Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:30 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Burse de 1.000 de lei și practică la agenți ecocomici Înscrierea în învățământul dual, o opțiune pentru absolvenți clasei a VIII-a din Constanța. Înscrierile, în perioada 1-5 iulie (VIDEO)

ro

26 Jun, 2024 17:00 1240 Marime text
  • Consorțiul regional „Tehno-Dobrogea” care implementează proiectul CRESC este format din 44 de parteneri.
  • La evenimentul, organizat, pe 26 iunie, la Universitatea Ovidius, au participat șef lucrări dr. ing. Cosmin Filip, coordonator activități învățământ dual, Sorin Mihai, inspectorul general al ISJ Constanța și prorectorul Mihai Gîrțu.
  • Cosmin Filip, coordonatorul activității învățământ dual îndeamnă elevii, absolvenții clasei a-VIII-a, să se înscrie în învățământul dual.
 
În perioada 1-5 iulie, se desfășoară prima prima etapă de înscriere în învățământul dual (1 – 5 iulie 2024), pentru anul școlar 2024-2025, în cadrul Consorțiului Regional „Tehno-Dobrogea” – Ovidius Engineering Hub.
 
La evenimentul, organizat, pe 26 iunie, la Universitatea Ovidius, au participat șef lucrări dr. ing. Cosmin Filip, coordonator activități învățământ dual, Sorin Mihai, inspectorul general al ISJ Constanța și prorectorul Mihai Gîrțu.
 
Elevii pot alege să urmeze învățământul dual la următoarele licee: Liceul Energetic, Liceul Tehnologic „Tomis“, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida“, Liceul Tehnologic de Electronică și Telecomunicații, Liceul Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu“, Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu“, Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu“ și Liceul Teoretic Negru Vodă.
 
Cosmin Filip, coordonatorul activității învățământ dual îndeamnă elevii, absolvenții clasei a-VIII-a, să se înscrie în învățământul dual. "Vom construi un campus pentru învățământul dual. Clădirea va avea spații de învățământ, cantină și cazare. Va fi un centru supradotat", a spus Cosmin Filip.
 
La rândul său, șeful ISJ Constanța, Sorin Mihai, a subliniat că învățământul preuniversitar trebuie să colaboreze cu cel universitar.  
 
"Campusul de învățământ dual va fi și mai atractiv, atunci când va fi gata. Ne interesează ca elevii să opteze pentru învățământul superior la Instituții din Constanța și noi îi îndrumăm către Universitatea Ovidius. Acest Consorțiul va rezolva și problema numărului de studenți pe profile tehnice, care va crește.  Elevii vor avea parte de specialiști bine pregătiți, agenți economici care doresc să și creeze o forță de muncă calificată. Îi îndemnăm și pe agenții din HoReCa să intre în acest consorțiu", a punctat Sorin Mihai.
 
Noua clădire va fi situată în Campusul Universitar, va avea patru etaje, iar construcția ar putea începe din 2025, spune Cosmin Filip. "Prin acest proiect, vrem să asigurăm ruta completată pentru elevi, care după absolvire, pot face un liceu și o facultate în sistem dual, așa cum se întâmplă în alte țări europene" a completat Cosmin Filip.
 

Sorin Mihai, șeful ISJ Constața, a transmis un mesaj pentru părinții elevilor de a-VII-a. „Sunt convins că elevii vor beneficia de cele mai multe avantaje, dat fiind că vor fi primii din această zonă!. Ne adresăm și elevilor din județele limitrofe, cărora le vom oferi cazare!. Sunt sigur că la anul va fi bătaie pe aceste locuri!", a transmis Sorin Mihai, șeful ISJ Constanța.
 
"De luni începe admiterea, avem 18 calificări, 283 de locuri. Ne așteaptăm ca la unele calificări să fie mai multe solicitări decât locurile alocate", a precizat Cosmin Filip.
 
Și prorectorul Universității Ovidius, prof. Mihai Gîrțu, îi sfătuiește pe elevii clasei a VIII-a să-și îndrepte arența spre învățământul dual. „Dacă ești pregătit de firmele din domeniu, vei fi tot mai competitiv“, a subliniat prof. Mihai Gîrțu.


 
 

44 de parteneri fac parte din Consorțiul regional „Tehno-Dobrogea”
 
 
Consorțiul regional „Tehno-Dobrogea” care implementează proiectul CRESC este format din 44 de parteneri. Din Consorțiul Regional „Tehno-Dobrogea” – Ovidius Engineering Hub fac parte Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) - lider, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Constanța, 12 licee din județul Constanța, 17 operatori economici, 7 entități administrative (Instituția Prefectului Constanța, Consiliul Județean Constanța, Primăriile orașelor: Constanța, Cernavodă, Medgidia, Năvodari, Negru Vodă), precum și 6 asociații profesionale și organizații relevante cu rol de sprijin în învățământul dual. Printre agenții economici care fac parte din Consorțiu se numără: Societatea Națională Nuclearelectrica SA, Rompetrol Rafinare SA, Romcim SA, Celco SA, Umex SA, Comvex SA, Socep SA, Dobrogea Grup SA, Constanța South Container Terminal SRL, SC Euro Vial Lighting SRL, SC Euro Vial Residence SRL, SC Fluid Development SRL, SC Geomarco Construct SRL, SC Sisteme de ventilație HVAC SRL, Avia Motors SRL, Utilnavorep  SA, Bio Top Dobrogea Cooperativă Agricolă, SC Unigrains Trading SRL, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN); parteneri relevanți - Youth Development and Evolution Association, Camera de Comerț Industrie Navigație și Agricultură Constanța (CCINA), Asociația Firmelor Constănțene, Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea, Asociația Centrul de Informare și Documentare pentru Integrare Europeană și Dezvoltare Durabilă Brăila, Fundația Școala Portuară.
 
 
 
Proiect de 27 de milioane de euro pentru învățământul dual 
 
 
Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) a obținut cel mai mare punctaj din Regiunea Sud-Est, pentru proiectul depus în cadrul apelului PNRR/2022/C15/MEDU/I6 - Program-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor regionale pentru învățământ dual.
 
Campusul profesional integrat „Ovidius Engineering Hub” va fi amplasat pe terenul aflat în proprietatea UOC (pe Aleea Universității) și va avea o suprafață de aproximativ 10.000 mp. Proiectul presupune construirea unor spații noi dedicate învățământului tehnic, cărora li se adaugă spații de cazare și cantină pentru elevi și studenți.
 
Valoarea totală a proiectului Dezvoltarea și dotarea campusului profesional integrat pentru învățământul dual preuniversitar și universitar „Ovidius Engineering Hub” al consorțiului regional „Tehno-Dobrogea” – (Proiectul CRESC) este de 27.183.399,13 euro.
 
 
Zeci de beneficii, oferite de învățământul dual
 
 
 
Elevii admiși în clasele de învățământ dual din cadrul Consorțiului Regional „Tehno-Dobrogea” –Ovidius Engineering Hub vor avea parte de zeci de beneficii. Printre acestea se numără: bursa lunară de minimum 1.000 de lei și cazare în căminele liceelor din consorțiu, dacă sunt din alte localități. De asemenea, elevii îți pot continua studiile la liceu, iar după Bacalaureat se pot înscrie la unul dintre programele de studii din cadrul Universității Ovidius din Constanța; au oportunitatea de a învăța prin practică, sub îndrumarea specialiștilor din cadrul agenților economici parteneri, într-un mediu profesionist, cu acces la tehnologii și echipamente moderne; au acces la Campusul integrat pentru învățământ dual care se construiește din fondurile proiectului (clădire ultramodernă destinată activităților de formare, cămin și cantină); au  oportunitatea angajării, imediat după absolvire, la operatorul economic cu care au învățat sau la oricare altul; au posibilitatea de a continua studiile la liceu, păstrându-și locul de muncă obținut.
 
 
Cele mai importante aspecte privind învățământul dual
 
 
Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului tehnic axată pe învățarea prin desfășurarea de multe activități practice, ce are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învățământ și Primărie. Această fiomă de învățământ se desfășoară la cererea operatorilor economici parteneri (ce oferă locuri de formare), în vederea angajării elevilor după absolvire.


 
Elevii au asigurate stagii de practică ce sunt desfășurate în totalitate de către operatorii economici parteneri. Învățământul este gratuit și acordă tuturor elevilor burse pe perioada studiilor, atât din partea Ministerului Educației, cât și din partea operatorului economic. Se finalizează cu examen de certificare a calificării profesionale, calificare recunoscută atât în țară cât și în Uniunea Europeană.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

 
Constanța: Activitate de promovare a învățământului dual, în cadrul parteneriatului ISJ - CCINA (GALERIE FOTO)
 
Ministerul Educației. Crește bugetul pentru dezvoltarea învățământului dual din România!
 
 
Video




 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii