Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:10 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA-n amiaza mare Zeci de ucraineni de origine tătară au ajuns în Constanța, fugind din calea războiului

ro

18 Mar, 2022 15:03 2123 Marime text
Femei din Ucraina Sursa foto ZIUA de Constanța
 
  • Tătarii ucraineni, victimele celei de-a doua invazii a lui Putin.

Zeci de ucraineni de origine tătară au ajuns în România, fugind din calea războiului. Cei mai mulți dintre ei au găsit ajutor în județul Constanța, fiind găzduiți de familiile puternicei comunități tătare de aici.


Invitații ediției de vineri, 18 martie, ai emisiunii „ZIUA-n amiaza mare“ sunt membrii familiei lui Abibula Liumanov, ucraineanul tătar care ar vrea să rămână la Constanța. Asta doar dacă ginerii lui, rămași să lupte la Herson si pe care soțiile și copiii lor îi aşteaptă după război, vor fi de acord.
ZIUA-n amiaza mare are o frecvență săptămânală și poate fi vizionată pe pagina www.ziuaconstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta.
 
 

Timp de 10 zile am stat în subsol. Eram 60 de persoane din care 35 erau rudele noastre. Noi suntem verișoare primare. 10 zile am stat. Aveam apă și hrană. Apoi a inceput panica, războiul. La un moment dat, la 700 metri de noi a căzut un avion. Lângă un service. Trei zile a ars. Ne-am speriat. Era aproape. Ne-am sfătuit cu bărbații noștri și cu prieteni. Am decis să ne luăm copii și să fugim. Fără bărbați pentru că nu îi lasă. E nevoie de ei acolo. Noi am putut să plecăm. Am condus mașinile, noi femeile, cu mulți copii după noi. Ai noștri și ai rudelor. Chiar și o femeie gravidă. Suntem debusolate. Nu știm ce să facem, povestește o femeie din Ucraina de origine tătară.

 
 
Tătarii ucraineni sunt victimele celei de a doua invazii a lui Vladimir Putin. În 2014, când Crimeea a fost ocupată de ruși, mulți tătari, între care și cei peste 30 de membri ai familiei lui AbibulaLiumanov, au fugit la Herson, în partea continentală a Ucrainei. Au luat viața de la capăt. Acum, după a doua invazie rusească, s-au văzut nevoiți să ia din nou drumul pribegiei, fugind din Hersonul bombardat. Au ales să vină în România, unde au fost primiți cu brațele deschise. Comunitatea tătară s-a mobilizat și a găsit soluții pentru găzduirea refugiaților. Nu numai a coetnicilor ei. A găsit soluții şi pentru a-i transporta de la granița de nord a României la Constanța. Au fost zile pline pentru muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, care s-a deplasat personal, în mai multe rânduri, la frontieră, pentru a-i prelua, pe lângă cetățenii ucraineni, şi pe tătarii crimeeni, aducându-i la Constanța.


Sute de constănțeni au participat la un miting de solidaritate cu Ucraina, organizat în fața Prefecturii. La eveniment au participat și zeci de refugiați ucraineni, fugiți din calea războiului, care au găsit ajutor la Constanța. Printre manifestanți s-au aflat și reprezentanți ai comunității tătare din Constanța, care au condamnat invazia lui Putin și războiul care a făcut, total nejustificat, multe victime. Printre miile de refugiați în România sunt și mulți ucraineni de origine tătară
 

Eren Anefi, un inimos om de afaceri tătar din Constanța, şi-a deschis hotelul din Eforie Nord pentru a le oferi refugiaților cazare și o masă caldă.
 

Despre dramele suferite de tătarii crimeeni sub ocupația comunistă vom afla de la Metin Omer, reprezentant de seamă al comunității tătare din România, doctor în Istorie, mentorul și coordonatorul cursului despre Istoria şi civilizația tătarilor, pe care îl ține de 7 ani la Facultatea de Istorie a Universității „Ovidius“ din Constanța.












 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii