Conferința „Dragoste, Rușine, Ură- despre Emoții și Buna Ordine în Țările Române, sec. XVIII-XIX”, la Universitatea Ovidius din Constanța
Conferința „Dragoste, Rușine, Ură- despre Emoții și Buna Ordine în Țările Române, sec. XVIII-XIX”,
13 Mar, 2024 15:35
ZIUA de Constanta
737
Marime text
Facultatea de Istorie și Științe Politice (FISP) din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) organizează joi, 14 martie 2024, conferința cu titlul „Dragoste, Rușine, Ură: despre Emoții și Buna Ordine în Țările Române, sec. XVIII-XIX”, susținută de Constanța Vintilă, cercetător științific I la Institutul de Istorie „N.Iorga” al Academiei Române.
Manifestarea va avea loc începând cu ora 12.00, în Sala Senatului în Sala Senatului din campusul universitar – Corp A (Aleea Universității, nr.1).
Conferința va fi urmată de un dialog cu Ovidiu Cristea, cercetător științific I la Institutul de Istorie „N.Iorga” și profesor asociat al Facultății de Istorie și Științe Politice, alături de conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul FISP. Evenimentul cuprinde, la final, o sesiune de autografe, au transmis reprezentanții UOC.
Despre Constanța Vintilă
Constanța Vintilă a publicat numeroase volume și studii științiifice, dintre care amintim: „Patimă și desfătare. Despre lucrurile mărunte ale vieţii cotidiene în societatea românească (1750–1860)”, Humanitas, București, 2015; „Evgheniţi, ciocoi, mojici. Despre obrazele primei modernităţi românești (1780–1860)”, Humanitas, București, 2013 (reeditată în 2023); „În șalvari și cu ișlic. Biserică, sexualitate, căsătorie și divorţ în Ţara Românească a secolului al XVIII-lea”, Humanitas, București, 2004, reeditare în 2011; „Focul amorului: despre dragoste și sexualitate în societatea românească (1750–1830)”, Humanitas, București, 2006 (reeditată în 2023); tradusă în germană cu titlul „Liebesglut: Liebe und Sexualität in der rumänischen Gesellschaft 1750–1830”, Frank & Timme, Berlin, 2011.
Constanța Vintilă a câștigat, în premieră pentru România, un proiect European Research Council (ERC), cu titlul: „Luxury, Fashion and Social Status in Early Modern South-Eastern Europe“, în valoare de aproximativ 1,4 milioane euro. În cadrul acestui proiect a fost publicat volumul colectiv „Lux, modă și alte bagatele politicești în Europa de Sud-Est în secolele XVI-XIX”. De asemenea, Constanța Vintilă este o prezență constantă în spațiul public, în calitate de editorialist la „Dilema Veche” și consultant istoric la filmul „Aferim”, în regia lui Radu Jude.
Citește și:
Cea de a IV-a ediție a concursului de discursuri publice „Puterea Cuvintelor”, la Universitatea Ovdius din Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii