Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, despre învățământul românesc în vreme de pandemie „Dacă totul se punea pe picioare din 2011, alta era situația azi”
Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, despre învățământul românesc în vreme de pandemie: „Dacă
09 Apr, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
6654
Marime text
În urmă cu o săptămână, într-un editorial intitulat „Hocus-pocus, coronavirus «digitized scholarum»! Vezi Legea educației, art. 70 (2011)”, aduceam în discuție prevederile singurei legi pe care învățământul românesc a cunoscut-o în cele trei decenii scurse de la răsturnarea regimului comunist. Cu tristețea că, la nouă ani de când a intrat în vigoare, această lege nu s-a vrut aplicată din cauza intereselor politice, cărora le-au căzut victime cei de la catedră și din bănci.
În urma lecturării editorialului din 2 aprilie, fostul ministru al Educației Daniel Funeriu, în guvernul Emil Boc (2009 – februarie 2012), a ținut să aducă unele remarci semnatarului, evident, din calitatea sa de „autor” al Legii educației naționale nr. 1/2011, care „a fost lăudată de Comisia Europeana, Nature și Science, precum și luată model de alte țări care azi, pentru că au aplicat-o, au progrese uriașe la PISA”. Am citat din conversația online la finalul căreia i-am lansat „provocarea” de a spune cum vede actuala situație în care se află învățământul românesc, în plină pandemie de coronavirus, fapt concretizat într-o postare pe care ne-a permis să o preluăm.
„Scurt și la obiect:
1) sistemul de educație era total nepregătit pentru așa o situație. Nimeni nu are ce reproșa unui ministru în funcție cu 3 luni înaintea crizei. Vinovați: cei care din 2012 încoace NU au aplicat legea, anume NU au mișcat un deget pentru a face biblioteca școlară virtuală, prevăzută în lege din 2011. Nu au făcut pentru că, probabil, mahării PSD, nu neapărat miniștrii, nu se înțelegeau la șpăgi cu firmele lui Ghiță. În 2011 începusem formarea unui consorțiu condus de minister care să realizeze această bibliotecă, pentru a nu lăsa resursele învățării online unei singure firme, care putea să țină, ulterior, captiv întreg statul.
2) Programele educaționale pe TVR sunt suboptimale, ca să fiu drăguț. La ce vă așteptați atunci când pui totul pe picioare de pe o zi pe alta? În 2011 băgasem în lege TVR educațional, dar Theodor Paleologu a eliminat printr-un amendament inițiativa în singura sa înfățișare în comisia de educație în 2 luni de dezbatere a temei. Dacă totul se punea pe picioare din 2011 alta era situația azi.
3) În majoritatea spitalelor e haos generalizat. Nu pentru că medicii ar fi slabi, ci pentru că întreg sistemul, de la nivel macro până la nivel de secție de spital, e căpușat de cele mai nocive mafii din România. Zero organizare, sisteme feudale și rețele de interese financiare cu multe zerouri. Nu am niciun dubiu că sistemele de achiziții în perioadă de criză sunt sub aripa acelorași mizerabili care vă omoară cu zile.
4) Diferite guverne din diferite țări iau decizii care, ulterior, sunt criticate de «experți» pentru că au fost luate având prea puține date. Da, adevărat, dar așa e când conduci în situație de criză pentru care nu ești pregătit. Trebuie să iei decizii solomonice, trebuie să te bazezi pe bun simț pentru că situația e nouă. Soluția: să nu dormim în papuci 20 de ani și dup-aia să ne mirăm că nu suntem pregătiți.
5) Da, României îi lipsește ordinea. Ordinea democratică, ordinea respectării legilor, nu ordinea cu care ne-a obișnuit sistemul terorii comuniste. Viitorul politic aparține liderilor care știu să facă ordine în stat fără să facă excesele pe care V. Orban le face acum în Ungaria”.
Sursa foto: Facebook Daniel P. Funeriu
Citește și:
Examenele naționale, prognozate pentru luna iulie. Ce a anulat ministrul Educației?
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii