Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:30 20 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. România, pe primul loc la mortalitatea cauzată de cancerul de col ulterin. Medicul Dragoș Brezeanu, despre prevenția acestei boli

ro

29 Apr, 2021 00:00 3323 Marime text
  • Doctorul Dragoș Brezeanu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie – Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, a fost invitatul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 28 aprilie 2021, de la ora 14.00.
  • Acesta a vorbit despre statisticile „negre“, în care România figurează pe primele locuri în ce privește incidența cancerului de col uterin, dar și în ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.
  • Medicul a subliniat în cadrul emisiunii că femeile, în România, din păcate se prezintă prea târziu la controlul de la medic.
  • Vaccinul Gardasil 9 este utilizat în campania națională de vaccinare împotriva HPV începută în anul 2020, iar acesta previne infecția împotriva a două dintre tulpinile cele mai agresive ale virsului, respectiv HPV 16 și HPV 18.
  • Vaccinarea împotriva HPV este recomandată, deopotrivă, și băieților.
  • Doctorul Dragoș Brezeanu oferă consultații în Policlinca Delfinariu, dar și consultații online în Clinica Virtuală Regina Maria.
 
România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce privește incidența cancerului de col uterin și, totodată, tot pe primul loc se situează și în ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.
 
Informațiile au fost aduse în atenția publicului în cadrul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 28 aprilie 2021, de către doctorul Dragoș Brezeanu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie – Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria.
 
De asemenea, medicul a adăugat că „ne situăm în primul loc în tot ceea ce privește statistică negativă legată de această patologie, inclusiv stadializarea“.
 
„Din păcate, femeile din România află târziu. Tot din păcate, existând acest pudism sau acest tabu, femeia din România se prezintă foarte târziu la medic, când simptomatologia deja este avansată și din aceste considerente ne situăm pe acest loc rușinos în ce privește această patologie care, din punctul meu de vedere, surprinsă în momentul potrivit, ar putea conduce către un rezultat favorabil, cu o rată a vindecării de 98 – 96%“, a punctat doctorul.
 

Orice simptomatologie apărută trebuie investigată

 
„Momentul potrivit pentru a ne prezenta la medic ar însemna cunoașterea de sine foarte bună și orice simptomatologie apărută, fie că discutăm despre dureri în timpul actului exual, fie că discutăm despre o sângerare anormală, fie și un spotting, ar trebui să conducă femeia către un consult ginecologic“, a explicat medicul Dragoș Brezeanu.
 
Totodată, potrivit acestuia, un control anual, cu un test Babeș-Papanicolau, ar trebui să fie o regulă pentru femeia sau domnișoara care și-a început viața sexuală.
 
Un aspect deosebit de important în prevenția cancerului de col uterin îl are vaccinarea. În acest sens, vaccinul Gardasil 9 este utilizat în campania națională de vaccinare împotriva HPV începută în anul 2020, iar acesta previne infecția împotriva a două dintre tulpinile cele mai agresive ale virsului, respectiv HPV 16 și HPV 18
 

Și băieții ori bărbații se pot vaccina

 

În prezent, vaccinarea este gratuită în România pentru fetele cu vârste între 9 și 13 ani, însă vaccinul poate fi administrat cel puțin până la vârsta de 45 de ani.
 
Totodată, medicul a vorbit despre o reticență a persoanelor în a se vaccina venită și pe fondul costurilor implicate de acest vaccin, acesta fiind nevoie să fie admnistrat în trei doze, costul aproximativ al uneia dintre acestea fiind între 500 și 600 de lei, iar costul total putând astfel ajunge până la 1.800 de lei.
 
Pe de altă parte, acest cost este pus în balanță cu sumele pe care le poate implica tratarea afecțiunii, atunci când aceasta apare, în funcție de stadiul în care se află și ne intervențiile necesare, costul total putând ajunge și la 300.000 de lei.
 
Foarte important este faptul că și băieții ori bărbații se pot vaccina împotriva HPV, scăzând astfel, considerabil, în cazul comportamentului sexual riscant, riscul apariției cancerului anal, a cancerului laringian sau oro-faringian, ce pot apărea dacă unul dintre parteneri este infectat cu HPV.
 
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici:


 
Citește și:

ZIUA LIVE. Doctorul Dragoș Brezeanu, detalii despre prevenția cancerului de col uterin
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii