Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:53 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA-n amiaza mare Rememorarea bombardării navei Fundulea, detalii de la supraviețuitori

ro

26 Nov, 2021 13:38 2899 Marime text

 
  • În urmă cu 34 de ani, a avut loc tragedia prin care s-au stins din viață 30 de membri ai echipajului navei Fundulea, după ce au fost ținta rachetelor trase de iranieni.
  • Dumitrache Delicote, Dacian Botta, Adrian Mihălcioiu sunt invitații ediției de vineri, 26 noiembrie, ora 13.00, a emisiunii „ZIUA-n amiaza mare“. 

Dumitrache Delicote, Dacian Botta povestesc cu lux de amănunte ce s-a întâmplat în timpul bombardamentului și după, cum au reacționat autoritățile comuniste din țară, cum a fost viața lor după atacul terorist prin care au trecut.

„Eram la mine în cabină când s-a întâmplat. La primele rachete s-a dezmembrat patul. Am crezut, la prima impresie, că ne-a pus pe uscat. Mi-am dat seama apoi că suntem atacați“, a mărturisit Dacian Botta, Ofițer mecanic II.  

Primisem deja avertismente. A fost un semnal de avertisment pentru România. S-a tras către comandă și cabine. Scopul nu a fost scufundarea navei. Incendiul a fost instantaneu. E greu de uitat vreodată.“ a adăugat Dumitrache Delicote.


Deși au fost zvonuri conform cărora nava avea la bord arme, Dumitrache Delicote, șef mecanic a lămurit lucrurile.

„În acel moment, transportam marmură, nu arme. Am transportat arme cu alte ocazii. Totul era în regulă, legal. “

 

Dacian Botta: „Vreau ca acest eveniment să nu treacă în uitare. Am încercat să aflu câte persoane sunt încă în viață, am descoperit 15, 7 persoane încă nu le-am identificat. Unii au decedat din cauza vârstei, fiind atunci în pragul pensionării. Am încercat să văd dacă reușeșsc să găsesc copii, nepoți. Voi continua să încerc.“

 
Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, Adrian Mihălcioiu, prezintă pericolul permanent la care au fost și sunt supuși, în activitatea lor, marinarii, pe mările și oceanele lumii, mai ales în zonele de război sau în care pândesc pirații.  

„Zona în care am fost atacați a fost și a rămas în continuare periculoasă. Fenomenul pirateresc a fost acceptat destul de târziu, atunci când a fost luată ostatică o navă cu tot cu echipaj. Acest pericol s-a mărit în multe zone.

Există compensații pentru zonele periculoase în care intră navele. Oamenii au dreptul să refuze participarea în astfel de zone, dar dacă se întâmplă ceva, sumele se dublează.“


De altfel, Adrian Mihălcioiu a vorbit despre exportul pe cale navală care a crescut considerabil, astfel încât numărul de nave se mărește și nu există suficienți marinari pentru a ocupa toate posturile. Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor a făcut apel și la doamne, sugerând că o femeie s-ar descurca la fel de bine pe mare, precum un bărbat.

Mai multe informații și detalii povestite de doi dintre supraviețuitorii atacului găsiți în videoclipul de mai jos.

 
 
ZIUA-n amiaza mare are o frecvență săptămânală, este realizată de jurnalista Feri Predescu și poate fi vizionată pe pagina www.ziuaconstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii