Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:55 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bugetul Ministerului Educației a mai crescut, dar în valoare absolută Mult-promisul 6% din PIB va ajunge în învățământ peste trei ani. Fix la alegeri prezidențiale

ro

22 Feb, 2021 00:00 2281 Marime text

În ședința de Guvern de vineri, 19 februarie 2021, a fost adoptat proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021, prilej cu care bugetul Ministerului Educației înregistrează o creștere de finanțare a domeniului învățământ, în valoare absolută, de 241,8 milioane lei.
Această creștere este înregistrată în condițiile în care bugetul anului 2021 nu mai cuprinde o serie de cheltuieli, precum voucherele de vacanță, plata diferențelor salariale conform Legii 85/2016 sau alocări din fondul de rezervă.
Conform unui comunicat transmit de Biroul de presă al ministerului „acțiunea învățământ (total finanțare educație) înregistrează, conform proiectului de buget pentru anul 2021, o valoare de 39,65 miliarde lei, în creștere cu 6% față de 2020 (creștere cu 2,24 miliarde lei). Cele mai relevante creșteri constau în asigurarea, în premieră de la bugetul de stat, prin bugetele locale, a finanțării pentru bursele elevilor (535,7 milioane lei). De asemenea, o creștere substanțială înregistrează finanțarea de bază a unităților de învățământ preuniversitar de stat, componenta destinată cheltuielilor materiale și pregătirii profesionale (creștere de 26%, de la 1,259 miliarde lei la 1,585 miliarde lei). Deși subdimensionat în raport cu necesarul de resurse în educație, se constată totuși că anii 2020 și 2021 au beneficiat de un maximum de finanțare a învățământului românesc din ultimii 10 ani, atât în valoare absolută, cât și procentual, raportat la PIB”.
 
De asemenea, se mai precizează faptul că bugetului alocat învățământului (cel mai mare, în valoare absolută, în ultimii 30 de ani), urmează să i se adauge finanțarea obținută prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru reforma educației.
 
Cu doar câteva minute înainte de a intra în ședința de Guvern, ministrul Sorin Cîmpeanu a participat la videoconferința „Examenul de absolvire a pandemiei: Skill-urile de bază garantate de sistem, pe care tinerii trebuie să le aibă la intrarea în economia viitorului iminent”, organizată de cursdeguvernare.ro, prilej cu care a declarat: „Într-un an dificil, într-un context greu, avem, în valoare absolută, o creștere a bugetului Ministerului Educației, cât și a tuturor acțiunilor care vizează educația, dar procentul raportat la PIB rămânem departe de prevederile legii unice, departe de situația celor mai multe țări europene și nu numai. Cu aproape 3,6% din PIB alocat Educației în anul 2021 suntem departe. Avem și un angajament al coaliției de guvernare pentru 6% din PIB în anul 2024. În mod clar, de la 3,6% sunt necesare trei creșteri succesive de 19% vom ajunge la 6%  chiar dacă eu, personal, nu vreau să intru în detalii de acest gen, dar eu consider că este mult mai relevant să vedem valoarea absolută și procentul din buget nu procentul din PIB”.
 
Așadar, să fim sănătoși până în 2024...
 
Citește și:

Ministrul Sorin Cîmpeanu: „În 10 ani, inspectoratele școlare nu-și vor mai avea rostul”
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii