Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:27 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ecaterina Andronescu a "chiulit" de la intalnirea cu sindicalistii

ro

02 Apr, 2003 00:00 716 Marime text

Ministerul Educatiei si Cercetarii ignora cadrele didactice

Cu toate ca isi anuntase din timp participarea la discutii, ministrul Educatiei si Cercetarii a transmis ca nu mai poate fi prezent # Gestul ministrului a fost catalogat ca o dovada a faptului ca MEC nu tine cont de situatia si opiniile cadrelor didactice, ale reprezentantilor sindicatului si ale oamenilor de specialitate * In ciuda faptului ca ministrul Educatiei nu a mai participat, membrii sindicatului au inaintat reprezentantilor MEC un set de propuneri * Discutiile s-au bazat pe o serie de aspecte, printre acestea numarandu-se asigurarea logisticii necesare, perfectionarea personalului didactic, modificarea programelor si a manualelor scolare, garantarea locurilor de munca * Ioana Purcarea, liderul de sindicat constantean, s-a declarat sceptica in ceea ce priveste gradul in care ministerul va tine seama de propunerile FSLI

La Baile Herculane a avut loc, in perioada 26-29 martie, o actiune organizata de Federatia Salariatilor Liberi din Invatamant, la care trebuia sa participe si ministrul Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu. Cu toate ca isi anuntase din timp participarea la discutii, ministrul Educatiei si Cercetarii a transmis ca nu mai poate fi prezent, in schimb venind din partea MEC consilierul Vasile Molan si Dragos Florea. Constanta a fost reprezentata de liderul Sindicatului Liber al Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar, Ioana Purcarea, o educatoare si doua invatatoare din mediul rural si urban. Ioana Purcarea a catalogat gestul ministrului ca o dovada a faptului ca MEC nu tine cont de situatia si opiniile cadrelor didactice, ale reprezentantilor sindicatului si ale oamenilor de specialitate. "Ecaterina Andronescu este o lasa, iar federatia si-a propus ca, in cazul in care ministerul va continua sa ne ignore, vom trece la actiuni sindicaliste", a precizat liderul de sindicat. Totusi, in ciuda faptului ca ministrul Educatiei nu a mai participat, membrii sindicatului au inaintat reprezentantilor MEC un set de propuneri. Discutiile s-au bazat pe o serie de aspecte, printre acestea numarandu-se formarea claselor in functie de particularitatile de varsta si numarul elevilor, asigurarea logisticii necesare, respectiv a spatiilor scolare, a mobilierului si a materialului didactic adecvat, perfectionarea personalului didactic, modificarea programelor si a manualelor scolare, garantarea locurilor de munca.

Propuneri pentru dezvoltarea invatamantului

Pentru nivelul invatamantului preprimar s-a propus ca efectivele la grupele de copii cu varste cuprinse intre 3 si 4 ani sa fie de maxim 15 copii, iar cele mijlocii si pregatitoare de 20. De asemenea, s-au inaintat propuneri pentru elaborarea unor ghiduri pentru cadrele didactice in vederea asigurarii continuitatii gradinita-clasa intai si efectuarea unor schimburi de experienta intre educatoare si invatatoare, iar cadrele didactice fara dubla specializare sa beneficieze de cursuri fara plata. Programa pentru gradinite sa fie structurata pe grupe de varste si pe tipuri de activitati. In ceea ce priveste invatamantul primar, s-a cerut ministerului sa asigure materiale didactice standard sau sa avizeze firmele specializate care sa distribuie, contra cost, materialele care sa corespunda cerintelor standard. Ministerul trebuie sa asigure fonduri si pentru mobilier adecvat fiecarei categorii de varsta. De asemenea, s-a sugerat ca efectivele de clasa sa fie de 17-24 de elevi, iar la inscrierea in clasa intai sa se ia in calcul fisa de observatii intocmita de educatoare. Dragos Florea, reprezentant MEC, a precizat in cadrul intalnirii ca titularilor li se garanteaza locurile de munca. Reprezentantii ministerului au amintit ca, in acest moment, un grup de psihologi, educatori si invatatori lucreaza la elaborarea noului curriculum pentru clasa I, astfel incat sa fie accesibil si copiilor de sase ani. Totusi, liderul sindicatului constantean, Ioana Purcarea, s-a declarat sceptica in ceea ce priveste gradul in care ministerul va tine seama de propunerile FSLI.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii