A fi student în Constanța – au început înscrierile la universitățile de la malul mării
A fi student în Constanța – au început înscrierile la universitățile de la malul mării
06 Jul, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
4163
Marime text
- Universitățile constănțene își așteaptă viitorii studenți, la înscrierile pentru admitere
La începutul acestei săptămâni, s-a dat undă verde înscrierilor la facultățile constănțene. Emoțiile nu mai sunt la cotele de odinioară, căci marea majoritate a viitorilor studenți se înscriu în anul I doar în urma unui concurs de dosare, procedura putând fi făcută și online, fără prea multă bătaie de cap.
La Universitatea Ovidius Constanța (UOC), la admiterea din acest an, au fost scoase la concurs 5.041 de locuri, pentru cele 77 de programe de studii universitare de licență, și 2.732 de locuri pentru cele 59 de programe universitare de master.
Până pe 31 iulie, se va organiza procedura de admitere pentru programele de licență, în această perioadă având loc înscrierile, susținerea eventualelor probe de concurs și înmatricularea, pentru toate domeniile de studii de la toate formele de învățământ – învățământ cu frecvență (IF), învățământ la distanță (ID) și învățământ cu frecvență redusă (IFR), în funcție de calendarul fiecărei facultăți.
Excepție fac facultățile de Medicină generală, Medicină Dentară și Farmacie, unde admiterea se desfășoară în perioada 4 iulie - 5 august 2022.
Pentru programele de master, calendarul general al admiterii este 4 - 31 iulie 2022, interval în care vor avea loc înscrierile, susținerea probelor de concurs și înmatricularea pentru toate domeniile de studii, conform calendarului specific al fiecărei facultăți. La Facultatea de Medicină, admiterea la master este proramată pentru luna septembrie.
Și în acest an, la toate cele 16 facultăți și la Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic, înscrierea pentru admitere a candidaților cetățeni români, UE, SEE, CE se va realiza online, pe platforma https://admitereonline.univ-ovidius.ro/. De asemenea, pentru al cincilea an consecutiv, românii de pretutindeni (români şi etnici români, cu domiciliul stabil în străinătate, conform actului de identitate) se pot înscrie prin platforma dedicată http://admitereonlinerp.univ-ovidius.ro/.
Totodată, cetățenii internaționali care doresc să urmeze cursuri la UOC se pot înscrie online utilizând platforma https://admitereonline.univ-ovidius.ro/.
În funcție de facultatea aleasă, admiterea se face fie pe baza concursului de dosare, fie prin examen de admitere - în cazul specializărilor ce presupun probarea, de către candidați, a unor abilități sau cunoștințe de specialitate.
La 11 dintre facultățile UOC (Facultatea de Istorie și Științe Politice, Facultatea de Litere, Facultatea de Științe Economice, Facultatea de Drept și Științe Administrative, Facultatea de Matematică și Informatică, Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole, Facultatea de Teologie, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Facultatea de Științe Aplicate și Inginerie, Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială și Maritimă, Facultatea de Construcții), admiterea se va desfășura online și se va intra pe baza mediei de la Bacalaureat și a unui eseu motivațional sau a unei scrisori de intenție, în funcție de criteriile de selecție specifice fiecărui program de studii.
La Facultatea de Arte, admiterea se realizează în baza susținerii unor probe vocaționale și practice, în funcție de programul de studii ales, în timp ce la Facultatea de Educație Fizică și Sport candidații vor susține probe sportive, în funcție de programul de studii pentru care optează.
Pentru admiterea la Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară și Facultatea de Farmacie candidații vor susține examene scrise, care se vor desfășura în format fizic, în spațiile aparținând UOC.
Candidații admiși vor plăti o taxă de înmatriculare, odată cu confirmarea locului. Pentru finalizarea înmatriculării, ei au obligația de a depune în original actele de studii utilizate la înscriere, precum și contractul de studii semnat în original.
La Universitatea Maritimă din Constanța, înscrierile pentru sesiunea de vară a concursului de admitere la programele de licență și de masterat au început încă de vineri, 1 iulie, candidații având la dispoziție 10 zile în care pot parcurge procedura înscrierii pe platforma digitală a universității.
UMC oferă 1.305 locuri, dintre care 180 bugetate, la cele șapte programe de studii universitare de licență, dintre care trei cu predare în limba engleză.
Concursul de dosare va avea loc pe 11 iulie, iar soluționarea contestațiilor, în data de 12 iulie. Confirmarea locurilor pentru studenții admiși se va realiza în perioada 12 – 18 iulie, urmând ca rezultatele finale să fie afișate în data de 19 iulie.
Până pe 26 septembrie 2022, se pot înscrie și cei care doresc să urmeze studii de masterat, Universitatea Maritimă din Constanța oferind 752 locuri, dintre care 100 bugetate, la cele 15 programe, trei dintre acestea cu predare în limba engleză. Media finală va fi calculată prin cumularea mediei de licență și a mediei anilor de studii, în proporții egale.
În cazul românilor de pretutindeni și al cetățenilor străini care doresc să studieze la Universitatea Maritimă din Constanța, procedura de înscriere este identică și se realizează prin intermediul platformei digitale a universității.
La Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, înscrierile se fac online și au început deja de pe 23 iunie, platforma fiind deschisă până pe 13 iulie, ora 23. Pentru admiterea pe locurile fără taxă este decisivă nota la proba de matematică de la bacalaureat (media de concurs fiind compusă din 25% media la bacalaureat și 75% nota la mate). Admiterea pe locurile cu taxă se face prin concurs de dosare, doar pe baza mediei obținute la bacalaureat. Iată secțiile unde viitorii studenți sunt așteptați să se înscrie: Navigație și Transport Maritim și Fluvial - 90 locuri (din care 9 fără taxă); Electromecanică Navală - 75 locuri (din care 6 fără taxă); Electromecanică - 48 de locuri (din care 4 fără taxă); Inginerie și Management Naval și Portuar - 52 locuri (din care 5 fără taxă).
Le dorim și noi succes tuturor tinerilor care intenționează să devină studenți în Constanța, precum și inspirație maximă în alegerea studiilor care li se potrivesc!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii