Concurs de discursuri publice „Puterea Cuvintelor”, la Universitatea Ovidius din Constanța
Concurs de discursuri publice „Puterea Cuvintelor”, la Universitatea Ovidius din Constanța
04 Apr, 2025 15:08
ZIUA de Constanta
287
Marime text



Facultatea de Istorie și Științe Politice (FISP), din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC), a organizat joi, 3 aprilie 2025, cea de-a V-a ediție a concursului de discursuri publice „Puterea Cuvintelor“, în parteneriat cu Asociația Studențească „HISTORIPOL“. La eveniment au participat 16 elevi de clasele a XI-a și a XII-a, de la șapte licee și colegii din Constanța.
Potrivit organizatorilor, tema ediției din acest an, „Inteligența Artificială (IA): noul aliat al educației civice?“ a fost propusă în contextul în care răspândirea aplicațiilor de tip IA a avut un impact major, iar puterea lor de a manipula informațiile preocupă societatea tot mai mult. Elevii participanți la concurs și-au folosit abilitățile oratorice și creativitatea pentru a structura un discurs de cinci minute, în care să prezinte idei despre cum IA ar putea sprijini dezvoltarea educației civice şi a gândirii critice.
„Suntem în plină revoluţie digitală, accelerată de IA, o revoluţie care este şi una cu implicații profund politice. Ea ne va obliga să ne adaptăm şi să ne regândim relaţiile dintre noi, dintre societate şi elite, și modul în care funcționează democrația. Dacă vrem să devenim o comunitate corect informată, trebuie să folosim noile pârghii ca să ne educăm civic, iar IA trebuie să ne devină un aliat în acest sens“, a precizat asist. univ. dr. Georgiana Țăranu, responsabilă de proiect din partea Facultății de Istorie și Științe Politice.
Premiul I al concursului a fost câștigat de Tudor Dumitrescu, de la Liceul Teoretic „Traian“ din Constanța, coordonat de prof. Cristina Ivan.
Alături de el, Nicoleta Popescu, coordonată de prof. Mirela Dumitru-Savin, de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan-Cuza“ din Constanța, și Mihai-Toma Rican, îndrumat de prof. Lavinia-Georgiana Marcu, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din Constanța, au obținut locurile II, respectiv, III.
Premiul de popularitate din acest an, votat de publicul din sală, a fost adjudecat de Ioana Cornea, coordonată de către prof. Loredana Ionela Bugan, de la Liceul Teoretic „George Călinescu“ din Constanța.
La finalul evenimentului, atât câștigătorii de pe podium, cât și ceilalți participanți și profesorii lor, au fost felicitați și recompensați cu premii oferite de către Fundația „Nouă ne pasă“, în cadrul unui grant.
Citește și
Universitatea Ovidius din Constanța găzduiește prima ediție a conferinței „Assises Universitaires du Français”, un forum pentru cooperarea universitară franco-română (FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii