ZIUA-n amiaza mare Căsătoriile timpurii, mame minore, abandonul școlar- fenomenele care încă persistă în comunitățile de romi din Constanța. Ce spun mediatorii comunitari
ZIUA-n amiaza mare: Căsătoriile timpurii, mame minore, abandonul școlar- fenomenele care încă persistă în
11 Dec, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2776
Marime text
Mediatorul sanitar Lăcrămioara Georgescu și mediatorul școlar Sorin Dumitru, doi reprezentanți importanți ai comunității romilor din Constanța, vorbesc deschis despre sarcina lor de liant între cei din etnia romă și autorități. Recunosc, fără să se ascundă, că în rândul comunității de romi încă mai există fenomene pe care ei încearcă să le combată: abandonul școlar, reticența în fața investigațiilor medicale, căsătoriile timpurii, cazurile minorelor nevoite să renunțe la copilărie pentru a deveni mame. Și, de multe ori, reușesc.
Un mediator sanitar, precum Lăcrămioara Georgescu, îi ajută pe romii nevoiași să aibă acces la servicii de sănătate de calitate. Așa scrie în fișa postului. Este angajată a Direcției de Asistență Socială, din Primăria Constanța, iar în timpul liber este președintele Asociației Rome „Speranță și Încredere”.
În urmă cu 20 de ani era singurul mediator sanitar din județul Constanța, acum activează 10, toate femei. Și, de-a lungul activității sale, a ajutat toate comunitățile vulnerabile, nu numai pe romii ei. Se ocupă cu facilitarea accesului romilor nevoiași la serviciile de sănătate și nu numai. I s-au cerut chiar și case. „Toate se rezolvă cu vorba bună și cu insistențe la autorități, cu care, de altfel, am o relație foarte bună”, a mărturisit Lăcrămioara Georgescu la „ZIUA-n amiaza mare”.
Cele mai multe probleme privesc existența, și acum, a familiilor de romi fără identitate. Nu au acte. Mediatorul sanitar se trezește la ușă cu oameni care îi spun că nu pot obține certificat de naștere pentru copilul, care însă este născut la domiciliu, fără ca medicul de familie să fie informat. Iar romii încă mai au în comunitate moașe. Lăcrămioara Georgescu află astfel că întreaga familie este fără acte de identitate. De la bunici, la nepoți. Și reușește să îi ajute. Chiar recent a avut doi frați, de peste 30 de ani, care „doreau să fie”. I-a ajutat, s-a dus la Evidența Populației, a bătut la uși. „Nimic nu e de nerezolvat”, este deviza Lăcrămioare Georgescu. Spune că așa e ea, pune suflet în tot ce face pentru romii vulnerabili. Deși nu este de acord cu căsătoriile timpurii, nu le închide ușa mamelor minore care îi cer ajutorul..
„Am cazuri de nașteri la 12- 13 ani. Vin mamele sau soacrele lor pentru a-mi cere ajutor ca să declarăm copilul. Pentru certificatul de naștere. Deși eu sunt de etnie romă, nu pot sparge cutuma și tradițiile lor”, a povestit, puțin supărată, Lăcrămioara Georgescu.
„Sunt căsătorii aranjate de părinți. Avem mai multe neamuri de romi. La căldărari, nu se poate pătrunde. Ursarii, spoitorii și chiar în lumea turcă, și la ei se întâmplă la fel. Înainte, fetele se furau, acum sunt aranjate. E nevoie de educație. Din căsătorii timpurii, am avut copii născuți cu probleme medicale, malformații”, a spus mediatorul sanitar, la „ZIUA-n amiaza mare”.
Și cu vaccinarea anticovid este destul de greu, cei mai mulți romi o fac pentru că vor să plece în străinătate sau pentru că angajatorul le-o cere. Acum, de sărbători, Lăcrămioara Georgescu și-a mai luat o sarcină. La sediul Asociației Rome „Speranță și Încredere”, de pe strada Ștefan cel Mare nr. 64, pregătește o acțiune de Moș Crăciun pentru copiii și familiile sărace de romi. De fapt o expoziție cu vânzare. Vrea ca oamenii să doneze orice obiect, cât de mic, iar banii obținuți vor ajunge unde trebuie.
Mediatorul școlar Sorin Dumitru, care este și profesor cu normă întreagă de limbă romani la Școala Gimnazială nr. 31 din Constanța, își iubește meseria. Marea lui satisfacție este că lucrează chiar în școala unde a învățat de mic, locuiește în cartier, în rândul consistentei comunități de romi din zonă. Este „fiu al satului” cum îi place să se caracterizeze și de 13 ani muncește pentru copii de romi, nu numai la școală, ci și pe teren, acasă la ei.
„Rolul mediatorului este să mijlocească relația între școală și comunitate. Este esențial ca mediatorul să fie al comunității, altfel nu ar mai exista acea chimie intre ei. Pentru mine, este ușor să merg pe teren, la ei acasă, pentru că sunt de-al lor. Trebuie să fii vorbitor nativ și cunoscător de obiceiuri și tradiții”, a explicat Sorin Dumitru.
Pentru mediatorul școlar cel mai greu este să convingă familiile cărora le este greu să își aducă la școală copiii din cauza sărăciei:
„Te duci să le vorbești frumos despre rolul școlii, dar ei se gândesc mai întâi la pâinea care trebuie să le-o pună copiilor pe masă. Există multe situații de abandon școlar”.
Sorin Dumitru a obținut însă ajutorul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului sau al Serviciului social din Primăria Constanța și astfel „au fost cazuri fericite în care am reușit să îi aduc la școală, dar și cazuri în care nu a fost posibil”. Sunt cazuri de abandon scolar nu numai din cauza sărăcie, ci și din cauza căsătoriilor timpurii și aranjate. S-au mai diminuat în timpul școlii gimnaziale. „Există încă acest fenomen pentru că este o cutumă, care încă mai persistă. Un exemplu sunt și eu”, a recunoscut Sorin Dumitru.
În activitatea sa de mediator școlar, Sorin Dumitru este sprijinit deschis de conducerea unității de învățământ, „de doamna director profesor Elena Gogu a Liceului Gheorghe Duca, a cărui structură suntem”. El susține că profesorii sunt oameni profesioniști care îi știu și înțeleg pe oamenii de lângă ei: „Nu este ușor să lucrezi cu elevi dintr-o comunitate compactă și tradițională ca cea a romilor. Dar nu este imposibil. Cu calm, răbdare, empatie se rezolvă tot”. Iar când discuția a ajuns la eventuala existență a cazurilor de discriminare, Sorin Dumitru nu le-a negat, fenomenul ar exista și astăzi, dar mai mascat. „Dar aici, în școala noastră, nu se pune problema. Sunt 90% copii de romi, pe cine să discriminezi?”, a încheiat mediatorul școlar de la Școala 31.
Mesaje
Mediatorul sanitar Lăcrămioara Georgescu își dorește ca de Crăciun să ajute copiii bolnavi și familile sărace de romi și, de aceea, face apel la constănțeni să contribuie cum pot, „orice donație este binevenită, de la o bomboană, un obiect, orice”. Iar celor din comunitatea romilor, care au nevoie, oricând, de ajutor le transmite că o găsesc la sediul Asociației Rome „Speranță și Încredere”. „Dacă aveți probleme, veniți la mine. Primiți ajutorul care va dăinui cu forța divină. Pe strada Ștefan cel Mare nr. 64”.
Mediatorul școlar Sorin Șerban își dorește să vadă la școală cât mai mulți copii de romi. „Lăsați-vă copiii la școală, fără școală nu vom fi nimic. Fără o calificare profesională cu numele fiecăruia pe un certificat de competență profesională, nu vom răzbi”, se adresează, el părinților. Iar în contextul pandemiei, îi sfătuiește pe romi să se vaccineze. Toată familia lui s-a vaccinat, pentru a da un exemplu personal. „Este un act responsabil. Nu o facem că suntem noi de etnie romă, ci pentru că suntem oameni și că așa trebuie să facem la un moment foarte dificil de criză”.
Mediatorul școlar Sorin Șerban își dorește să vadă la școală cât mai mulți copii de romi. „Lăsați-vă copiii la școală, fără școală nu vom fi nimic. Fără o calificare profesională cu numele fiecăruia pe un certificat de competență profesională, nu vom răzbi”, se adresează, el părinților. Iar în contextul pandemiei, îi sfătuiește pe romi să se vaccineze. Toată familia lui s-a vaccinat, pentru a da un exemplu personal. „Este un act responsabil. Nu o facem că suntem noi de etnie romă, ci pentru că suntem oameni și că așa trebuie să facem la un moment foarte dificil de criză”.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii