„Degeaba ne-au speriat“ Prima probă scrisă a BAC-ului, fără mari bătăi de cap pentru candidaţii din Constanţa (galerie foto+documente)
„Degeaba ne-au speriat“: Prima probă scrisă a BAC-ului, fără mari bătăi de cap pentru candidaţii din
05 Jul, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
3809
Marime text
4.517 elevi din Constanţa s-au înscris la prima probă scrisă a Bacalaureatului 2016, cea la limba şi literatura română. Dintre aceştia, potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, 218 au fost absenți. Candidaţii prezenţi au susţinut proba scrisă la limba şi literatura română în 15 centre de examinare. Aceştia s-au prezentat la centrele de examinare între orele 7.30 şi 8.30. Elevii au primit subiectele la ora 9.00 şi au avut la dispoziţie trei ore pentru elaborarea lucrării propuse.
Dacă anii trecuţi, unii candidaţi din Constanţa au fost eliminaţi din examenul de Bacalaureat pentru tentative de fraudă, în acest an nu au existat asemenea incidente.
Subiectele au fost diferenţiate în funcţie de filieră şi profil: 3.604 candidaţi au primit subiecte pentru filieră teoretică - profil Real, filieră tehnologică, iar 913 pentru filieră teoretică - profil Umanist, filieră vocaţională - profil Pedagogic.
Candidaţii de la filiera teoretică, profilul Umanist, filiera vocaţională şi profilul Pedagogic au avut la subiectul I un fragment din textul „Citadela sfărâmată“ de Horia Lovinescu şi o serie de itemi în baza acestui text. La subiectul II, aceştia au avut de scris un articol argumentativ de 150-300 de cuvinte despre rolul lecturii în dezvoltarea personală. Subiectul III a constat în redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte, în care să prezinte particularităţile de construire a unui personaj dintr-un roman psihologic studiat.
Candidaţii de la filiera teoretică, profil Real, filiera tehnologică, filiera vocaţională au primit la primul subiect un fragment din piesa de teatru „Madona“, de Tudor Muşatescu, şi nouă cerinţe cu privire la text. La subiectul II, elevilor li s-a cerut să scrie un text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre rolul jocurilor pe dispozitive electronice în viaţa tinerilor. La ultimul subiect, liceenilor li s-a cerut să redacteze un eseu de 600-900 de cuvinte în care să-şi prezinte viziunea despre lume într-un roman interbelic studiat.
Au răsuflat uşuraţi!
Unii dintre candidaţii care au susţinut proba la centrul de examen de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“ Constanţa au ieşit din săli în mai puţin de o oră. Majoritatea susţin că proba a fost uşoară şi accesibilă pentru toţi.„N-a fost examenul vieţii mele, degeaba ne-au speriat. Proba a fost foarte uşoară, am scris tot într-o oră şi jumătate. La subiectul III, unde am avut un eseu în care trebuia să prezint viziunea mea despre un roman interbelic, a fost mai greu. Am ales «Ion», de Liviu Rebreanu, pentru că pe el îl ştiam cel mai bine“.
„Subiectele au fost foarte OK. Mai uşoare decât m-am aşteptat. Faţă de simulare, proba de azi a fost mai facilă.“
„Subiectele mi s-au părut accesibile. M-am descurcat, cred eu, foarte bine. La subiectul III a fost un pic dificil, deoarece nu ştiam ce roman interbelic ar fi mai bine să iau. În cele din urmă, am scris despre «Enigma Otiliei», de George Călinescu.“
„A fost foarte uşor, nici nu mi-am epuizat timpul, fiindcă nu a fost cazul. Am scris tot în două ore. La subiectul II a fost floare la ureche, trebuia să scriem despre rolul jocurilor pe dispozitive electronice în viaţa tinerilor. Ce poate fi mai uşor?“
Potrivit calendarului examenului de Bacalaureat, astăzi, doi absolvenţi de liceu vor susţine proba la limba şi literatura maternă, urmând ca miercuri, 6 iulie, 4.554 de candidaţi înscrişi să susţină proba obligatorie a profilului: 3.418 la Matematică şi 1.136 la Istorie. Examenul de Bacalaureat se va încheia vineri, 8 iulie, cu proba la alegere a profilului şi specializării, pentru care s-au înscris 4.727 de candidaţi. Afişarea rezultatelor va avea loc marţi, 12 iulie .
În secţiunea „Documente“, puteţi vizualiza subiectele de la prima probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat naţional, la disciplina Limba şi literatura română.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii