Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:59 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Delegație de la Universitatea Națională „I.I. Mechnikov” din Odesa în vizită de lucru la Universitatea Ovidius din Constanța

ro

11 Apr, 2023 14:04 1358 Marime text
foto: Universitatea Ovidius ConstanțaLa Universitatea din Constanța (UOC) a avut loc, luni, 10 aprilie 2023, vizita unei delegații a Facultății de Istorie și Filosofie a Universității Naționale „I.I. Mechnikov” din Odesa.

Vizita de lucru  a debutat cu o întâlnire oficială între conf. univ. dr. Dan-Marcel Iliescu, rectorul UOC, conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice (FISP) a UOC și prof. univ. dr. Vyacheslav Kushnir, decanul Facultății de Istorie și Filosofie a universității ucrainene, în cadrul căreia au fost identificate noi oportunități de colaborare academică între cadrele didactice și studenții din cele două țări.

Întâlnirea a fost urmată de simpozionul cu tema: „Bugeac și Dobrogea de Nord: contextul comunicării interculturale”, la care au participat cadre didactice, cercetători, studenți și doctoranzi ai celor două instituții de învățământ superior.

„Simpozionul a reprezentat o oportunitate de întărire a colaborării dintre cele două instituții, care au semnat un acord de parteneriat în 2021, și de identificare a zonelor de cercetare de interes comun, convenindu-se asupra desfășurării anuale a acestui eveniment”, a precizat conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul FISP.

În cadrul evenimentului, prof. univ.dr. Vyacheslav Kushnir a prezentat aspecte referitoare la demografia zonei Bugeacului, fiind urmat de o sesiune de comunicări științifice, în care doctoranzii de la Universitatea Națională „I.I. Mechnikov” din Odesa au susținut lucrări precum: „Dezvoltarea Odesei în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și la începutul secolului al XX-lea” – Posukhivska Anastasia; „Imagini din epoca pietrei în lumina tehnologiilor digitale” –  Lischyna Ksenia; „Identitatea evreilor din districtul Balta” –  Chinena Olga; „Adaptarea culturală și istorică a populației de stepă a Ucrainei în secolele XIII-XVI” –  Chentsov Yaroslav.

În continuarea discuțiilor, dr. Metin Omer, cercetător științific în cadrul UOC, a explicat dinamica minoritară din Dobrogea de Nord, cu accent pe comunitățile turcă și tătară, iar Lavinia Marcu, studentă FISP, a susținut o prezentare pe tema zonei Balcanilor de Vest.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii