Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:20 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apelul Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți către Guvern și Președinție, în legătură cu finanțarea din PNRR „Educaţia nu reprezintă o povară pentru bugetul statului”

ro

26 Feb, 2021 10:38 2129 Marime text

 Printr-o scrisoare adresată Guvernului și Președinției României, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți își exprimă îngrijorarea vizavi de intențiile de distribuire a fondurilor din Planul Național de Reziliență și Redresare.
 

România își poate defini rolul de stat european în funcție de modul în care își prioritizează Educația.
Educația nu reprezintă o "cheltuială" - conform afirmaţiilor Domnului Prim-Ministru al Guvernului României -, ci o investiție care are un rol major în ceea ce ar trebui să reprezinte viitorul acestei țări. Este ştiut, şi trebuie să recunoaştem, că fără o finanțare corespunzătoare, sau cu
o finanțare care merge într-un procent major doar către componenta salarială, educația rămâne la stadiul de deziderat politic.
Excelenţa Voastră, suntem conştienţi că trecem printr-un context pandemic şi că bugetul național trebuie constituit responsabil, dar avem obligaţia să constatăm şi să acceptăm cu aceeaşi responsabilitate, că lipsa finanțării corespunzătoare din ultimii 10 ani a condus la o scădere drastică a calităţii sistemului educațional.
Federaţia Naţională a Părinţilor, participant activ în cadrul grupului de lucru pentru elaborarea programului de țară România Educată, solicită alocarea a 10% din suma totală de 30,5 miliarde euro din fondurile cuvenite din Planul Naţional de Redresare și Reziliență, denumit în
continuare PNRR.
Intenția de alocare a 3% sau maximum 6% doar din componenta de împrumuturi (16,7 miliarde euro) sau din granturi (13,8 miliarde euro), este insuficientă pentru necesitățile educației.
Această sumă ar contribui real la implementarea și reușita realizării programului România educată.
Suma totală este pentru un exercițiu financiar de 6 ani. Un procent de 10% din 30,5 miliarde euro reprezintă, cu aproximaţie, 500 milioane euro/an, adică un plus de 0.2% din PIB, anual.
Plusul nu este foarte mare, dar poate ajuta la modul real sistemul educaţional, dacă acești bani merg către digitalizarea sistemului, programe adaptate, laboratoare, școli „verzi" și alte componente ce țin de logistică școlară.
 
PNRR se referă la un pachet coerent de investiții publice și reforme, propuse în baza Recomandărilor Specifice de Țară 2019-2020.
Aceste reforme și proiecte de investiții publice trebuie puse în aplicare până în decembrie 2026.


 
Educaţia nu reprezintă o cheltuială, o povară pentru bugetul statului, ci o investiţie pe termen lung, constantă, care se regăseşte în fiecare dintre cei 6 piloni principali care stau la baza PNRR:
 Tranziția spre o economie verde: școli sustenabile și investiții în cercetarea universitară;
 Transformarea digitală: investiții în baza materială și umană a școlilor și a universităților de profil și în creșterea calității resursei umane;
 Creșterea economică inteligentă, sustenabilă și incluzivă: educarea şi creşterea calităţii resursei umane pentru profesionalizarea forței de muncă, adaptată la cerințele reale ale piețeii muncii din România și din Uniunea Europeană;
 Coeziunea socială și teritorială: reducerea abandonului școlar și a șomajului în rândul tinerilor;
 Sănătate și reziliență instituțională: cabinete medicale școlare, ridicarea standardelor de calitate privind pregătirea viitoarelor cadre medicale;
 Copii, tineri, educație și competențe.
 

Investiția în educație, prin avantajele pe care le creează reprezintă plus valoare la nivelul întregii societăţi prin: cariere profesionale, studii superioare, salarii mai mari și, indirect, taxe mai mari și venit în PIB. Investiția în educație reprezintă, practic, investiția în viitorul României pentru calitate şi competitivitate la nivel global.
Astfel, pentru ca politica educaţională a României să se situeze, cu adevărat, la standarde europene, așa cum se regăsește și în proiectul de țară „Romania educată", este imperios necesar să se țină cont de Raportul Comisiei pentru Educaţie şi Cultură din Parlamentului European care vizează punerea în aplicare a spațiului european al educației.
În acest sens, respectuos vă adresăm rugămintea, să analizaţi solicitarea noastră şi, în virtutea prerogativelor constituţionale, să dispuneţi demersurile necesare în vederea alocării unui procent de 10% din suma totală a PNRR pentru educaţie.


Sursa foto: Facebook Iulian Cristache
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii