Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:03 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi studenți constănțeni, finaliști la o competiție națională de antreprenoriat social (galerie foto)

ro

02 Jun, 2017 00:00 4827 Marime text
Primii studenți constănțeni care s-au calificat pentru etapa finală a competiției „Social Impact Award" (SIA) sunt Florina Nănescu și Petruț Iacob. S-au înscris cu proiectul „Ancora - start în cariera copiilor din centrele de plasament", pentru a demonstra că încrederea în schimbarea socială poate aduce rezolvarea problemelor de acest fel.
 
Proiectul lor propune incluziunea pe piața muncii a copiilor instituționalizați, cu vârste cuprinse între 16 şi 26 de ani, din Constanţa, prin deprinderea la locul de muncă a abilităţilor de socializare, creaţie şi asigurarea unui venit constant.
 
Prin prisma interacțiunii directe cu tinerii instituționalizați, în urma activității voluminoase pe care o desfășoară cei doi studenți la specializarea Jurnalism, din cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius" din Constanța, a rezultat șansa lor de a se integra printre cei 17 finaliști, trecuți de etapa preliminară, care număra 57 de echipe înscrise la nivel național.
 
Astfel, ei susțin că experiența în domeniul știintelor comunicării și-a spus cuvântul, subliniind că dialogul cu oamenii este esențial pentru rezolvarea problemelor lor.
 
„Am vorbit cu copii din mai multe centre de plasament, am empatizat cu ei, iar ideea noastră a pornit cumva de la ei, de la nevoia lor de integrare la locul de muncă. Mă aflam însă într-un moment în care nu mai aveam încredere în ideea noastră. Auzisem că s-au înscris 57 de echipe cu tot atâtea idei și mă gândeam că posibilitatea de a rămâne între cele 17 echipe alese, în final, este minimală. De aceea, când am fost strigați ca finaliști ai „Social Impact Award (SIA)", am fost foarte entuziasmată, am descoperit că munca noastră abia acum începe, că deși dorim să pornim o afacere al cărei început este costisitor, am primit cumva un impuls din partea echipei SIA, realizând astfel că merită să credem în ceea ce ne propunem, să luptăm spre a oferi speranță și încredere copiilor instituționalizați", a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanța studenta Florina Nănescu.
 
În acest sens, pentru a înțelege care este modelul tânărului finalist la „Social Impact Award", am discutat cu Ciprian Stănescu, coordonatorul național al proiectului, care a explicat cum îi vede pe participanții SIA din acest an.

„Îmi par foarte naivi, iar acest lucru înseamnă că sunt exact genul de oameni pe care îi căutăm, pentru că noi privim către oameni care cred că pot schimba lumea și mulți îi consideră pe aceștia naivi. Cumva, cei care au reușit să aducă schimbarea sau inovarea socială în lume au pornit cu idei mici, dar cu ambiții mari, pentru că, așa cum este și motto-ul Social Impact Award, «Big Changes start with small ideas»/ «Schimbările mari încep cu idei mici». Chiar dacă ideile unora dintre cei 17 finaliști par mici, ele pot avea un impact mare", a susținut coordonatorul SIA. 


Acesta a precizat şi că, deocamdată, nu există indicatori de performanță privind proiectele finaliste, pentru că ideile celor 17 echipe sunt la niveluri diferite de maturitate. 

„Prin natura lui, antreprenoriatul de orice fel înseamnă un risc. Orice idee testată în teorie poate să devină realitate, doar că nu trebuie să fie privită superficial", a adăugat Ciprian Stănescu. „Social Impact Award" este o competiție de idei pentru tinerii care vor să producă o schimbare în societate, într-un mod constructiv. Misiunea proiectului este promovarea antreprenoriatului social în rândul tinerilor din Europa Centrală și Europa de Est. Se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 30 de ani, care își doresc să rezolve problemele sociale într-un mod inovativ, inițiind proiecte sau chiar organizații.Proiectul SIA s-a născut la finalul anului 2008, din ideea unui profesor de la Facultatea de Antreprenoriat de la Viena University. De-a lungul timpului, proiectul s-a extins în 18 țări și va ajunge, probabil, în 40 - 45 de țări pe patru continente, în următorii 3 - 4 ani.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii