Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:11 19 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conform evaluărilor ISJ Constanța Din cei peste 13.000 de absolvenți constănțeni ai anilor terminali, 70% revin la activitățile de pregătire a examenelor

ro

28 May, 2020 00:00 3351 Marime text

Zilele acestea, în toate unitățile de învățământ constănțene sunt în toi pregătirile pentru reprimirea elevilor din anii terminali înapoi în bănci, începând de marți, 2 iunie.
Participarea elevilor la activitățile de pregătire prevăzute începând cu această dată a fost decisă de elevi împreună cu părinții și, conform unei evaluări oferite de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, realizată în urma discuțiilor purtate cu conducerile unităților de învățământ, din totalul de 13.105 absolvenți ai claselor a VIII-a (4.508 elevi), a XII-a (4.906 elevi), a XIII-a (824), respectiv cei 2.867 absolvenți ai învățământului profesional, vor reveni în bănci circa 70% (9.300 elevi).

În opinia prof. Sorin Mihai, inspector școlar general, este irelevantă statistica privitoare la prezență: „În mod firesc, unitățile de învățământ trebuie să se pregătească pentru situația în care ar reveni absolut toți elevii. Și chiar dacă elevul a spus că nu va veni, e posibil să se răzgândească și evident că trebuie primit. Noi am trimis către Direcția de Sănătate Publică orarul și organizarea pe zile. O estimare a prezenței la cursuri a elevilor în intervalul 2-12 iunie este irelevantă. Pe de o parte, pentru că am comunicat directorilor că trebuie să se pregătească pentru situația în care prezența va fi de 100%. Iar pe de altă parte, nu ne putem calibra activitatea funcție de estimări, tocmai pentru că ar putea să vină mult mai mulți”, a mai spus prof. Mihai.
 

Reguli de desfășurare a cursurilor impuse și prin ordin de ministru

La intrarea în școală, un cadru medical va verifica temperatura tuturor celor care intră în unitatea de învățământ (elevi, personal didactic, didactic auxiliar, nedidactic). Temperatura nu trebuie să fie mai mare de 37,3 grade. Elevii vor fi însoțiți de un cadru didactic de la accesul în unitatea de învățământ până la sala de clasă şi apoi, după finalizarea activităților, vor fi conduși până la ieșire.


„În situația în care un elev sau un cadru didactic, didactic auxiliar sau nedidactic prezintă simptome sau există suspiciunea că starea sa de sănătate este precară, nu i se va permite accesul în unitatea de învățământ, cu recomandarea de a se adresa medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului şi conduitei de tratament", prevede Ordinul.


La intrarea în unitatea de învățământ vor fi asigurate materiale şi echipamente de protecție (covorașe dezinfectate, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini), iar unitatea de învățământ va asigura săpun, prosoape de hârtie, dispensare cu dezinfectant pentru mâini.


„Elevii, personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic vor purta mască de protecţie pe toată durata activităţilor şi îşi vor igieniza regulat mâinile cu substanţe dezinfectante sau săpun", prevede ordinul.



În sălile de clasă activităţile se vor desfăşura cu maximum 10 elevi, la circa 2 metri distanţă unul de altul, care vor purta mască pe tot parcursul desfăşurării activităţilor din unitatea de învăţământ.


În perioada 2-12 iunie, durata activităţilor petrecute de elevi în sălile de clasă nu va fi mai mare de trei ore pentru elevii de liceu şi două ore pentru elevii de gimnaziu.


În situaţia în care unităţile de învăţământ vor realiza activităţi de pregătire în două schimburi, între acestea va fi prevăzut un interval de 2 ore pentru dezinfectarea, igienizarea cu substanţe biocide şi aerisirea sălilor pentru o perioadă de cel puţin o oră.



Totodată, colectarea măştilor se va face în locuri speciale semnalizate corespunzător, amenajate în unitatea de învăţământ, iar la sfârşitul activităţilor elevii vor primi câte o mască nouă pentru deplasarea către domiciliu.


„Cadrele didactice vor supraveghea respectarea cu stricteţe a măsurilor de distanţare fizică dintre elevi şi măsurile igienico-sanitare de prevenire a infecţiei cu SARS Cov 2", se precizează în Ordin.


De asemenea, inspectoratele şcolare vor verifica respectarea de către unităţile/instituţiile de învăţământ a normelor instituite de autorităţile de resort privind asigurarea materialelor de igienă şi de protecţie sanitară necesare atât pentru elevi, cât şi pentru personalul didactic/didactic auxiliar şi nedidactic, precum şi respectarea măsurilor igienico sanitare, în contextul prevenirii şi combaterii cu SRAS-Cov 2.


Citește și:

Măsurile impuse prin ordin de ministru al Educației și al Sănătății pentru prevenirea și combaterea îmbolnăvirii la reluarea cursurilor

Cu măști pe față și trasee bine delimitate Înapoi în bănci, cu stres și emoții atât pentru elevi, cât și pentru profesori
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii