Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:49 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Care sunt instituțiile de învățământ din Constanța, care permit accesul gratuit copiilor în curtea școlilor în timpul liber (DOCUMENT)

ro

13 Aug, 2024 13:26 2160 Marime text
 
 
Asociația Civică Tomis Așa Cum Trebuie, prin avocat Mirela Doicescu a solicitat Serviciului Logistic Asociații de Proprietari și Unități de Învățământ Preuniversitar din cadrul Direcției Logistică a Primăriei Constanța să comunice care sunt unititățile de învățământ din municipiul Constanța care asigură accesul gratuit al copiilor în spațiile și terenurile de sport exterioare unităților de învățământ, potrivit legislației în vigoare.


În răspunsul transmis, administrația locală face trimitere la Hotărârea de Consiliu Local nr. 335/2011 prin care s-a aprobat transmiterea unor imobile, aparţinând domeniului public al municipiului Constanţa, din administrarea Regiei Autonomă "Exploatarea Domeniului Public și Privat" Constanța în administrarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, necesare desfăşurării activităţii de învăţământ, începând cu data semnării proceselor verbale de predare-primire, conform anexei cu datele de identificare a imobilelor, anexa care face parte integrată din hotărârea menţionată mai sus.

Totodată, Primăria Constanța susține că potrivit art. 21, alin.4 litera k) și litera x) din Regulamentul - cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul Ministerului Educației și Cercetării nr. 4183/2022, în exercitarea funcției de conducere executivă, directorul are următoarele atribuții: „coordonează comisia de întocmire a orarului cursurilor unităţii de învăţământ şi îl propune spre aprobare consiliului de administraţie” și „aprobă procedura de acces în unitatea de învățământ a persoanelor din afara acesteia, în condițiile stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ.”

Totodată în răspuns, se menționează faptul că mai multe unități de învățământ fac obiectul unor proiecte cu finanţare europeană (http://www.primaria- constanta.ro/primarie/proiecte/proiecte-cu-finantare-europeana) și proiecte finanţate prin Planul Național de Redresare și Reziliență - proiecte derulate prin programul național de consolidare al clădirilor cu risc seismic ridicat), care în momentul de față se află în diverse stadii de implementare și nu permit accesul persoanelor în curtea unităților de învățământ.

În secțiunea „documente” puteți consulta lista cu unităţile de învăţământ preuniversitar de stat de pe raza municipiului Constanţa care au introdus în regulamentul de organizare și funcționare prevederile Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, cu modificările și completările ulterioare aduse prin Legea 8/2023, sau au planificat aplicarea acesteia.




















Menționăm că potrivit Eurobarometrului Special pentru Sport și activitate fizică din 2018 al Comisiei Europene, România se situează printre ultimele state membre ale UE în ceea ce privește nivelul de practicare a sportului și mișcării.

Totodată, reamintin că legea prin care elevii au acces liber în curtea școlii după ore și în vacanțe a fost promulgată. Școlile trebuie să modifice regulamentul până în mai a.c.
 
Potrivit normativului, școlile trebuie să pună spațiile și terenurile de sport la dispoziția comunităților locale, astfel copii să le poată folosi, gratuit, după orele de curs dar și în vacanțe.

Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 4 ianuarie 2023 și publicată în Monitorul Oficial. 

De asemenea, școlile sunt obligate să stabilească și orarul de acces, după încheierea cursurilor și în zilele libere, precum și afișarea acestuia la un loc vizibil dar și afișarea orarului pe Internet.

Vă reamintim că proiectul a fost depus de USR în iunie 2022, după ce o primă lege cu obiect similar a fost blocată de Guvernul Ciucă printr-o sesizare la Curtea Constituțională.
 

 
 PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii