Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:44 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA-n amiaza mare Crescută de oameni de afaceri și politicieni, soție de academician. Dezvăluirile deputatei Cristina Dumitrache (VIDEO)

ro

02 Jul, 2022 00:00 2985 Marime text
 
Deputata PSD de Constanța, Cristina Dumitrache, a ieșit, pentru prima dată în activitatea de parlamentar și politician, din carapacea de persoană extrem de discretă, acceptând să dezvăluie, la „ZIUA-n amiaza mare” și aspecte ale vieții sale private. Este soție de academician, are doi copii mici, fostul președinte PSD al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, îi este naș de cununie, iar, dacă ar fi cedat insistențelor mamei sale, acum ar fi fost farmacistă, nicidecum politician. Cristina Dumitrache îi este recunoscătoare lui Felix Stroe, pe care îl cunoaște de când era mică, dată fiind prietenia acestuia în politică și afaceri cu Ion Dumitrache, tatăl ei. Felix Stroe este cel care, încă de la intrarea în politică, i-a fost Cristinei „general de campanie”.
 
 
Deși este persoană publică, politician aflat la al patrulea mandat de parlamentar, Cristina Dumitrache admite că este extrem de discretă în privința vieții sale private. Crede că de fapt este vorba de o protecție a unei intimități pe care o dorește pentru ea, pentru copiii ei, pentru familie. Vrea să se ocupe de ce are de făcut pe partea de parlamentar fără a-și expune viața privată. Nu este însă așa de simplu. Dacă vrei, la o căutare pe internet găsești frânturi de informații  despre oricine. Așa cum, în cazul ei, am aflat că soțul, George Teșeleanu, a fost consul la Ancona.
 
Potrivit Cristinei Dumitrache, soțul ei „este în primul rând academician, a fost o perioadă consul onorific tocmai prin prisma realizărilor pe care le-a avut în domeniul științific, academic, dar și economic”. Este și cetățean italian, iar după întoarcerea în România, George Teșeleanu și-a continuat activitatea academică, și-a continuat abilitatea în domeniul afacerilor „și este la fel de rezervat cu expunerea sa publică cum este și soția sa”.
 
Nașul lor de cununie este fostul președinte PSD al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, care, la începutul lui 2022 a fost achitat definitiv într-un dosar instrumentat de DNA în care fusese judecat pentru trafic de influență.
„Dincolo de calitatea de politician și funcțiile importante pe care le-a deținut de-a lungul timpului, Valeriu Zgonea îmi este naș de cununie.  Adevărul este că m-am bucurat enorm pentru el. A fost o încercare dificilă peste care a trecut cu bine. Nu cred că o astfel de experiență nu lasă o cicatrice adâncă, cel puțin, dar cred că, așa cum a avut curajul să lupte și să își demonstreze nevinovăția, la fel va reuși să revină la acea normalitate, la viața de familie, la prieteni”, a declarat Cristina Dumitrache la „ZIUA-n amiaza mare”.
 
Cristina Dumitrache a intrat în politică în 2007, când, după ce s-a întors de la studiile din Anglia, s-a pregătit să candideze la alegerile europarlamentare pe un loc neeligibil, dar spune că pentru ea a fost o provocare și în același timp o oportunitate pentru start. La întrebarea dacă tatăl ei, politicianul și omul de afaceri Ion Dumitrache, a fost cel care și-a împins fiica în politică, ea admite că părinții își doresc, de obicei, să aibă un cuvânt de spus în cariera pe care o va urma copilul.
„Dar dacă poate să conteze cuvântul unui părinte, mama mea a fost ceva mai vehementă în a-și exprima dorințele și ar fi trebuit să fiu farmacistă astăzi, nu în politică. Dar nu”.
 
Echipa de la PSD Constanța cu care a pornit la drum ar fi fost factorul determinant.
 
 
A învățat din mers, spune Cristina Dumitrache, alături de o echipă care a reușit, în ritm accelerat, să o învețe ce înseamnă o campanie electorală, cum se transmite mesajul, discuțiile în teritoriu, față în față cu oamenii.  Și nu uită să sublinieze că „în 2008 s-a candidat pentru prima oară uninominal și în al doilea mandat tot uninominal, deci nu a fost o listă în care s-au decis locurile din frunte, chiar a fost o bătălie în toată regula, am avut contracandidați serioși”.
 

În ochii Cristinei Dumitrache, PSD Constanța de astăzi funcționează mai democratic decât la PNL sau USR. Nu comentează zvonurile că ar exista disensiuni în organizație. Susține că PSD Constanța are alte treburi mai importante. Filiala încearcă să își structureze foarte bine toate organizațiile în teritoriu. „Avem foarte clar targetul pentru 2024, unde vom avea concentrate toate alegerile. Și atunci, pentru a putea obține rezultate bune, foarte bune, sperăm noi, știm foarte clar că trebuie să ne bazăm pe o echipă foarte bune organizată”.
 
 
O amuză sondajul USR care îl creditează pe locul întâi pe Decebal Făgădău la alegerile locale din 2024, dacă fostul primar s-ar întoarce la PSD Constanța. Spune însă că PSD va avea mai mulți candidați puternici pentru Primăria Constanța, desemnați în urma propriilor sondaje. „Cel al USR este un sondaj interesant, nu l-am văzut, dar presupun că rezultatul le-a dat emoții. Nu am vorbit cu Decebal în acest sens și nici nu a avut loc o discuție despre această posibilitate în cadrul partidului. Dar pentru cei de la USR, e de făcut o analiză”, a comentat Cristina Dumitrache.
 
Pe actualul președinte al organizației județene a PSD Constanța, Cristina Dumitrache îl cunoaște de mică:
„Am crescut, aș putea spune, cu Felix Stroe, l-am avut general de campanie, cum îi place să-și spună, în 2008 și în cele care au urmat. Am avut întotdeauna foarte multe de învățat de la Felix Stroe. Pentru mine, trebuie să recunosc că a fost o oportunitate pentru șansa să fii pus în situații atât de intense, dinamice, cu o viteză foarte mare, cu mulți oameni, cu multe evenimente. Iar eu, în campaniile la care am participat alături de președintele Felix Stroe, exact senzația asta am avut-o. Că am trăit cu viteza luminii și a trebuit să învăț cu aceeași viteză”.
 
Prieteni vechi în afaceri, Felix Stroe și Ion Dumitrache conduc și organizația constănțeană a partidului. Primul, județeana, celălalt, municipala. Dar partidul nu poate fi considerat o „afacere” a lui Stroe și Dumitrache, așa cum sugerează opozanții politici.
„În niciun caz“, întărește și Cristina Dumitrache, precizând că cei doi nu mai sunt asociați în afaceri de ceva timp:
„Sunt doi oameni care se cunosc de o viață.  Au colaborat în diverse domenii, câteodată mai bine, alteori mai puțin bine. Sunt implicați amândoi în politică acum. Cred că se susțin în măsura în care cred că rezonează cu aceleași idei”.
                                                              
Cristina Dumitrache exclude vehement și ideea că partidul ar fi acaparat de Felix Stroe și Ion Dumitrache.
„Poate fi PSD-ul acaparat? PSD este un organism dinamic, are propria viață, nu poate fi îngrădit. Este o democrație probabil mai ceva decât la USR sau la PNL. La noi totul are la bază, în primul rând, comunicarea între membri. Deciziile s-au luat întotdeauna în BPJ. Nu s-a făcut nimic într-o autoritate din aceea despotică sau într-o dictatură. Deci nu au acaparat nimic. Cine este pe funcție, este pentru că a fost ales. La fel, când vor fi alegeri, tot membrii își vor exprima voința. Nu s-a dat nimic pe persoană fizică. Nici partidul și nicio decizie nu s-a luat unilateral”. 
 

 
Aflată la al patrulea mandat de deputat, Cristina Dumitrache susține că altfel era în Parlamentul României în 2008. S-a schimbat. S-a renunțat la rigiditate, la felul în care se purtau discuțiile, s-a schimbat felul în care se îmbrăcau colegii, la cutumele care erau respectate. Parlamentarii s-au relaxat în discurs, în modul de a relaționa, de a se îmbrăca.

„Îmi amintesc de vremurile în care colegii nu intrau în sala de plen fără cravată. Astăzi, dacă s-ar prezenta și în trening, nu ar avea nicio problemă să intre în sala de plen. Asta nu afectează însă calitatea procesului legislativ, însă am observat în timp că unele lucruri se mai flexibilizează”.
 
Și numărul parlamentarilor tineri este acum mai mare. Libertatea de exprimare este mai mare, constată Cristina Dumitrache:
„Iar dacă această libertate este folosită în mod constructiv, cu siguranță avem și rezultate bune. Întotdeauna există și riscul de a abuza de aceste libertăți. Cred că se învață lecții. Folosim pupitrul plenului Parlamentului pentru lucruri bune, nu pentru a ne insulta și a ne face mici șicane, pentru că, până la urmă, zic eu, acolo ar trebuie să vină generația nouă de politicieni cu ceva diferit. În comisii suntem mult mai civilizați”.
 
Pentru Cristina Dumitrache nu e greu să depună o inițiativă parlamentară, să poată construi un proiect, însă de la a-l depune și până a-l vedea promulgat este un proces dificil. Are mai multe proiecte de lege inițiate în nume propriu sau alături de alți parlamentari care i s-au alăturat. Printre ele, proiectul care privește persoanele cu boli și afecțiuni alergice, proiectul de lege pentru boala celiacă (cu intoleranța la gluten), o boală autoimună.
 
La „ZIUA-n amiaza mare” a vorbit și despre lupta ei pentru legea privind canabisul medicinal, fiind susținută de parlamentari din toate partidele.
„Am propus să reglementăm atât cultivarea canabisului medicinal, cât și prelucrarea sub formă de uleiuri, tincturi și alte forme de administrare, dar și legalizarea unui produs cu scop terapeutic pentru pacienții din România, care au aceleași drepturi ca și cei din Germania, Spania, Portugalia”.
Speră să aibă, la final, și votul președintelui PSD, Marcel Ciolacu, al cărui sprijin politic este decisiv. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii