Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:40 18 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comasarea scolilor, cosmarul parintilor si elevilor Care este distanta dintre „vechea" si „noua" scoala?

ro

27 Feb, 2010 03:30 2878 Marime text
cap_1.jpgComasările care ar putea avea loc odată cu începutul anului şcolar 2010 - 2011 nu sunt deloc pe placul părinţilor şi a sindicatului salariaţilor din învăţământ. Având în vedere că este vorba despre elevi cu vârste mici, din clasele I-VIII, principalul motiv din cauza căruia au apărut nemulţumiri este distanţa mai mare de acasă până la unităţile de învăţământ unde ar urma să fie mutaţi copiii, precum şi problemele care ar putea apărea din cauza schimbării mediului şcolar. În plus, părinţii spun că au investit şi bani în modernizarea claselor în care odraslele lor învaţă acum.

Chiar dacă reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa au precizat că distanţa dintre şcolile care urmează să se desfiinţeze şi cele la care vor fi transferaţi copiii nu este una foarte mare, totuşi părinţii altcumva văd problema. De cele mai multe ori, nu pot decât să ducă elevii la şcoală, iar de întors acasă trebuie să se întoarcă singuri. Iar astfel de cazuri se întâlnesc destul de frecvent şi în ciclul primar.

Până la această oră, patru şcoli din municipiul Constanţa sunt propuse pentru comasare. Este vorba despre Şcoala cu clasele I-VIII nr. 6 - „N. Titulescu", Şcoala nr. 36 - „D. Ştiubei", Şcoala nr. 2 şi Şcoala cu clasele I-VIII „I. L. Caragiale".

Drum mai lung cu un km şi jumătate, din cauza comasării

Cei mai revoltaţi, şi care deja au şi protestat în faţa Inspectoratului Şcolar Judeţean sunt părinţii ai căror copii învaţă la Şcoala nr. 6. Aceştia ar urma să fie mutaţi la Şcoala nr. 12 - „B. P. Haşdeu". Distanţa doar dintre aceste două unităţi de învăţământ este de aproximativ 600 de metri, la care se adaugă sau se scad alţi zeci sau sute de metri, în funcţie de domiciliul copilului. Problema mare ar fi însă faptul că elevii ar trebui să traverseze atât Bulevardul Tomis, cât şi Bulevardul Alexandru Lăpuşneanu pentru a ajunge la „noua" şcoală, aspect care nu încântă deloc mai ales părinţii elevilor din clasele mici. Şi distanţa dintre Şcoala cu clasele I-VIII nr. 2 şi Colegiul Naţional Mihai Eminescu este destul de mică, doar aproximativ 400 de metri.

Probleme mai mari apar în cazul Şcolii nr. 36 care s-ar comasa cu Liceul Teoretic Decebal. Între acestea, distanţa este de mai bine de un kilometru şi jumătate, cu un alt bulevard care trebuie traversat - Tomis. Tot în această categorie se înscrie şi eventuala comasare a Şcolii I. L. Caragiale cu Şcoala nr. 8. Aceste unităţi de învăţământ se află la aproximativ un kilometru una de cealaltă.

Nici sindicatul nu este de acord

Reprezentanţii Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa (SLSIP) nu sunt deloc mulţumiţi, cel puţin declarativ, de aceste eventuale modificări. „SLSIP îşi exprimă dezacordul faţă de modul în care Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa înţelege să realizeze, în numele unor economii iluzorii, restructurarea reţelei unităţilor de învăţământ", se arată într-un comunicat remis de SLSIP Constanţa. În plus, Biroul Operativ al SLSIP susţine că este inadmisibil ca unităţile de învăţământ cu tradiţie din Constanţa „să dispară peste noapte fără o analiză temeinică şi aprofundată, ducând la soluţii ilogice şi păguboase care vor atrage mai multe cheltuieli şi investiţii".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • gabimaris 04 Mar, 2010 18:04 ...nu am inteles care sunt motivele pentru care se fac aceste comasari! in acest mod se face reforma in invatamant? de-a dreptul socant sa pui elevii sa mearga cu 2 km mai mult dus si intors zilnic, sa maresti numarul de elevi din clasa, atentand in acest fel la calitatea invatamantului, sa lasi fara loc de munca dascali care au invatat ca sa ajunga dascali, cum sa se intample toate astea? opriti-va inainte de a crea o revolta generala, toata lumea are cel putin un copil la scoala sau la gradinita, numarul de copii este in crestere, fratilor, unde vreti sa ajungeti???