Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:15 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

1 Decembrie prin ochii copiilor. Scene din Marea Unire de la 1918, reînviate, la Constanţa, de elevi (galerie foto)

ro

03 Dec, 2018 10:55 3225 Marime text

Sărbătoarea națională a scos din case mulți români, care s-au bucurat de diverse evenimente realizate în cinstea Marii Uniri. Școlile românești s-au întrecut în acțiuni, iar celelalte instituții au marcat faimosul eveniment cât mai original.

„Ne este clar că suntem români, că suntem mândri de aceasta și că ne dorim alți 100 de ani, mai prosperi, mai cinstiți, mai echilibrați.
Direcția Judeţeană pentru Sport și Tineret Constanța și Asociatia Together Everyone Achieves More, alături de partenerii săi, Consiliul Județean Constanța, Primăria Constanța, Centrul Multifuncțional pentru Educație și Tineret «Jean Constantin», au adus mai aproape de prezent scene din Marea Unire de la 1918”, afirma prof. Daniela Ghiţoiu, preşedinta Asociaţiei TEAM.

Mai mult de 150 de copii, părinți, tineri, l-au întâmpinat în Parcul Arheologic pe Regele Ferdinand, cu pâine și sare, ascultând celebrul discurs al acestuia. În cinstea evenimentului s-au prins în HORA UNIRII, români din „patru zări”, iar mai apoi, au realizat „Marele 100”.

Ce înseamnă pentru copiii constănţeni Unirea de la 1918:
Emanuel Mardirosian, 11 ani, elev la Liceul Teoretic „Ovidius”, l-a întruchipat pe Regele Ferdinand: „Împlinirea unui vis! Oamenii MARI gândesc cu mai mult de 100 de ani înainte atunci când realizează ceva. Noi le descoperim mai apoi că fiind mărețe operele lor! Mă simt inspirat de acest eveniment şi de rolul pe care l-am primit”.
Matei-Ștefan Tiba,10 ani, elev la Școala Gimnazială Nr.12 „B.P.Hasdeu”: „Unirea a arătat forța și puterea unor oameni, a unui popor. Sunt mândru că sunt român!”.

Ecaterina Sponte şi Carla-Maria Lupu, 7 ani, eleve la Școala Gimnazială Nr.30 „Gh.Țițeica”, cu un zâmbet larg, ne-au uimit cu inocența copilăriei:  „Unirea este un dar pe care l-am primit noi de la străbuni, pentru că toţi frații trebuie să aibă o singură familie. Dar eu cred că și Moș Crăciun i-a ajutat puțin”, a ținut să mai adauge Carla.

„Ne creștem copiii cu bucurie, cu dragoste, cu responsabilitate. Poate dacă am adăuga și ceva demnitate și mândrie de neam, peste alți 100 de ani, strănepoții noștri vor celebra și mai împăcați Marea Unire”, ne-a împărtășit Daniela Ghițoiu.


Deși frigul s-a așternut peste țară, dorința de a arăta că-ți pasă a lăsat în gândul nostru discursul regal, pe care-l lăsăm mai jos :
discursul Regelui Ferdinand, din Sala Tronului a Palatului Regal de la Iaşi, 1 Decembrie 1918:

„După Basarabia, după Bucovina, mai lipsea o piatră din cele mai scumpe: Ardealul cu ţinuturile din Ungaria locuite de Români. Azi ne-aţi adus și această ultimă piatră a clădirii, care încoronează marea operă de unire. Putem privi cu încredere în viitor, căci temeliile sunt puternice, bazate pe principii democratice, ce sunt o chezăşie pentru dezvoltarea firească a unei vieţi sănătoase, ele sunt cimentate prin credinţa nestrămutată a unui şir întreg de generaţii, de apostoli ai idealului național.  Să consacrăm unirea gândurilor, unirea sufletelor , dar şi unirea în muncă roditoare, prin strigătul: Trăiască România Mare, Puternică şi Unită!”.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii