Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:34 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevi şi studenţi din Marina Militară au depus jurământul la Constanţa „Respectul faţă de ţară, mama, ordinea şi disciplina” i-au îndrumat către o carieră militară (galerie foto)

ro

25 Oct, 2018 00:00 2450 Marime text
Pe 24 octombrie, studenţii din anul I ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, cât şi elevii boboci de la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” au depus jurământul militar, sub ochii profesorilor, ai familiei şi ai prietenilor. Chiar dacă vremea a fost rece, viitorii marinari au stat drepţi de-a lungul ceremoniei depunerii jurământului.
 
79 de studenţi din anul I şi 36 de elevi de la Şcoala de Maiştri au depus poate cel mai important jurământ din viaţa lor, după care au intonat imnul care a emoţionat părinţii şi prietenii prezenţi la Academia Navală
„Mircea cel Bătrân”.
 
Despre ceremonia depunerii jurământului în învăţământul militar, un eveniment ce are loc concomitent în toată ţara, contraamiralul Viorel Roman, de la Şcoala de Maiştri Militari, a spus că este „un moment înălţător“. „Faceţi legământul suprem către ţară”, a spus acesta. Din păcate, autorităţile locale şi judeţene vin doar atunci când sunt invitate şi înalţi demnitari sau miniştri. La evenimentul de miercuri nu a fost prezent nimeni din Primăria Constanţa, Consiliul Judeţean Constanţa sau Prefectura Constanţa, chiar dacă invitaţiile au fost trimise din timp.
 
„24 octombrie este o zi extrem de importantă nu numai pentru Forţele Navale Române, ci pentru întreaga Armată Română, pentru că de câţiva ani s-a stabilit ca această zi să fie ziua în care se depune jurământul militar, fiind ziua ajunului sărbătoririi Zilei Armatei României. Pentru studenţii militari, pentru elevii militari, pentru tot ce înseamnă elev, student, cursant al Armatei României, este momentul de trecere de la adolescent la om responsabil, om matur, care se decide pentru cariera militară şi pentru a duce mai departe tradiţia pentru neamul românesc, pentru apărarea graniţelor maritime, fluviale sau terestre ale României. Uşor nu este, în schimb, noi avem o experienţă îndelungată, avem oameni pregătiţi care să îi ajute să treacă peste absolut toate problemele pe care un tânăr de 18-19-20 de ani poate să le întâmpine pe timpul pregătirii sale atât în Academia Navală, dar şi în oricare unitate militară care pregăteşte cadre pentru Armata României”, a spus locţiitorul comandantului Academiei Navale, prorector didactic conf. univ. dr. Alecu Toma.
 
Ce îşi doresc viitorii militari
 
Tineri din toată ţara au venit pentru a urma cursurile Şcolii de Maiştri Militari sau ale Academiei „Mircea cel Bătrân”. Emoţiile abia au putut fi ţinute în frâu, mai ales când părinţii îi priveau cu mândrie de pe margine.
 
„Sunt elev Primac, elev la Şcoala de Maiştri Militari „Amiral Ion Murgescu” din Constanţa. Am avut foarte multe emoţii. În primul rând, sunt foarte emoţionat pentru că mi-a venit familia. Este o mândrie mare să simt că sunt mulţumiţi de mine. Sper să reuşesc să îi fac mândri, la fel cum am făcut şi până acum. Pe viitor, doresc să îmi dezvolt o carieră frumoasă, să reuşesc să am cât mai multe realizări şi să mă dedic patriei. Am vrut din liceu o carieră militară, să pot evolua constant. Sunt din Botoşani, aşa mi-a fost drumul în viaţă să ajung unde nu am fost niciodată. Aici îmi este locul”, a spus un tânăr elev.
 

„Sunt student Eduard Onofrei, am absolvit la Colegiul Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza. Ziua de astăzi a fost una unică şi cu siguranţă va rămâne aşa de-a lungul vieţii mele, deoarece de astăzi am deveni militar. Am avut emoţii, însă nu m-au doborât şi nu va fi ceva de-a lungul carierei mele care să mă doboare. Vreau să mă pregătesc temeinic pentru fiecare obstacol care va fi. Emoţiile au fost foarte mari în momentul în care mi-am pronunţat numele şi am jurat pentru patrie, pot spune că nu am mai simţit aşa ceva şi nu voi mai simţi. Jurământul este unic. Această zi va rămâne în memoria mea”, a declarat, cu emoţii, un student al Academiei Navale.
 
„Mă numesc Spoinar Monica Elena şi sunt din Suceava. Am trăit cele mai frumoase clipe alături de colegii mei. Este foarte emoţionat să îţi spui numele, să audă o lume întreagă sau persoanele dragi. Este un sentiment mirific. Pot să zic că respectul faţă de ţară, mama, ordinea, disciplina, chiar şi uniforma m-au îndemnat să urmez acest drum”, a declarat studenta.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii