Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:56 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Două treimi dintre angajaţii din educaţie doresc declanşarea grevei generale în ianuarie. Mai mult de jumătate s-au gândit să demisioneze

ro

22 Dec, 2021 16:54 1710 Marime text

 
  • Liderii federațiilor din învățământ au declarat că se ia în calcul varianta intrării angajaţilor din educaţie în grevă generală în ianuarie.





Două treimi (67,5%) dintre angajaţii din sistemul de educaţie doresc declanşarea grevei generale din data de 10 ianuarie, relevă rezultatele unui sondaj realizat de trei federaţii sindicale ale angajaţilor din învăţământ şi publicat miercuri, informează Agerpres.




Un număr de 32.744 de angajaţi din educaţie au răspuns la această întrebare iar dintre aceştia 32,5% s-au declarat împotriva propunerii.





În textul întrebării, autorii sondajului au subliniat că în cazul grevei angajaţii din educaţie nu ar primi salariu.

Pe de altă parte, 77,8% dintre respondenţi s-au declarat de acord cu măsura de a nu închide situaţia şcolară a elevilor în semestrul I.

Un număr de 29.325 de persoane au răspuns la această întrebare, 22,2% dintre aceştia poziţionându-se împotriva măsurii.

Sondajul a fost realizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie 'SPIRU HARET' şi Federaţia Naţională Sindicală 'Alma Mater', în perioada 13-21 decembrie.






La întrebarea dacă s-au gândit să renunţe la locul de muncă din învăţământ din cauza condiţiilor financiare, un procent de 59,2% dintre cei 32.744 de respondenţi la această întrebare au răspuns pozitiv.




Dintre cei 32.744 de angajaţi din educaţie care au răspuns la chestionar, 92,2% sunt cadre didactice, arată cele 3 federaţii sindicale.




Pe de altă parte, cele trei federaţii sindicale din educaţie au transmis, miercuri, într-un comunicat, că aşteaptă întâlnirea cu şeful Guvernului care le-a fost promisă, dar şi rezultatele referendumului intern declanşat în rândul angajaţilor din învăţământ, pentru a decide forma de protest care va fi aplicată de angajaţii din sector în luna ianuarie.




"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie 'SPIRU HARET' şi Federaţia Naţională Sindicală 'Alma Mater' au declanşat la începutul acestei săptămâni un referendum pentru stabilirea umătoarelor acţiuni de protest faţă de nerespectarea Legii-cadru nr. 153/2017. (...) În funcţie de rezultatele referendumului (prin care membrii de sindicat vor decide modalitatea de acţiune), precum şi de discuţiile pe care le vom avea cu prim-ministrul României, Nicolae Ciucă (dacă întâlnirea va avea loc, aşa cum ne-a promis domnul Marian Neacşu, secretar general al Guvernului), vom decide formele de protest de la începutul anului viitor", se menţionează în comunicat.




Cele trei federaţii sindicale din educaţie amintesc că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020, însă Guvernele României au decis prorogarea acordării tranşelor de majorări salariale cuvenite de la 1 septembrie 2020.






Sindicatele din învăţământ consideră majorarea salarială propusă recent de Guvern drept umilitoare.




 

"Subliniem că majorarea salarială pe care Guvernul este dispus să o acorde în anul 2022 ar fi de aproximativ 65 de lei, ceea ce este umilitor! De asemenea, trebuie avut în vedere şi faptul că peste 30.000 de salariaţi din categoria personalului nedidactic din învăţământ beneficiază de salariul minim brut pe ţară garantat în plată, deşi, de la data declarării pandemiei COVID-19, aceşti salariaţi au desfăşurat şi alte tipuri de activităţi ce nu au legătură cu cele specifice postului deţinut", arată sindicatele în comunicat.







Liderii federațiilor din învățământ au declarat că se ia în calcul varianta intrării angajaţilor din educaţie în grevă generală în ianuarie.





În această situație s-ar putea închide unităţile de învăţământ, având în vedere că angajaţii se simt umiliţi de faptul că Guvernul nu intenţionează să le majoreze anul viitor salariile conform legii.



 

"Primim foarte multe semnale contondente, reacţiile sunt extrem de dure, oamenii vor să protesteze. Aşa cum am transmis şi Guvernului astăzi, după 3 ianuarie se va ajunge foarte probabil la o grevă generală, adică s-ar putea să apară neplăcuta surpriză să se pună lacătul pe şcoli. Am transmis asta, unui consilier al prim-ministrului, să îi comunice, pentru că lucrurile nu mai pot fi acceptate aşa cum sunt", a afirmat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu citat de Agerpres.ro.





La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) Spiru Haret, Marius Nistor, a confirmat că posibilitatea unei greve generale este una reală.




Sursa foto: Pixabay
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii