ZIUA LIVE. Zona Peninsulară Constanța - un „Colectiv“ în așteptare?!
ZIUA LIVE. Zona Peninsulară Constanța - un „Colectiv“ în așteptare?!
03 Nov, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2891
Marime text
- Paralela cu tragedia de la Colectiv a fost făcută în cadrul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 2 noiembre 2022, al cărei invitat a fost Daniela Ghițoi, rezident al Zonei Peninsulare, membru fondator al Asociației TACT – Tomis Așa Cum Trebuie, reclamant în procesele deschise de rezidenți pentru suspendarea și, respectiv, anularea Regulamentului de acces în Peninsulă.
Zona Peninsulară a Constanței, cunoscută și ca Peninsula Constanța, ar putea fi, în cazul vreunei calamități, un nou „Colectiv“, la o scară mult mai mare – aceasta pare să fie concluzia îngrijorătoare în urma închiderii mai multor străzi din perimetru cu stâlpișori de acces.
Fără căi de evacuare în caz de calamitate, cu multe clădiri vechi, în stare precară, traversată de catacombe ce se pot surpa oricând, cu Portul Constanța, în care se operează mărfuri periculoase, la doar o aruncătură de băț - Peninsula Constanța pare a fi mai degrabă o catastrofă în așteptare, mai ales în contextul existenței stâlpișorilor ficși care închid accesul pe mai multe străzi din zonă.
Paralela cu tragedia de la Colectiv a fost făcută în cadrul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 2 noiembre 2022, al cărei invitat a fost Daniela Ghițoi, rezident al Zonei Peninsulare, membru fondator al Asociației TACT – Tomis Așa Cum Trebuie, reclamant în procesele deschise de rezidenți pentru suspendarea și, respectiv, anularea Regulamentului de acces în Peninsulă.
„S-ar putea bloca astfel o evacuare. Putem să ne gândim că, Doamne ferește, în cazul unui cutremur, o clădire poate să cadă pe o stradă pe care noi intrăm în momentul de față și ieșim și, în momentul acela, nu se mai poate intra, nu se mai poate ieși. Deci, suntem blocați! Se pot întâmpla diverse dezastre!“, a explicat Daniela Ghițoi.
De asemenea, aceasta a vorbit și despre pericolul pe care o reprezintă în acest context apropierea de Portul Constanța.
„Se poate întâmpla, Doamne ferește!, să aibă loc o explozie în port, pentru că acolo sunt substanțe periculoase depozitate acolo și să fie, de exemplu, o degajare de gaze iritante și ni se spune că trebuie să plecăm. Pentru a putea să plecăm cât mai repede, căci nu cred că este indicat să pleci pe jos, ori, dacă sunt persoane în vârstă pe care ai vrea să le evacuezi cu mașina, în momentul de față, totul este gâtuit!“
„Nu se putea ieși din cartier“
„Acum câțiva ani a fost o furtună foarte mare, era vară, erau foarte mulți turiști și, pur și simplu, s-a blocat totul în Peninsulă, au încercat să urce, au urcat pe Remus Opreanu, încercând să iasă pe Marc Aureliu. Toate străzile au fost blocate, ploua foarte rău și nu se putea ieși din cartier, pentru că acolo este suficient ca una dintre străduțe să fie gâtuită din varii motive și totul se blochează“, a povestit membrul fondator TACT – Tomis Așa Cum Trebuie.
„Deocamdată, Doamne ferește! - să sperăm că nu va fi cazul, dar Peninsula pare a fi un fel de Colectiv mai mare? Doamne ferește, să nu fie cazul! Dar nu ne putem gândi că nu avem pe unde fugi, în caz că se întâmplă ceva“, a fost întrebarea realizatorului.
„Din păcate, da, sunt foarte puține căi de evacuare! Și nu știm cum am putea să le folosim, dacă ele sunt blocate“, a fost răspunsul.
De menționat că, o parte a dificultăților ce s-ar ivi în legătură cu o posibilă situație de urgență desfășurată în Peninsula Constanța a ieșit la iveală în urma incendiului produs la Palatul Arhiepiscopal al Constanței, în seara de 15 octombrie 2022.
La momentul respectiv, a relatat Daniela Ghițoi, prima autospecială de intervenție a intrat pe interzis, s-a poziționat foarte aproape de foc și a blocat trecerea, dată fiind natura intervenției desfășurate.
Cea de-a doua autospecială, deși ar fi putut ajunge la locul intervenției parcurgând o distanță de circa 100 de metri, a fost nevoită să ocolească pe la Comandament, strada ce facilita accesul la locul incendiului fiind închisă cu stâlpișori ficși.
Ajunsă, în final, la incendiu, autospeciala a închis prin poziționarea sa cea de-a doua cale de acces (ocolită).
Cea de-a treia autospecială, însă, nu a mai avut pe unde să o ia pentru a ajunge la incendiu, așa că echipajele de urgență au fost nevoite să smulgă stâlpișorii ficși din stradă, care închid definitiv accesul.
Stâlpișorii respectivi au fost instituiți odată cu introducerea primului Regulament de acces în Peninsula Constanța, a relatat DANIELA GhiȚoi.
Hotărârea de suspendare a acelui regulament, executorie fiind, presupunea și îndepărtarea acestora, ca parte a regulamentului suspendat.
Stâlpișorii, însă, au rămas pe loc.
În prezent, mai multe străzi din Peninsula Constanța continuă să fie închise cu acești stâlpișor ficși.
În contextul tristei comemorări a tragediei de la Colectiv, în care au murit zeci de tineri care nu au avut pe unde să iasă din clubul bucureștean cuprins de flăcări, mulți sunt cei care privesc cu îngrijorare crescând situația din Peninsula Constanța, în eventualitatea producerii unei mult temute situații de urgență.
Întregul interviu cu Daniela Ghițoi poate fi urmărit aici
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
ZIUA LIVE
Daniela Ghițoi, rezident al Zonei Peninsulare Constanța, despre problema stâlpișorilor ficși existenți (VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii