Elevii de la Şcoala „Gheorghe Ţiţeica“, implicaţi într-un proces inedit la Curtea de Apel Constanţa (galerie foto+video)
Elevii de la Şcoala „Gheorghe Ţiţeica“, implicaţi într-un proces inedit la Curtea de Apel Constanţa (galerie
20 Apr, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
5120
Marime text
Pe lângă excursii, concursuri şi alte activităţi educative din cadrul programului „Școala Altfel”, desfăşurat în această săptămână, elevii de la Şcoala Generală nr. 30 „Gheorghe Ţiţeica“ au avut parte de activităţi inedite.
Ieri, la Curtea de Apel Constanţa a avut loc un proces simulat, în cadrul Programului „Şcoala Altfel“. Procesul s-a numit „Ursul păcălit de vulpe“. Completul de judecată a fost format din doi copii, un procuror de ședinţă, tot copil, și un mascat (tot copil). Maria Uzună, judecător la Curtea de Apel Constanţa - secţia Penală, este cea care a creat scenariul, după povestea lui Ion Creangă „Ursul păcălit de vulpe“.
„Cu ocazia «Săptămânii Altfel», ne-am gândit, împreună cu învăţătoarea Paraschiva Alecu, de la clasa a IV-a E, Şcoala Generală nr. 30 «Gheorghe Ţiţeica», să le oferim elevilor o surpriză şi împreună cu ei să realizăm şi o activitate de prevenţie, astfel încât copiii să înţeleagă ce înseamnă de fapt o lege, ce înseamnă de fapt un proces, ce înseamnă reguli care trebuie respectate.
În acest scop, am avut o lecţie în cadrul Educaţiei cetăţeneşti, la Şcoala nr. 30, clasa a IV-a B, şi acolo le-am explicat elevilor noţiuni generale privind societatea, comunitatea, regulile, care se cheamă legi - cine le emite, cine dă hotărârile. Surpriza mea a fost mare, pentru că toţi copiii ştiau: Parlamentul şi Guvernul, dovadă că ei se uită şi sunt cetăţeni activi ai societăţii. Astfel, am creat nişte personaje legate de această povestire. Personajele principale: Vulpea roşcată, cum o ştiţi din poveste, care este inculpata, iar persoanele vătămate, Ursul brun şi ţăranul pescar. Legat de aceste personaje şi de procedura penală, am creat o regie care priveşte avocaţii apărării la vulpe, avocaţii acuzării, avocaţii părţilor vătămate, martorii părţilor vătămate. Cred că va dura circa o oră, o oră şi ceva, şi cred că va fi o activitate foarte interesantă, iar copiii sunt foarte implicaţi“, a declarat Maria Uzună.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii