Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:39 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Diversitate religioasă, identități și granițe

ro

30 May, 2022 00:00 1472 Marime text

 
  • „IDENTITĂȚI ȘI LIMITE. Configurații ale diversității religioase în dinamica globală” este titlul unei conferințe care va avea loc la Facultatea de Teologie a Universității “Ovidius” Constanța
În zilele de 30 și 31 mai 2022, va avea loc, la Universitatea “Ovidius” Constanța, conferința internațională cu titlul „IDENTITĂȚI ȘI LIMITE. Configurații ale diversității religioase în dinamica globală”.

Organizată sub coordonarea profesorului Ioan Dura, de la Facultatea de Teologie a UOC, conferința își propune să răspundă la câteva întrebări ce frământă lumea în perpetuă schimbare:
- Este identitatea religioasă o realitate inflexibilă, imobilă, statică în reprezentarea și în relație cu alte identități care reprezintă diferite culturi religioase?
- Se descompune identitatea religioasă în contextul ritmului „lichid” al societății globale?
- Granițele identității sunt desubstanțializate în experiența diversității religioase și în dinamica transformărilor societale actuale?

Potrivit organizatorilor,

Într-o evidență incontestabilă, morfologia societății secolului XXI a devenit un mozaic etnic și religios, a cărui diversitate este mult mai vizibilă și intens experimentată de omul contemporan. Interacțiunea între religii, generată de interconectivitatea globală, de migrația cauzată de nivelul de trai precar și conflictele armate actuale, situează o identitate (religioasă, culturală, socială etc) în relație cu o alta. Identitate religioasă comportă o notă a particularității stabilite, și anume tendința de reprezentativitate a criteriilor definitorii care intră în compoziția sa: crez dogmatic, cult, expresie comportamentală, afiliere religioasă. Granițele sunt referințe ale validării individuale, sociale, culturale și marchează profilul și constituția unei identități, separând conținutul a „ceea ce este înăuntru” de sfera a „ceea ce este în afară”.
Complexitatea actuală a dinamicii transnaționale și multiplicitatea vieții umane impun o redimensionare a identității și a granițelor în noi valențe, trecând de la definiția lor ca structuri statice, fixe, liniare și dihotomice la examinarea construcției continue a acestora. În aceste circumstanțe, granițele religioase sunt regândite în termenii experienței umane de zi cu zi ca interferențe cu alteritatea.


Conferința face parte dintr-o serie de evenimente academice internaționale organizate sub egida RKS (Religion, Knowledge, Society), menite să devină un forum de dezbateri transdisciplinare privind relația dintre religie, cunoaștere și societate.
 
Citește și:


A XV-a ediție a Concursului pentru Elevi și Studenți în Tehnologia Informației – ESTIC, la Universitatea Ovidius din Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii