ZIUA-n amiaza mare Pavilionul Expozițional din Constanța, hub umanitar pentru Ucraina(VIDEO)
ZIUA-n amiaza mare: Pavilionul Expozițional din Constanța, hub umanitar pentru Ucraina(VIDEO)- Numărul refugiaților ucraineni crește de la o zi la alta. Campania de colectare organizată inițial de Crucea Roșie, Primăria Constanța, Consiliul Județean și Prefectură este sprijinită de Arhiepiscopia Tomisului și de un număr impresionant de voluntari. Inclusiv din rândul refugiaților ucraineni, care vor să ajute.
Toată lumea ajută. Inclusiv refugiați ucraineni vorbitori de limbă română sau engleză, care au sărit în sprijinul voluntarilor sau funcționarilor publici.
Pentru că numărul constănțenilor care donează pentru Ucraina este din ce în ce mai mare, autoritățile vor să suplimenteze spațiul de colectare a produselor, la Pavilionul Expozițional. Despre implicarea autorităților locale și modul în care acestea gestionează, la Constanța, criza refugiaților ucraineni vom vorbi vineri, 11 martie, ora 13.00, la „ZIUA-n amiaza mare”. Îi veți cunoaște pe voluntari și veți face cunoștință cu refugiați care ajută cu gândul la cei lăsați în țară, la război, în speranța că se vor întoarce cât mai repede acasă.
„Ar trebui să nu aducem aici orice, să facem ordine în pod. Am venit personal și am selectat haine și am observat multe articole de îmbrăcăminte de calitate îndoielnică“ - a declarat o tânără din cadrul AEC Consstanța.
„Ne-am oferit de bună voie să venim. Am achiziționat articole de igienă în special pentru refugiații ucrainieni“ - a precizat un voluntar.
Printre cei care vin la Pavilionul Expozițional din Constanța pentru a primi ajutoare, aleg să se și imunizeze împotriva Covid-19.„Am venit cu copiii din Odessa. Nu știu ce va fi mâine. Copiii sunt mici, unul de 3 și altul de 5 ani. Nu știu ce va fi. Aici în oraș stăm. Avem cunoscuți care ne găzduiesc în Constanța. Sper să ne întoarcem cât mai repede acasă. Soțul a rămas acasă în Ucraina. Încă în satul nostru nu au fost bombardamente, sperăm să nu ajungă și acolo. Înainte de război aveam o viață frumoasă. Totul era bine“ - a declarat o refugiată din Ucraina.
Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a declarat că a văzut oameni cu lacrimi pe obraz.„În Ucraina oamenii nu au mancare, servicii și bani. Situația este foarte gravă. Nu știu cât vom sta în Constanța. Cei care ne ajută cu apartamentul ne ajută și cu mâncare. Înainte aveam servicii în Ucraina, copiii mergeau la școală, mergeam în vizite, aveam o viață normală. Acum ... nu mai avem nimic“ - a mai declarat o tânără din Ucraina.
Viceprimarul municipiului Constanța, Ionuț Rusu a precizat că la Pavilionul Expozițional Constanța a apărut un „mini-market“ pentru cetățenii din Constanța.„A venit o mamă cu cuun copil care nu mai poate vorbi. Tragediile prin care trec acești oameni nu pot fi descrise în cuvinte. Am ajutat pe cineva să ajungă la spital și acolo era o femeie cu un copil care făcuse infarct. Am fost nevoiți să ajutăm copilul. Vor mai veni mulți oamnei, pentru că li s-au distrus casele. Multora le-au rămas părinții și soții în Ucraina. Mult mai crunt este că mor copii nevinovați. Există o comisie la nivelul Prefecturii care gestionează tot ce ține de ajutorul oferit cetățenilor din Ucraina. Transmitem zilnic toate informațiile pentru a putea selecta ce nevoi există. (...) Solidaritatea este cel mai important lucru. Oamenii aștia au nevoie să îi asigure cineva că totul va fi bine. În caz de urgență medicală UPU este pregătită. Sperăm să nu fie cazul“ - a declarat Mihai Lupu.
La Pavilion sunt foarte mulți voluntari care participă la acțiunea umanitară: de la Crucea Roșie, de la ARhiepiscopia Tomisului, de la AEC și diverși cetățeni care doresc să acorde o mână de ajutor.„Avem articole de îmbrăcăminte, alimente, încălțăminte. Vom aduce și rafturi pentru a organiza altfel tot ce avem aici.. O parte din articolele primite le vom trimite cu ajutorul celor de la Crucea Roșie în Ucraina. Cei care vin aici vin punct-ochit după ce și-au aranjat ceva fie Poliția de Frontieră i-a direcționat aici unde există locuri de cazare puse la dizpoziție. Noi am făcut centru de comandă și în fiecare dimineață centralizăm informațiile pentru a le distribui și astfel toată lumea să știe ce spații de cazare sunt aici“ - a precizat viceprimarul Ionuț Rusu.
„Solidaritatea oamenilor îi impresionează cel mai mult pe ucraineni. oamenii care vin sunt calzi, vin cu inima deschisă și ajută. La noi la Arhiepiscopie avem des campanii de ajutorare. Am oferit chiar de Sărbătorile de Iarnă pachete cu haine și îmbrăcăminte noi pentru copii. Mereu avem astfel de campanii și participăm cu inima deschisă“ - a precizat una dintre voluntare.
Ajutoare pentru cetățenii din Ucraina au ajuns chiar și în sediul Arhiepiscopiei.
„Sperăm ca războiul să nu țină mult. Avem adăpostiți sute de refugiați la mănăstiri: la Dervent, Colilia, Sf Andrei. Avem chiar și la locuințele creștinilor. Peste tot avem refugiați. Refugiații sunt copleșiți de dragoste și își mai alină rănile văzând dragostea. Din păcate printre victime sunt și copii deoarece nu au fost scutiți de primejdii și atrocități“ - a precizat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!