Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:22 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA-n amiaza mare Delta Dunării are nevoie de turiști educați, respectuoși față de natură. Cu cât vor crește accesul și amenzile pentru „turiștii neprietenoși”

ro

30 Apr, 2022 00:00 2335 Marime text


În Delta Dunării, sezonul turistic a început încă din minivacanța de Paște, dar în weekendul de 1 Mai gradul de ocupare în unitățile de cazare este deja de aproape 90%, potrivit reprezentanților Asociației Delta Dunării. Este, de altfel, locul pitoresc al României care nici în cei doi ani pandemici nu a fost părăsit de turiști, veniți aici tocmai pentru că aveau siguranța protecției oferită de natură. Dorința localnicilor, dar mai ales a autorităților din Delta Dunării este ca Rezervația să fie respectată  de turiști, așa cum natura de aici îi respectă pe ei și le pune la dispoziție varietatea imensă de specii și habitate care o fac unică. 


 
Delta Dunării este puțin mai scumpă decât alte zone turistice din țară pentru că, vorba primarului din Crișan, Silviu Rahău, aici totul se transportă pe apă. Corina Davidov, sufletul Asociației Delta Dunării, care știe cum nu se poate mai bine să promoveze locul in care s-a născut, spune că Turiștii vin în Deltă foarte devreme, e vorba de iubitorii de păsări și de fotografie. „Este locul în care vii pentru a-ți încărca bateriile. Din fericire, Delta Dunării nu are perioadă de vârf de sezon, ca pe litoral. „Sunt pensiuni, resorturi, dechise tot timpul anului pentru că Delta este superbă în toate anotimpurile. E in continuă transformare. Incepe cu verdele pur din primăvară, cu sosirea păsărilor, cuiburile de păsări. Cu canale inghețate și albe in timpul iernii. E o feerie”,  a declarat Corina Davidov la „Ziua-n amiaza mare”.
 


Vorbind despre specificitatea zonei, Corina Davidov a vorbit, evident, despre preparatele din pește. Drob de pește, cârnati, piftele, friptura, sarmale,  delicatesuri, toate din pește. Delta Dunării este, de altfel, cunoscută pentru  zecile de rețete culese de la moși și strămoși, care se păstrează și se transmit din generație în generație. Astfel, pe lângă paradisul verde, Delta Dunării oferă și un turism gastronomic care atrage anual un număr uriaș de vizitatori. „Dar Delta Dunării nu are nevoie de mulți turiști, are nevoie de mulți turiști educați. Care știu de ce trebuie să vină în Deltă. Care știu că vin intr-o rezervație naturală, care știu să o respecte, să respecte natura, stiu să o protejeze, să se bucure de acest paradis verde”, precizează Corina Davidov, secretarul general al Asociației Delta Dunării.
 


Galina Teleucă, viceprimarul comunei Jurilovca, este total de acord cu Corina Davidov:„ Cum este să vii in Delta Dunării și să nu guști o bucățică de pește?” Potrivit edilului, în Delta Dunării toate pensiunile sunt pregătite să îi aștepte pe turiști cu preparate din pește și nu numai. „Pentru că cele 14 minorități din Delta Dunării și-au îmbinat foarte bine toate bucatele. Puteți găsi, la mesele tradiționale, plăcinte dobrogene de toate felurile, dulciuri turcești și tătărești, pește lipovenesc, borș ucrainean, aperitive de toate felurile și culorile, asezonate cu un vin foarte bun de Dobrogea. Ansamblurile folclorice fac parte din viața comunităților deltaice. Suntem pregătiți cu aceste spectacole tradiționale, pensiunile au programele bine stabilite Important e ca oamenii să vină in Delta Dunării să se destindă puțin”.

 


Cătălin Balaban, vicepreședintele Federației Producătorilor de Pește din Delta Dunării vine cu o ofertă de turism tentantă pentru iubitorii Deltei. Se încearcă, de fapt, apropierea turiștilor de localnici. Turiștii sunt invitați să urce în bărcile pescarilor,„care sunt foarte sigure”, pentru a vedea cum își desfășoară activitatea un om de-al locului. Și totodată, să meargă impreună și să ia peștele capturat în uneltele de pescuit pentru a-l duce în bucătăria pescarului. Preparatele specifice Deltei sunt astfel gătite și savurate de turiști impreună cu gazdele. „Am inceput deja să facem lucrul acesta. Pescuim astfel mai puțin și selectiv și pentru a vedea minunata Deltă dintr-o barcă pescăreasca care merge mai incet decât ambarcațiunile mai gălăgioase”, a spus Cătălin Balaban la „Ziua-n amiaza mare”.


 
Optimist in privința turismului din acest sezon este și președintele Asociației Delta Dunării, Cătălin Țibuleac. El susține că, de altfel, in ultimii doi ani pandemici, Delta Dunării a fost cea mai sigură destinație turistică, bucurându-se de prezența în număr mare a iubitorilor de natură. „Din păcate avem această poveste urâtă de la frontieră, care momentan ne-a afectat.  Imbucurător este insă că turiștii își revin din acea reticență și își reiau rezervările pentru Delta. Pentru minivacanța de 1 Mai, avem oferte pentru toate buzunarele, începând de la 1350 de lei, pentru două nopți până la 700 de euro la hoteluri de 5 stele”, a spus Cătălin Țibuleac.
 



Primarul din Crișan, Silviu Rahău, este însă mai pesimist. Spune că multe din rezervările pentru Delta Dunării au fost anulate. Bănuiește că sub influenta războiului din Ucraina. „Inainte se făceau 80 de rezervări pe zi, acum sunt doar 10. Probabil că in acest sezon vom avea turism de week-end” a declarat el.
 
Indiferent de perioada sezonului, Delta Dunării trebuie respectată și iubită, decretează directorul executiv al Administrației Rezervației Biosfera Delta Dunării, Viorica Bîscă. Ea face referire mai ales la „turiștii neprietenoși cu Rezervația” care le dau bătăi de cap, an de an, in special pe plajele Vadu și Corbu din județul Constanța. „Am putea face publice poze cu ce a rămas in urma lor, de la scaune, până la grătare și alte deșeuri. Mai mult, și-au dorit off road pe plajă sau și-au spălat  mașinile.Turistul este binevenit in Deltă, dar să știe să o respecte, să obțină permise de acces, să nu lase gunoaie sau să circule motorizat pe malul mării. Numai vorbim de skijeturile de pe canalele din Deltă, sau orice alte activități nocive”, și-a arătat, Viorica Bîscă, nemulțumirea.
 


Rezervația Deltei Dunării vine cu o veste neplăcută pentru „turiștii neprietenoși”. Valoarea amenzilor crește de 10 ori, a anunțat Doina Bîscă, la Holbina, unde a avut loc evenimentul de deschidere a sezonului turistic in Deltă. Va crește însă și nivelul tarifului de acces in Rezervație. Să știe că accesul în Rezervația Deltei Dunării se face în baza permiselor de acces pentru turist, auto, ambarcațiune. Ele se procură online, de pe site-ul ARBDD,  sau prin SMS de la numărul 7494. ARBDD a făcut de fapt o propunere de majorare la Ministerul Mediului și speră să se aprobe cât mai repede. In momentul de față, un permis de acces pentru turist este 5 lei/zi și ar putea să ajungă la 30 de lei. Iar la amenzi, sunt unele care vor crește și de 10 ori.
 


Mesaj către turiști
 
 „A vizita Delta Dunării inseamnă a respecta natura, așa cum natura ne respectă pe noi și ne pune la dispoziție varietatea imensă de specii și habitate, ceea ce fac Rezervația, unica. Atunci haideți și noi, turiștii, să le respectăm la rândul nostru. Să nu ne dorim să urcăm pe o barcă cu motor de 300 de cai putere în așa fel încât să facem valuri, care nu doar distrug puietul ci și alungă păsările din jur. Haideți să nu ne dorim să facem o poză nemaipomenită cu pelicani, intrând cu mare viteză în ei, cum s-a întâmplat anul trecut. Haideți să încercăm să nu mai vrem să intrăm și să rupem nuferii pentru că sunt o specie protejată. Să incercăm să respectăm tot ceea ce Rezervația Biosferei ne oferă”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii