Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:13 02 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aniversare Şcoala Gimnazială nr. 16 „Marin Ionescu Dobrogianu“ din Constanţa împlineşte, azi, 74 de ani (galerie foto + video)

ro

09 Apr, 2019 11:21 6246 Marime text
Şcoala Gimnazială nr. 16 „Marin Ionescu Dobrogianu“ din Constanţa marchează 74 de ani de existenţă. Actuali şi foşti elevi, profesori, învăţători, părinţi, repezentanţi ai autorităţilor locale  au dat curs invitaţiei unităţii de învăţământ şi au sărbătorit împreună cei 74 de ani de existenţă ai Şcolii Gimnaziale nr. 16.
 
La începutul evenimentului, directorul Carmen Mitican a adresat cuvinte de felicitare elevilor, profesorilor şi invitaţilor.

Octavian Paler spunea că „orice evocare devine în mod fatal o istorie şoptită a momentului în care amintirea începe să vorbească”. Iată-ne astăzi, alături, pentru a evoca împreună istoria celor 74 ani de existență a școlii noastre. Astăzi, ca și odinioară, ne mândrim cu elevii noștri, care an de an câștigă premii la olimpiade și concursuri școlare sau intră la licee de prestigiu din Constanța, ducând mai departe renumele câștigat de școala noastră în ani de muncă statornică și serioasă. Toate demersurile întreprinse de școală, în numele învățăturii și al educației, pe care cu dăruire şi competenţă le-au desfăşurat în tot acest timp colegii noştri din alte generații (pe care-i salutăm cu emoție), profesorii de azi, şi nu numai, elevi şi părinţi, autorităţi locale şi comunitare, au avut o unică finalitate: o bună pregătire a celor ce ne vor urma. Se cuvine,de aceea, ca şi pe această cale, să le mulţumim tuturor!  Mulțumim celor care au condus destinele acestei școli! Deci, vă mulțumim călduros tuturor celor care ați participat activ, de-a lungul timpului, la îndeplinirea misiunii școlii, un lucru departe de a fi ușor. Ceea ce ne-a însufleţit pe toţi, a fost spiritul de echipă şi, ceva ce a devenit vizibil doar prin actele noastre: o trăire permanentă care înaripează gândul, dar care şi consumă. Deci, dragi invitați, vă invit să ne bucurăm împreună, cu emoție, la acest ceas de mare sărbătoare pentru școala noastră. Acum, când unii cred că şcoala nu mai este far şi că lumea în care trăim dezvoltă şi încurajează doar nonvalorile, noi, profesorii Școlii Gimnaziale Nr.16 *Marin Ionescu Dobrogianu*, părinţi, elevi ,reprezentanţi ai autorităţii locale, susținem laolaltă că, dacă vom continua să cultivăm valori precum profesionalism, respect, solidaritate, umanism, atunci şcoala noastră va continua să formeze personalităţi umane de valoare. Vă mulţumim pentru recunoaşterea şi preţuirea acordată şi vă asigurăm că munca noastră în acest domeniu continua cu obiectivitate și devotament!,  a declarat directorul Carmen Mitican.

Ziua şcolii a cuprins o serie de activităţi, printre care un spectacol aniversar. În cadrul programului, au avut loc concursuri de dans, concursuri sportive, dar şi alte manifestări, toate încheiate cu succes de către participanţi. Micuţii de la Grădiniţa Năsturel, structură a Şcolii Gimnaziale nr. 16, au dansat şi cântat. Au evoluat, apoi, elevii din clasa I-a, cu un dans modern şi unul de street dance. Au urmat un recital de poezii (elevii clasei a III-a), cântece (elevii claselor a II-a, I-a). Copii din clasa a IV-a au prezentat o scenetă, iar cei din clasa a III-a un dans de balet. De altfel, toate clasele şcolii au urcat pe scenă, participând la spectacol.  


 
Din istoria unităţii şcolare
 
Şcoala Gimnazială nr. 16 „Marin Ionescu Dobrogianu“ a luat fiinţă în 1945, ca Şcoala Generală „Năsturel“, după numele celui care a donat clădirea. Între 1946 şi 1948, s-a numit Şcoala Generală Km 4-5, iar între anii 1948 - 1950 - Şcoala Generală nr. 17. Din 1950 până în 2012, unitatea a fost denumită Şcoala cu clasele I-VIII nr. 16, între anii 2012 şi 2014 a fost cunoscută sub numele de Şcoala Gimnazială nr. 6, iar în anul şcolar 2014 - 2015, a căpătat denumirea de Şcoala Gimnazială nr. 16 „Marin Ionescu Dobrogianu“. Şcoala funcţionează cu un efectiv de 785 de elevi, îndrumaţi de 44 de cadre didactice. Din 2011, în cadrul şcolii funcţionează ca structură şi Grădiniţa cu program normal „Năsturel“.
 
Marin Ionescu Dobrogianu (1866 - 1938) a fost un militar şi istoric român. Şi-a dedicat viaţa studierii geografiei şi istoriei Dobrogei, iar opera sa cuprinde cărţi şi articole dedicate Constanţei şi Deltei Dunării. Marin Ionescu Dobrogianu și-a lăsat semnătura pe lucrarea monumentală „Dobrogia în pragul veacului XX: Geografia matematică, fisică, politică, economică și militară“, publicată în 1904. Istoricul a primit medalia „Bene Merenti“ cl. I, cea mai înaltă distincţie de ordin cultural care se acorda înainte de război, iar la expoziţia din 1906, a fost recompensat cu medalia de aur din partea Academiei Române, pentru lucrarea „Dobrogia în pragul veacului al XX-lea“.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii