Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:12 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică Colocviu de matematică româno-turc, la Constanța. Cinci zile de dezbateri, la Universitatea „Ovidius“

ro

18 Sep, 2019 00:00 3118 Marime text

Astăzi începe, la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, cea de-a treia ediţie a Colocviului de matematică româno-turc, manifestare din cadrul evenimentului „Journées Mathematiques Régionales”.

Colocviul se desfăşoară în perioada 18-22 septembrie, fiind organizat de Laboratorul de cercetări matematice româno-turc „Grigore Moisil“ - Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii „Ovidius“, în colaborare cu Consulatul General al Turciei la Constanţa, Institutul de Matematică al Academiei Române, cu sprijinul Centrului Francofon de Matematică din Bucureşti, al Centrului Cultural Turc „Yunus Emre” din Constanţa şi al Asociaţiei Saladin Agiacai.

Este vorba de a treia întâlnire a matematicienilor români şi turci, după cea organizată în Constanţa în anul 2015, urmată de colocviul care s-a ţinut în Turcia, la Istanbul, în 2017.

Scopul acestor dezbateri ştiinţifice este de a sprijini şi a consolida colaborarea dintre matematicienii din cele două ţări. Vor avea loc discuţii cu privire la diverse tematici de specialitate, grupate în matematici pure (algebră, geometrie, geometrie algebrică, topologie, teoria numerelor) şi matematică aplicată (PDE’s, analiză, matematici aplicate).
 
#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti 

Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română. Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii