Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:34 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din 4 mai, părinţii pot depune cererile pentru reînregistrarea copiilor în grădiniţe

ro

05 May, 2016 00:00 2973 Marime text
 

Reînscrierea copiilor care sunt deja la grădiniţă şi înscrierea celor nou-veniţi în anul şcolar 2016-2017 se desfăşoară între 4 mai şi 29 iulie, potrivit unui anunţ recent al Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS).
 
Mai exact, perioada în care se poate efectua reînscrierea copiilor care frecventează cursurile în acest an şcolar a început ieri şi se va încheia la 20 mai, iar înscrierea copiilor nou-veniţi se face în două perioade diferite, 23 mai - 17 iunie şi 27 iunie - 29 iulie. Fiecare unitate de învăţământ preşcolar trebuie să-şi stabilească un program propriu de înregistrare şi să pună la dispoziţia părinţilor toate informaţiile necesare acestora.
 
„Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a solicitat inspectoratelor şcolare judeţene/Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti să asigure toate măsurile necesare şi să respecte toate etapele calendarului înscrierii în grădiniţă, astfel încât întregul proces să fie finalizat până la data de 29 iulie“, se precizează într-un comunicat al ministerului. Fiecare grădiniţă trebuie să stabilească un orar propriu pentru înscrieri şi să-l pună la dispoziţia tuturor persoanelor interesate, atât la avizier, cât şi online. Totodată, unităţile de învăţământ preşcolar trebuie să informeze cu privire la capacitatea grădiniţei, numărul de locuri aprobat pentru anul şcolar 2016-2017, criteriile de înscriere şi, în perioada 4 mai - 29 iulie, evoluţia zilnică a înregistrărilor.
 
După ce se vor încheia reînscrierile, ocuparea locurilor libere se va face în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, conform reprezentanţilor ministerului. Iar acolo unde numărul de solicitări va depăşi locurile disponibile, se vor aplica criterii de departajare.
 
„Ocuparea locurilor libere, după finalizarea etapei de reînscriere, se va face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv grupa mare (copii de cinci ani), grupa mijlocie (copii de patru ani) şi grupa mică (copii de trei ani). În baza HG nr. 1252/2012 şi în limita locurilor disponibile, pot fi înscrişi în grupa mică şi copii cu vârsta cuprinsă între doi şi trei ani. În situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale (stabilite de Ministerul Educaţiei) şi criterii de departajare specifice“, se mai precizează în comunicat.

Fişa medicală şi avizul epidemiologic

Actele de care au nevoie părinţii pentru a-şi înscrie copiii la grădiniţă sunt următoarele: cererea de înscriere; adeverinţele din care să iasă veniturile părinţilor sau alte acte doveditoare privind veniturile familiale (pentru grădiniţele cu program prelungit şi săptămânal); certificatul de naştere al copilului (copie certificată); fişa medicală; avizul epidemiologic. Înscrierea în grădiniţele de stat se face fără perceperea unei taxe de înscriere, plus că, în procesul de înregistrare a copiilor, discriminarea după orice fel de criteriu este interzisă. Transferarea unui copil de la o grădiniţă la alta poate fi făcută la cererea părinţilor sau a susţinătorilor legali, în baza avizelor celor două unităţi şi în limita locurilor planificate. În ceea ce priveşte scoaterea unui copil din evidenţa unei grădiniţe, acest lucru se poate face în caz de boală infecţioasă cronică (cu avizul medicului) sau în cazul în care copilul lipseşte fără motivare timp de două săptămâni la rând.

Tichete sociale pentru familiile sărace

Pentru a stimula frecventarea învăţământului preşcolar de către copiii din familiile sărace, acestea primesc de acum tichete sociale. Practic, fiecare copil dintr-o familie defavorizată primeşte lunar un tichet social de 50 de lei. „În scopul stimulării participării în învăţământul preşcolar a copiilor din familii defavorizate şi al creşterii accesului la educaţie al acestora, se instituie stimulentul educaţional, sub formă de tichete sociale. (...) Finanţarea acordării stimulentului educaţional se face din bugetul de stat prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, alocate pentru bugetele locale cu această destinaţie”, prevede Legea nr. 248/2015.
 
Astfel, copiii din familiile sărace primesc tichetele sociale în condiţiile în care sunt îndeplinite, în mod cumulativ, următoarele criterii: vârsta minimă a copilului este de trei ani; vârsta maximă a copilului este de şase ani; venitul lunar pe membru de familie este de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură, adică de maximum 283 de lei. Tichetele sociale pot fi folosite doar pentru achiziţionarea produselor alimentare, de igienă, de îmbrăcăminte şi/sau a rechizitelor. Utilizarea acestora pentru cumpărarea de ţigări şi/sau băuturi alcoolice ori valorificarea acestora prin transformarea în bani sunt interzise.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii