Aniversarea a 65 de ani de la înființarea Liceului Teoretic „Ovidius” din Constanța marcată de imensa dezamăgire a elevilor și părinților
Aniversarea a 65 de ani de la înființarea Liceului Teoretic „Ovidius” din Constanța marcată de imensa dezamăgire
16 Sep, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3206
Marime text
Debutul din septembrie 2020 al anului școlar pentru Liceul Teoretic „Ovidius” din Constanța, instituție de învățământ aflată în topul preferințelor elevilor și părinților pentru calitatea actului educațional, ar fi trebuit să constituie un motiv de sărbătoare... fie ea și „mută”, urmând a fi marcați cei 65 de ani de la înființarea unității care în 1955 era Școala medie nr. 3.
Din păcate, deschiderea anului școlar 2020-2021 avea să aducă în centrul atenției această unitate de elită printr-un record nedorit, care le-a lăsat elevilor și părinților un gust amar.
Am primit pe adresa redacției o serie de sesizări din partea părinților legate de modul cum a fost gestionat debutul din 14 septembrie 2020, pe fondul unor scenarii bâlbâite, al unei discreții caracterizată de părinți dăunătoare, care în cele din urmă s-a finalizat cu un deznodământ dezamăgitor – la Liceul Teoretic „Ovidius” din Constanța anul școlar continuă în scenariul roșu, la fel ca la școala din localitatea Cuza Vodă.
Un istoric ce nu trebuie dat uitării
Întrucât a devenit deja cunoscută preocuparea cotidianului ZIUA de Constanța privind rememorarea celor mai importante momente din istoria Dobrogei, readucem în atenția publică devenirea acestei unități de învățământ etalon, așa cum este oferită chiar de site-ul instituției.„Liceul Teoretic «Ovidius» a fost înființat în 1955 sub denumirea de Școală Medie Nr. 3 primul așezământ al școlii fiind în strada Mihai Eminescu nr. 11, unde a funcționat timp de patru ani, până în 1959.
Directorii instituției în perioada 1 septembrie 1955 – 1 septembrie 1959 au fost profesorii Alexandru Ștefănescu, Sever Baltac și Ion Lungu. Școala cuprindea ciclul primar și liceu zi și seral, oferind elevilor un minim necesar studiului, precum și un laborator de fizică și altul de chimie, o bibliotecă, teren de baschet, internat de fete, cantină și o căruță cu cal.
Din dată de 1 septembrie 1959 locașul de învățământ își schimbă adresa pe Bulevardul Mamaia nr.124-126 – actuala clădire a Universității «Ovidius», sediul vechi. Aici va rămâne numai doi ani până în 1961, directorul instituției fiind acum profesorul Ion Lungu. Dotarea este mult mai bună – 40 de săli de clasă, un teren de sport, o sală de festivități, 2 laboratoare de fizică, 1 laborator de chimie și altul de biologie, biblioteca, 2 ateliere de practică.
La 1 septembrie 1961 liceul se mută în sediul actual din Stradela Basarabi nr. 2, tot sub denumirea de școală medie nr. 3, cu același director - profesorul Ion Lungu. Fiind o zona periferică, în apropierea gării, o mare parte din elevi venea din localitățile din apropierea Constanței, astfel că pentru constănțeni instituția devine «liceul cu elevi săraci și navetiști». Școală Medie Nr. 3 are acum 24 de săli de clasă, bibliotecă, un laborator de fizică, unul de chimie și altul de biologie, 2 ateliere de practică, stație de radio-amplificare și autobuz.
Între anii 1965 -1966 Școala Medie Nr. 3 își schimbă titulatura în Liceul nr. 3, învățământ de 12 ani. Din 1972 până în 1976 liceul va purta neoficial denumirea de Liceul nr. 3 «Ovidius». În anul 1973 începe construcția aripii noi ce include 2 laboratoare de fizică, 2 laboratoare de chimie și unul de biologie, un cabinet de științe sociale și un cabinet fonic. Se construiesc sala de sport, sala de gimnastică și 10 ateliere.
După 1973, transformarea în licee cu profil teoretic, va determina modificări privind structura anului școlar și a planurilor de învatamânt. Din acest moment liceul își clădește tradițiile pentru că, deși tânar în comparație cu alte unități școlare, cunoaște o creștere continuă, ajungând în scurt timp unul dintre cele mai căutate unități școlare din orașul Constanța.
Din anul 1978, liceul își schimbă din nou denumirea devenind Liceul de Matematică – Fizică Nr.1, iar din 1982 până în 1990 devine Liceul Industrial Nr 10. În această perioadă se inaugurează aripa nouă și sala de festivități.
Anul 1990 înseamnă pentru evoluția acestei instituții schimbarea definitivă a numelui în Liceul Teoretic «Ovidius» – pe baza Hotărârii Guvernului nr.521 din 12 mai 1990.
Faptul de a fi astăzi unul dintre liceele de frunte ale Constanței se datorează muncii constante a profesorilor de ieri și de astăzi ai liceului care au știut să își slujească cu devotament meseria”.
Citește și:
Încă doi angajați ai Liceului Teoretic „Ovidius” Constanța, confirmați cu COVID-19. Se va pune în aplicare Scenariul 3
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii