Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:11 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campanie ZIUA de Constanţa Profesorii nu colectează fondul clasei, că nu le permite legea. Sarcina a fost preluată de părinţi. Iar unii sunt revoltaţi!

ro

26 Sep, 2016 00:00 14260 Marime text
Noul an şcolar, 2016-2017, a început pe 12 septembrie. Din păcate, pentru unii elevi prima zi de şcoală nu a reprezentat un moment de bucurie, iar noul an şcolar a adus tristeţe, deoarece s-au întors în unităţi de învăţământ care nu au fost reabilitate, care nu au autorizaţii sanitare de funcţionare sau avize emise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
 
Timp de două săptămâni, cotidianul ZIUA de Constanţa a derulat o campanie care s-a dorit a fi un semnal de alarmă pentru cei au în mâini destinele şcolii constănţene. Din păcate, şi în acest an, în unităţile de învăţământ părinţilor li s-a cerut să plătească fondul clasei, paza sau fondul şcolii! Altora li s-a propus direct să contribuie la îmbunătăţirea condiţiilor în care învaţă copiii lor, prin achiziţionarea de mobilier nou, parchet, tablă sau perdele şi accesorii. Ministrul Educaţiei nu e de acord cu strângerea de bani în şcoli, dar spune că nu le poate interzice părinţilor să facă asta.
 
Indiferent de situaţia dumneavoastră financiară, aveţi posibilitatea să refuzaţi să plătiţi sumele cerute prin asociaţiile de părinţi, după ce însuşi ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a susţinut că părinţii ar trebui să beneficieze de posibilitatea de a face donaţii şcolilor dacă doresc acest lucru, însă numai în limitele unei reglementări foarte clare, care „să îi pună la adăpost şi pe directori, şi pe diriginţi, şi pe părinţi”. 

„Cum arată şcoala ta la început de an şcolar?”, în viziunea cititorilor!  

Anca: „Da, ni s-a cerut fondul clasei şi am dat. Asta deoarece, dacă nu dăm, copiii noştri nu au hârtie igienică, nu au produse de curăţenie pentru clasă şi pentru întreaga şcoala. Pentru că nimeni nu ne dă, şi ce să facem, lăsăm şcoala aşa, plină de microbi? Suntem nevoiţi să dăm.”

C.I., despre Școala din Techirghiol: „La Liceul «Emil Racoviţă», şcoala a început pentru clasele I-IV nu pe 12.09, ci pe 19.09. În perioada 12 - 19 s-a făcut curăţenie în clase, dar numai de către părinţi, şcoala neimplicându-se cu nimic, nici ca forţă de muncă, nici cu materiale de curăţenie, mai mult, noi am dat şi cu vopsea în clase, vopsea cumpărată de şcoală (care este şi de proastă calitate). Acum urmează şi banii pentru fondul clasei, pentru perdele etc. În continuare, în şcoală, pe holuri, unde nu au făcut părinţii curăţenie, este foarte murdar, var, praf...”

Paul: „Fondul şcolii, al clasei, paza au devenit normale atâta vreme cât în şcoli activează consiliul părinţilor constituit ca persoană juridică. Întrebările puse în articol nu-şi au rostul. Nu se vede nicăieri o cât de mică schimbare în confortul elevilor. Singurii bani plătiţi fără regret sunt cei pentru pază, unde se vede o îmbunătăţire a ordinii.”

Zuzu: „Cu cât liceul este mai de «fiţe», cu atât pretenţiile sunt mari şi de multe ori noi, părinţii, greşim...”
 
Gheorghe: „Şcoala arată ca după bombardament... toată renovarea şi dotarea clasei le plătim noi, părinţii. Iar markere, bureţi, copiator, pază etc. plătim tot noi, părinţii, iar la toalete NU există nici săpun, nici hârtie igienică, mizerie, praf, aglomeraţie (30 de elevi în clase)... asta e şcoala sec. XXI? Directorii stau în funcţii ca faraonii şi nu-i poate da jos nimeni. Sunt susţinuţi politic în continuare. Acesta e singurul criteriu de numire, şi nu competenţa. Ar trebui să aibă un mandat limitat.”
 
Ana: „Părinţii sunt plini de iniţiativă, iar atunci, sistemul de învăţământ stă comod în băncuţa lui şi aşteaptă să facă prostii pe banii lor. Eu înţeleg sau cel puţin mă conformez că trebuie daţi bani pentru hârtie igienică, săpun şi alte lucruri legate de igienă.”

 
Helen: „Toata vara nu s-a sesizat nimeni. Plătim pentru un confort minim pentru copiii noştri. Parlamentarii au hârtie igienică gratis sau mai bine zis tot plătită de noi.”
 
Ernest: „Interesantă justificarea de mai jos pentru «banii plătiţi fără regret pentru pază»... sincer însă, mă întreb unde se duc aceşti bani, atât timp cât plata pentru paza unităţilor şcolare se efectuează de către Primărie, conform legislaţiei în vigoare.”
 
Cristina: „Adică nu plătim fondul clasei, dar trebuie să donăm? Aşa se zice mai pe ocolite, că nu are şcoala bani?”
 
Daniela: „Şi pe timpul lui Ceauşescu dădeam bani, duceam maculatură, sticle şi borcane, cei de la sate strângeau plante medicinale.”
 

Loredana: „ Anul acesta pot spune că avem cea mai frumoasă clasă din toată şcoala. Table noi, uşă, fără să scoatem bani din portofel. Avem cea mai tare doamnă dirigintă.”
 
Monica: „Ne cer bani de markere de xerox, bănci, dulăpioare scaune, draperii, pază etc. Ce putem face?”
 
Vuk: „Şi bani de fondul clasei şi pentru paznic.”
 
Rodica: „Normal că plătim! Se ştia, din prima zi au început.”
 
Andreea: „Am un băieţel şi l-am avut înscris la o grădiniţă din Mangalia. Ni s-au cerut bani pentru scăunel de la Ikea, schimbat trei saltele, covor, vestiare. Doamna educatoare obligă părinţii să cumpere mobilă. Anul trecut s-a discutat despre o bibliotecă, o bucătărie. Grădiniţa funcţionează într-o unitate militară din Mangalia şi sper ca cineva să ia legătura cu educatoarele care profită de frica părinţilor ce îşi lasă copii cu ele, opt ore în fiecare zi.”
 
 
În ultimii ani au tot existat controverse în spaţiul public cu privire la legalitatea fondului clasei şi a fondului şcolii. Mai precis, cu toate că învăţământul de stat este, potrivit Legii Educaţiei naţionale nr. 1/2011, gratuit, în unele şcoli, elevilor sau părinţilor li s-a cerut să contribuie cu bani pentru asigurarea bunei desfăşurări a cursurilor.

În prezent, şcolile au posibilitatea de a obţine venituri proprii, aşa cum scrie în actul normativ, „din activităţi specifice, conform legii, din donaţii, sponsorizări sau din alte surse legal constituite”, fără să se facă referire nicăieri la existenţa vreunui fond al clasei sau al şcolii la care să contribuie părinţii elevilor.
 
De altfel, informaţia a fost confirmată de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. „Sintagma «fondul clasei/şcolii» nu există în legislaţia ce reglementează organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de învăţământ”, spun reprezentanţii Compartimentului de Informare Publică al ministerului. Aceştia au indicat însă că părinţii au totuşi posibilitatea voluntară de a susţine financiar o clasă.
 
„Comitetul de părinţi poate decide să susţină, inclusiv financiar, întreţinerea, dezvoltarea şi modernizarea bazei materiale a clasei. Hotărârea comitetului de părinţi nu este obligatorie”, prevede Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, ce a fost aprobat prin Ordinul Ministerului Educaţiei Naţionale nr. 5115/2014.
 
Totodată, la atribuţiile comitetului de părinţi figurează şi atragerea de persoane fizice sau juridice care să susţină (financiar sau material) modernizarea activităţii educative şi a bazei materiale a clasei sau a şcolii.
 
Regulamentul şcolilor interzice în mod expres atât implicarea elevilor sau a profesorilor în strângerea fondurilor, cât şi constituirea fondurilor (cum ar fi cel de protocol) pentru derularea examenelor/evaluărilor naţionale. Astfel, pe de o parte, fondul clasei şi fondul şcolii nu există, potrivit legislaţiei în vigoare, astfel că părinţii elevilor nu sunt obligaţi să contribuie la ele. În plus, elevilor şi profesorilor le este interzis să strângă fonduri. Pe de altă parte, legislaţia permite comitetului de părinţi să susţină financiar, în mod voluntar, întreţinerea, dezvoltarea şi modernizarea bazei materiale a clasei, iar donaţiile şi sponsorizările altor persoane din afara şcolii sunt bine-venite. Şi sindicatele din Învăţământ ştiu că autorităţile locale nu se zbat să asigure şcolii tot ceea ce prevede legea.

Citeşte şi

Campanie ZIUA de Constanţa! Cum arată şcoala copilului tău? Se mai plăteşte fondul clasei în unităţile de învăţământ din Constanţa?!

Campanie ZIUA de Constanţa - „Mulţumim statului că plătim şcoala din buzunarul nostru“
Ce spun părinţii la o săptămână de la începerea anului şcolar 2016-2017
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii