Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:45 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Colegiul Militar reia o tradiție și găzduiește Concursul de Matematică „Viceamiral Vasile Urseanu“

ro

29 Mar, 2019 14:08 3759 Marime text

Asociația de cultură și educație marinărească Liga Navală Română organizează sâmbătă, 30 martie, cea de-a XXVII-a ediție a Concursului de Matematică „Vasile Urseanu“.
 
Concursul, la care participă 135 de elevi de clasa a VIII-a din municipiul și județul Constanța, se va desfășura pe 30 martie, de la ora 9.00, la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța, din strada Dezrobirii nr. 80.

Conform informațiilor oferite de prof. Iuliana Negreț, directorul colegiului-gazdă, elevii sunt așteptați să sosească în intervalul orar 9-9,30, deschiderea festivă fiind prevăzută în aula Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.

Proba de concurs va începe la ora 10 și va dura trei ore, subiectele fiind alcătuite de profesorii catedrei de matematică a Colegiului Militar.

Rezultatele vor fi afișate pe site-ul colegiului în data de 5 aprilie, festivitatea de premiere urmând să aibă loc sâmbătă, 6 aprilie, la Muzeul Marinei Române din Constanța.

Fiecare școală participă cu un echipaj format din maximum cinci elevi. Se vor acorda trei premii și șapte mențiuni. Scopul competiției este acela de a-i stimula pe cei mai buni elevi la matematică și de a-i deprinde cu atmosfera de concurs, dar și de a cinsti memoria unui ilustru ofițer de marină care s-a afirmat în domeniul calculelor nautice și al astronomiei.

Din 1886, viitorul viceamiral Vasile Urseanu a fost primul comandant al bricului „Mircea” şi comandant al Inspectoratului Navigaţiei şi Porturilor, constituit ca un corp subordonat comandantului Flotilei. Pasionat de astronomie, după trecerea în rezervă a militat pentru înfiinţarea unei societăţi astronomice române, fondată în anul 1907, sub numele de Societatea Astronomică Română „Camille Flammarion”, fiind primul său preşedinte.


În 1908 a construit prin eforturi financiare proprii o clădire în Bucureşti, pe bulevardul Colţei (actualul bulevard Ana Ipătescu), unde a funcţionat primul Observator Astronomic Popular din România.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii