ZIUA-n amiaza mare Steluța Popescu, șeful Gărzii de Mediu Constanța - „Aproape toate primăriile din județ au fost amendate din cauza gunoaielor”
ZIUA-n amiaza mare: Steluța Popescu, șeful Gărzii de Mediu Constanța - „Aproape toate primăriile din județ
26 Feb, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2235
Marime text
Prin activitățile de inspecții și control, Garda de Mediu Constanța a reușit, anul trecut, să oprească intrarea în țară a numai puțin de 4000 tone de deșeuri importate ilegal din Europa de către beneficiari români. Aceste rezultate au fost posibile și datorită colaborării cu Garda de Coastă și cu cel mai cunoscut procuror, specializat în infracțiuni de mediu, Teodor Niță, potrivit comisarului șef al Gărzii de Mediu Constanța, Steluța Popescu. În acest fel, comisarii Gărzii de Mediu au reușit și să înainteze 36 de propuneri de plângeri către organele de cercetare penală pe infracțiuni vizând transferurile ilegale de deșeuri.
În afara controalelor pe care cei 11 comisari ai Gărzii de Mediu Constanța le fac pe teren, conform planurilor anuale, ei primesc și o mulțime de sesizări din partea populației. Și au reușit să le dea curs, a declarat comisarul șef al Gărzii de Mediu Constanța, Steluța Popescu, la „ZIUA-n amiaza mare”. Anul trecut au avut peste 500 de petiții, anul acesta, până acum, au primit deja 48 de sesizări. Cele mai multe sesizări, mai ales vara, vin pe deșeuri. Mizeria de pe plajă sau de pe spațiile verzi sau poluarea atmosferică cu praf. Cele mai multe sesizări, in vara trecută, au fost pe Mamaia Nord și Năvodari, unde se construiește foarte mult. Sunt zone adiacente falezei și plajei. Comisarii Gărzii de Mediu merg pe teren, cer documente și în funcție neconformitățile constatate, se dispun și măsuri.
Problema deșeurilor importate ilegal, România ajungând să fie numită „groapa de gunoi a Europei” începe să fie gestionată din ce în ce mai bine datorită intensificării controalelor la frontieră. Colaborarea intre instituțiile de control este crucială. Potrivit Steluței Popescu s-a lucrat și la o modificare legislativă pentru restricționarea accesului deșeurilor prin punctele de frontieră: „Au rămas 15 puncte, din care Constanța are două, portul Constanța Sud Agigea și portul fluvial Cernavodă. Va fi nevoie de personal. Ar fi util, poate în viitor, comisarii să aibă și competențe de cercetare penală pentru că munca lor s-ar mai ușura. Dacă am fi și mai mulți, ar fi și mai bine”.
Județul Constanța are, la ora actuală, trei depozite ecologice de gunoi, conforme, la Costinești, Ovidiu și Albești. Și in portul Constanța există un depozit care însă nu prea mai are capacitate și „va trebui închis”. Se va deschide însă, curând, un nou depozit conform, la Tortomanu, care va prelua deșeurile. Anual, Garda de Mediu controlează toate localitățile din județ, pentru a verifica starea de salubrizare a așezărilor. „Ne interesează însă toate măsurile pe care trebuie să le ia primăria privind atingerea unui procent de reciclare și valorificare a deșeurilor. Procentul este foarte mic, ar trebui să fie de 50% din cantitatea de deșeuri colectate, dar nici pe departe. La controlul din toamna anului trecut au fost verificate toate cele 70 de primării și aproape toate au fost sancționate pentru că încă nu sunt dotări, recipienți, la nivelul primăriilor pentru colectarea selectivă”, a explicat Steluța Popescu.
Cele mai multe primării din județ au contracte cu operatori autorizați sau de colectare deșeuri. Cele mai mari amenzi s-au dat la Cogealac, potrivit Steluței Popescu. Majoritatea primăriilor au achitat amenzile, inclusiv primăria Constanța, care a fost, de asemenea, sancționată. În caz de contestații, instanțele dau dreptate tot Gărzii de Mediu. Comisarii Gărzii de Mediu au însă o bună colaborare cu Poliția Locală, primăria Constanța a încheiat, în acest sens, un protocol cu instituția condusă de Steluța Popescu. „Am avut o perioadă de întrerupere, dar vom relua controalele cât de curând. Cel puțin pe partea de sesizări se colaborează foarte bine cu Poliția Locală”, a recunoscut șefa Gărzii de Mediu Constanța la „ZIUA-n amiaza mare”.
În ultimii doi ani, în timpul sezonului estival, Garda de Mediu Constanța a primit întăriri din țară. Comisarii din alte județe i-au ajutat cu controale pe litoral, pe partea de salubrizare a plajelor, a beach barurilor, reclamații și „am colaborat bine”. Pentru gunoaiele de pe plajele litoralului, reclamată ani de an, cei sancționați sunt operatorii care au închiriat întinderile de nisip. Operatorul de trebuie să curețe vegetația algală, să facă curat, dar Garda trebuie să verifice dacă starea de salubrizare este corespunzătoare.
Județul Constanța nu ar fi prea poluat, măsurătorile efectuate în cele șapte stații de monitorizare a aerului nu ar avea valori prea ridicate. Dacă uneori apar depășiri, Garda de Mediu este anunțată imediat. Probleme mai acute, din acest punct de vedere, sunt în port in zona activităților de operare minereuri sau cereale. Multe reclamații au fost pe silozuri, chiar și în acest an, privind operarea cerealelor. În special la porumb. Praful sau pulberea se ridică în atmosferă, se depune pe sol, în apă și ajunge și în zonele rezidențiale.
Garda de Mediu aplică sancțiuni și urmărește, ulterior, măsurile dispuse. Apelează și la Agenția de Protecția Mediului pentru monitorizare. Steluța Popescu a venit cu o informație surprinzătoare: „Din păcate această activitate de depozitarea cereale nu se autorizează, nu este nevoie de autorizație de mediu. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să respecte legislația. Prin măsurile noastre, prin controalele pe care le face mai des încercăm să stopăm fenomenul. Și ei trebuie să înțeleagă și să adopte niște tehnologii mai noi pentru că poate sunt vechi. Nu au filtre, nu au benzi carcasate pentru prevenirea poluării”.
Mesajul comisarului șef al Gărzii de Mediu Constanța
„Mi-aș dori care fiecare dintre noi să fie mai responsabil în ceea ce privește protecția mediului. Dacă vom conștientiza acest lucru poate că și orașul, sau județul nostru, va fi mai curat, mai îngrijit. Poate lăsăm pentru generațiile viitoare un mediu mai curat, mai prietenos”Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii