariția unei grădini botanice
„Am mers pe două direcții: studii cantitative și studii calitative. Studiile au arătat că oamenii își dorest o grădină botanică.”
Oamenii vor spațiu pentru sport în aer liber
„Funcțiunea care leagă tot proiectul nostru este zona de parc. Chiar este un spațiu al comunității. Zona care leagă toate funcțiunile menționeate este un spațiu verde. Sunt piațete în care lumea poate să facă activități în aer liber, inclusiv cu anumiți chiriași, săli de fitness.”
Cum vedeți Constanța peste 10 ani?
„Un oraș în care îți dorești să își construiești o familie, un oraș în care ești mândru, în care calitatea vieții este ridicată.”
„În Iași avem peste 13.000 de oameni care lucrează în clădirile noastre. Inevitabil, se creează locuri de muncă. Aducem un beneficiu pentru toți locuitorii.”
Un mesaj pentru constănțeni
„Constănțenii să creadă în Constanța, să își exprime în mod liber părerile și să contrubuie prin exemplu personal. Mergem înainte cu cele mai bune intenții.”
![](https://www.ziuaconstanta.ro/images/stories/2025/02/11/roxana/iulius.jpg)
Știre inițială:
Raluca Munteanu, Director de Dezvoltare IULIUS, vine în studioul ZIUA de Constanța pentru a discuta despre revitalizarea unei zone care a fost lăsată în uitate în municipiul Constanța, care este separată, în prezent, de linii de cale ferată și este neproductivă. Este vorba despre proiectul IULIUS de la Constanța, ce se va amenaja în incinta Oil Terminal Constanța și a fost în centrul atenției în ultimele săptămâni.
Proiectul cu o valoare de 800 milioane de euro, din care au fost deja investiți 22 milioane de euro, trebuie să treacă prin mai multe etape. Deja au început cu cel mai important aspect, care ține de pregătirea terenului. Cele 38 de hectare vor parcurge un amplu proces de decontaminare, situl fiind contaminat cu TPH, hidrocarburi petroliere, ce necesită o bacterie specifică care să neutralizeze efectele poluării. Tehnic vorbind, această procedură va dura circa un an de zile, timp în care IULIUS va parcurge etapele de documentare pentru continuarea proiectului.
Viziunea propusă pentru proiect, ce poartă semnătura biroului de arhitectură Foster + Partners, care a realizat unele dintre cele mai spectaculoase, provocatoare și de impact repere urbane peste tot în lume, se bazează pe crearea unui nou nucleu al Constanței, dinamic și axat pe oameni, care să celebreze atât patrimoniul local, cât și dezvoltarea.
Pentru a ne răspunde la toate întrebările, Raluca Munteanu va fi prezentă în studioul ZIUA de Constanța, unde va clarifica ce înseamnă pentru Constanța investiția companiei și care sunt planurile concrete ale dezvoltatorilor, marți, 11 februarie, de la ora 12:30.
Despre IULIUS
Compania IULIUS este dezvoltator și operator real estate specializat în proiecte mixed-use de regenerare urbană din România, cu o experiență de peste 25 de ani și cu o prezență în patru mari orașe din țară – Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava. Valoarea investiţiilor realizate în România depăşeşte 1,2 miliarde de euro.
Portofoliul său cuprinde peste 310.000 mp de retail, în două proiecte mixed-use de regenerare urbană (Palas Iași și Iulius Town Timișoara), rețeaua națională de shopping mall-uri regionale (Iulius Mall – Iași, Cluj-Napoca și Suceava) și proiectele Family Market din Iași (Miroslava și Bucium). Proiectele sunt lidere de piață la nivel regional și înregistrează anual peste 70 de milioane de vizite.
În doar zece ani, compania IULIUS s-a impus drept unul dintre cei mai activi dezvoltatori și operatori de spații office clasa A, construind, sub brandul național United Business Center, poluri regionale de business și comunități creative multinaționale, în trei centre universitare importante ale României – Iași, Timișoara și Cluj-Napoca. În total, 15 clădiri verzi, cu o suprafață totală de peste 242.000 mp, în care sunt prezente peste 142 de birouri de companii, unde lucrează peste 29.500 de angajați.
Până în prezent, IULIUS a realizat 13 hectare de grădini urbane, amenajate cu peste 80.000 de copaci și arbuști, însumând investiții ce depășesc 18 milioane de euro. În total, valoarea investițiilor de utilitate publică depășește 190 de milioane de euro, incluzând facilitățile pentru comunitate, parcurile și soluțiile de infrastructură.
Compania IULIUS are în dezvoltare două proiecte mixed-use de reconversie urbană, la Cluj-Napoca şi Constanţa, investiţii estimate la peste 1,3 miliarde de euro.
Material publicitar
Citește și:
ZIUA LIVERaluca Munteanu, Director de Dezvoltare IULIUS, despre proiectul care va revitaliza inima Constanței (P)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii