Din seria „beneficiilor” colaterale ale pandemiei Milioane de lei alocați de Guvern unităților de învățământ fără wc-uri
Din seria „beneficiilor” colaterale ale pandemiei: Milioane de lei alocați de Guvern unităților de învățământ
18 Jun, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
1442
Marime text
Imediat ce în luna martie s-a trecut la educația on-line, învățământul românesc s-a trezit la irealitatea... europeană și la faptul că elevii pur și simplu nu au cum să învețe, întrucât nu au tehnologie, dar nici internet, dar nici curent. Și au început frământările pentru „acoperirea” acestei imense găuri strategice. S-au alocat fonduri, dar care încă sunt în faza de licitații și contestări, așa încât nu ar fi surprinzător ca, în luna septembrie, să nu fi fost distribuite tabletele și internetul aferent, promise încă din luna mai 2020.
La începutul acestei săptămâni, Executivul a aprobat repartizarea sumei de 31.269.000 de lei din transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale, prevăzută în bugetul Ministerului Educației și Cercetării pe anul 2020, pentru lucrări de amenajare a grupurilor sanitare și asigurarea cu utilități a acestora, în unitățile de învățământ preuniversitar de stat.
Era imperios necesară o intervenție în acest domeniu, cu atât mai mult cu cât acest virus a reușit să alinieze România în rândul țărilor consumatoare de... săpun. Iar culmea ironiei era să lucrezi pe tabletă, dar să ieși să-ți faci nevoile fiziologice în curte, la wc-ul din scânduri.
Așadar, din această sumă de peste 31 de milioane, 17.000.000 de lei se vor aloca în vederea continuării lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare și asigurării cu utilități a 272 de unități de învățământ preuniversitar, finanțate în anul 2019 (prin HG nr. 363 și HG nr. 674), dar ale căror lucrări nu au fost finalizate la sfârșitul anului trecut.
Alte 14.269.000 de lei sunt destinate finanțării lucrărilor de amenajare a unor grupuri sanitare, precum și asigurării cu utilități a acestora, în 103 unități de învățământ preuniversitar de stat, care nu dispun de grupuri sanitare conforme.
Alocările bugetare au fost adoptate printr-o hotărâre, potrivit căreia aceste sume se transferă către bugetele locale, prin intermediul inspectoratelor școlare județene. Ulterior, autoritățile locale, pe raza cărora funcționează unitățile de învățământ preuniversitar de stat nominalizate, au obligația de a-și actualiza bugetele locale cu sumele aferente, astfel încât să poată demara procedurile de amenajare a grupurilor sanitare la unitățile de învățământ beneficiare.
Procedurile privind achiziția lucrărilor de investiții, încheierea și derularea contractului de lucrări intră în sarcina autorităților locale.
Consiliile locale răspund, în condițiile legii, de utilizarea sumelor repartizate. În situația în care, la sfârșitul anului 2020, vor exista fonduri neutilizate, acestea vor fi virate către bugetul de stat.
În bugetul Ministerului Educației și Cercetării, pentru anul 2020, la Capitolul Cheltuieli de capital, Titlul 51 Transferuri între unități ale administrației publice, a fost alocată suma de 31.400.000 lei pentru continuarea îmbunătățirii condițiilor din unitățile de învățământ care funcționează cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare.
Citește și:
#ConstanțaEsteBine Directorul școlii din Limanu s-a ambiționat să rezolve problema toaletei din curte. Apoi a cumpărat și 400 de tablete
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii