Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:28 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ca urmare a parteneriatului dintre ISJ Constanța și SNR RUMN Două licee constănțene implicate în proiecte-pilot

ro

17 Aug, 2020 18:15 2585 Marime text

Astăzi a avut loc şedinţa de lucru în cadrul parteneriatului dintre Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa (ISJ Constanţa) şi Secretariatul Naţional Român al Rețelei Universităților de la Marea Neagră (SNR RUMN).
Şedinţa a fost organizată ca parte a activităţilor care se derulează în baza acordului semnat la data de 15 ianuarie 2020, între ISJ Constanța şi  SNR RUMN. Astfel,  au fost definite trei domenii prioritare, respectiv: domeniul științelor exacte – STEM, domeniul „creșterea albastră” și domeniul coeziunii sociale.
La şedinţă, ISJ a fost reprezentat de doamna inspector prof. Mădălina Ivănescu, iar SNR – RUMN a fost reprezentat de un colectiv condus de prof.univ.dr. Eden Mamut.
De asemenea la şedinţă au participat directori de licee şi reprezentanţi ai mass-media.
Pe baza activităţilor derulate de la semnarea protocolului până în prezent au fost puse în discuţie propunerile pentru proiectele pilot, după cum urmează:
  • Realizarea în cadrul liceului din Eforie Sud a unui laborator pentru familiarizarea elevilor cu tehnologii satelitare. Laboratorul va include aplicaţii pentru urmărirea la sol a sateliţilor care survolează zona costieră a Mării Negre şi aplicaţii de utilizare a datelor satelitare pentru urmărirea eroziunii costiere, a poluării în apă şi pe uscat şi alte aplicaţii similare.
Laboratorul va fi realizat în coordonare cu centrul COSMOMAR - Centrul de Competenţe în domeniul Tehnologii Spaţiale pentru Regiunea de Sud-Est a  României.
  • Realizarea unui laborator de studiu destinat elevilor din gimnaziu şi liceu pentru măsurarea şi urmărirea datelor de monitorizare a apelor din zona costieră. Laboratorul va include o geamandură cu senzori pentru măsurarea curenţilor marini, a temperaturii apei, a vitezei vântului, variaţia salinităţii, parametrii dinamici pentru curenţii marini şi valuri.
          Proiectul va fi coordonat de către Liceul Teoretic „Ovidius” din Constanţa.
  • Organizarea unei platforme online pentru materiale şi suporturi de curs, utilizând filme şi înregistrări din zona costieră, maritimă, etc.
Organizarea platformei se va realiza în directa coordonare a ISJ cu sprijinul SNR RUMN, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” (INCDM „Grigore Antipa”), GeoEcoMar şi alte instituţii interesate.
 
  • Organizarea unei caravane mobile care să se deplaseze în localităţile din mediul rural situate în zona litoralului Mării Negre, în vecinătatea cursului Dunării şi în vecinătatea canalului Dunăre – Marea Neagră, pentru a face prezentări legate de importanţa cursurilor de apă, conservarea calităţii mediului marin şi costier, perspectivele şi implicaţiile dezvoltării durabile în zone costiere.
Caravana va fi organizată de colectivul SNR RUMN cu mijloacele din dotare  şi cu suportul INCDM „Grigore Antipa”, GeoEcoMar. ISJ Constanţa va coordona programul şi locaţiile în care se vor desfăşura activităţile caravanei.
 
  • În colaborare cu Liceul Teoretic „Ioan Cotovu” din Hârşova se va organiza un proiect pilot de eveniment tip Hackathon.
Evenimentul tip Hackathon va avea ca scop implicarea tinerilor cercetători, doctoranzi sau masteranzi în rezolvarea problemelor de dezvoltare durabilă ale oraşului Hârşova, astfel cu sprijinul Universităţii din Bucureşti, RUMN, INCDM „Grigore Antipa”, GeoEcoMar, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, se va selecta un grup de tineri cercetători care în colaborare cu autorităţile locale vor formula propuneri pentru dezvoltarea durabilă, atragerea de investiţii şi promovarea oraşului Hârşova cu accent pe măsurile specifice din cadrul iniţiativei „creșterea albastră”.
 
Pe baza consultărilor cu ISJ Constanţa, se vor stabili în perioada următoare responsabilităţi şi termenele de implemetare ale proiectelor pilot propuse.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii