Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:40 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA-n amiaza mare Puiu Hașotti - „Clasa politică a României s-a depreciat. Dezbaterea politică din parlament este o rușine“

ro

19 Feb, 2022 00:00 2961 Marime text

Cel mai cunoscut liberal constănțean, fostul senator Puiu Hașotti, și-a arătat, la „Ziua-n amiaza mare” dezamăgirea față de actuala clasă politică, de nivelul discursului politic al parlamentarilor. Politicianul a explicat, în premieră, de ce a părăsit, în urmă cu câțiva ani, Partidul Național Liberal, cum privește el comportamentul politicienilor de azi și ce viitor are partidul pe care, timp de 20 de ani, l-a reprezentat în parlament. Nu s-a sfiit să își spună părerea despre actuala conducere a PNL și să opineze că Florin Cîțu ar fi trebuit să demisioneze din funcția de președinte al partidului pentru că, la nicio lună de la discursul fundamental anti PSD cu care a câștigat șefia liberalilor, a pactizat cu partidul condus de Marcel Ciolacu.
 
 
Din decembrie 2016 până azi, senatorul Puiu Hașotti a refuzat multe invitații la emisiuni ale unor televiziuni centrale sau posturi de radio. Pe noi nu ne-a refuzat. Ba chiar am aflat, in premieră, printre multe alte noutăți, de ce în septembrie 2017 a părăsit partidul pe care l-a servit timp de 27 de ani. A dezmințit cu tărie că ar fi fost supărat pentru că nu a mai figurat pe listele de candidați la alegerile parlamentare, „era firesc să se schimbe garnitura”. Deși a plecat din PNL, și-a propus să nu ofenseze în niciun fel partidul. „Am indeplinit întocmai tot ce a hotărât PNL,  chiar dacă nu am fost intotdeauna de acord cu unele decizii. Mi s-a părut firesc, și am așteptat vreme de un an de zile, nu să primesc vreo funcție, nu să mi se propună vreun post, ci pur și simplu să fiu invitat la o ședință sau să mi se dea vreun telefon”, a explicat, Puiu Hașotti, primul motiv al plecării sale din partid.
 
 
Nu  a fost contactat nici de PNL Constanța, nici de către  conducerea centrală a partidului, a a recunoscut Puiu Hașotti: „Să imi ceară părerea, de exemplu. Recunoștința este cea mai grea povară pentru unii oameni. Dar nu mă refer la oameni. Vorbesc instituțional. Poate e cineva care are o anumită experiență, o părere”. Al doilea motiv a fost că s-a impotrivit fuziunii PNL-PDL. Iar al treilea motiv pentru care nu s-a mai regăsit in PNL este diferența de atitudine politică. „Cred că PNL ar trebui să fie mai individualizat. Spun asta pentru avem experiența PDL care s-a pus cu totul în siajul președintelui Traian Băsescu și mai avea puțin și rămânea în afara Parlamentului”, a amintit politicianul. Tocmai de aceea susține că PNL trebuie să colaboreze  foarte bine cu președintele Klaus Iohannis, dar în același timp „trebuie să aibă și ceva care să îl personalizeze, să nu fie ca un ecou politic al Cotroceni-ului. Când un partid devine ecoul politic al președintelui României,  acel partid incepe să își pierde din personalitate”.  
 


O altă veste liberală in premieră a fost că Puiu Hașotti și Ludovic Orban nu prea s-au agreat. Cât timp nu a fost președinte al PNL, Orban ar fi fost tot timpul impotriva cuiva din conducerea PNL. „Și impotriva lui Mircea Ionescu Quintus, și împotriva lui Valeriu Stoica, a lui Tăriceanu, Stolojan. A candidat tot timpul impotriva lor. A fost și impotriva lui Klaus Iohannis”, a dezvăluit Puiu Hașotti. In PNL, regula de bază este că membrii sunt personalități distincte, dar trebuie să respecte deciziile partidului. „Că poți avera păreri distincte e normal, dar să lupți subteran împotriva conducerii, nu. Ludovic Orban a făcut echipă cu Crin Antonescu până când a început să umble prin teritoriu și să îl lucreze, să il sape. Amicul meu Ludovic Orban nu s-a comportat corect cam niciodata față de conducerea partidului. A pierdut alegerile, le-a câștigat Cîțu, poate nu e bine. Ruperea lui Ludovic Orban de PNL nu este corectă. Partidului recent intregistrat nu ii prevăd nici un viitor, absolut niciunul”, a prezis Puiu Hașotti.
 
Potrivit lui Puiu Hasotti, actualul președinte al PNL, Florin Cîțu ar fi trebuit să își dea demisia din funcție in mai puțin de o lună de congresul în care a devenit șef peste liberali, in locul lui Ludovic Orban. Pe lângă circul politic urmărit de întreaga țară, fostul senator s-a arătat șocat de discursul „absolut jenant” al lui Florin Cîțu, discurs fundamental anti PSD.  „Tu zici fără colaborare cu PSD, ajungi președintele PNL și după o lună de zile partidul votează cu PSD-ul ? Îți dai demisia, clar. Și faci alt congres. A ieșit președintele PNL pe un discurs anti PSD. Și umblă și cu bățul prin gard, acum”, a comentat fostul senator liberal. Iar faptul că președintele unui partid din România nu este și premierul țării ”nu este sănătos”. „Din fericire pentru PNL, domnul premier Nicolae Ciucă nu are nicio influiență în organizații. Marea problemă s-ar putea să fie în ce măsură nu sunt lideri politici care au influiențe în diferite zone geografice ale țării”.  
 

 
Ceea ce se întâmplă acum în Parlamentul României întrece orice imaginație, susține profesorul Hasotti. Înțelege că fiecare comunitate își merită conducătorii pe care îi alege, iar faptul că sunt mai buni sau mai puțini buni, este treaba comunității. „Spectacolul din parlament s-a transformat într-un circ ieftin. In urmă cu ceva ani erau confruntări politice, dar transmise sub forma unor schimburi de idei. Nu odată adversari politici de ai mei m-au aplaudat când in parlament am avut reacții acide unii impotriva altora. Asta însă nu ne-a impiedicat să fim buni colegi. Chiar dacă nu ne-am înțeles”, a explicat invitatul la „Ziua-n amiaza mare”, dând ca exemplu disputele cu Ion Iliescu pe tema revoluției pe care Hașotti o vede ca lovitură de stat. „Asta nu înseamnă că nu trebuie să ne respectăm. Simplu”.
 
Puiu Hașotti a ținut să sublinieze că a fost, este și va fi un monarhist declarat: „Cea mai mare realizarea mea politică este că am inițiat demersurile pentru aducerea Regele Mihai în parlament, în 2011. Cea mai mare realizare în acești 32 de ani de politică este câ Regele Mihai m-a decorat cu medalia pe care Majestatea sa a făcut-o, „Medalia pentru Loialitate”.
 
 
Mesajul lui Puiu Hasotti
 
Oamenii trebuie să citească. Sunt atât de multe cărți. Cărți bune. Să se instruiască. Cu cât oamenii sunt mai instruiți, cu atât nu vom avea plagiatori. Ce e aia lucrare de 140 de pagini la teza de doctorat a lui Nicoale Ciucă? Cu cât lumea va citi mai mult, cu atât clasa politică va fi mai bună, guvernul va fi mai bun, noi vom fi mai buni și mai deștepți. Și mai civilizați. Lectură, multă lectură.   

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii