Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:26 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevii din trupa de teatru francofon Amphithéâtre a Liceului Teoretic Ovidius, pe scena festivalului Amifran din Arad

ro

22 Oct, 2019 12:42 5505 Marime text
Elevii din trupa de teatru licean francofon a Liceului Teoretic Ovidius „Amphithéâtre“ au participat la festivalul internaţional de teatru francofon Amifran, desfăşurat în Arad, în perioada 12-18 octombrie 2019.
 
Pentru aceast festival, ovidiştii au pregatit piesa de teatru „La Farce du pâté et de la tarte“, aranjată în versuri moderne de Gassies Des Brulies. Ca de fiecare dată, de peste 20 de ani, părinţii spirituali ai trupei de teatru francofon, „Amphithéâtre“, profesorii Maria şi Cornel Andreşoiu, le-au fost alaturi.
 
La acest festival au participat 21 de elevi, de la Liceul Teoretic Ovidius şi 2 elevi de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân: Bolat Tayfun, Grasu Costin Alexandru,  Buiculescu Mihai Sebastian, Rus Matei, Til Robert Iohan, Podaru Giulia, Drăgoi Ana-Maria, Minea Teodora-Maria, Dinu Lorena, Calila Ipek, Cîinoiu Dana – Maria, Nehoianu Elena, Mihăilescu David Leonard, Maclinschi Andra Nicoleta, Trepteanu Maria Alexia, Stereciu Teodora, Ancuţa Sabina, Bădică Andreea – Bianca, Ceauşu Alexia-Maria, Linea Ioana – Valentina, Enuc Iulia, Rus Andrei, Salahoru Cristian, îndrumaţi de prof. Lavinia Gheorghiu coordonator al proiectului, suţinută în acest demers de prof. Cristina Anghel, directorul Liceului Teoretic „Ovidius“, precum şi de prof. Carmen Bucovală, directorul adjunct al Liceului Teoretic „Ovidius“.
 

„Platon a spus că Viața trebuie trăită asemeni unei piese de teatru. Amifran ne-a oferit, timp de o săptămână, șansa de a descoperi înțelesul acestui citat celebru. Împreună, sub acoperișul teatrului clasic Ioan Slavici, din Arad, am reușit să fim noi înșine prin joc și joacă. Limba franceză a răsunat în tot centrul vechi al Aradului și ne-a ajutat să legăm prietenii cu francezi, bulgari, spanioli, cehi, unguri și sloveni“, a împărtășit Stereciu Teodora.  

 

„Chiar dacă este primul an când particip la festivalul de teatru francofon de la Arad, am simțit emoția festivalului, am înţeles cât suflet se pune pentru a regiza şi juca o piesă și totodată am trăit bucuria de a participa la acest festival”, ne-a destpnuit Rus Matei.

 

„Festivalul de teatru francofon de la Arad a fost o experienţă uimitoare, atât pentru cei care au participat pentru prima oară, dar şi pentru cei care au participat în anii anteriori.”(Salahoru Cristian)

 

„Pentru mine, echipa Amphithéâtre a reuşit într-un timp foarte scurt să devină o a doua familie. Mă bucur nespus de mult că am reuşit să particip la festivalul Amifran, de la Arad unde am avut parte de o experienţă teatrală extraordinară şi greu de descris în cuvinte, ca actor dar şi ca spectator”, a punctat Mihăilescu David Leonard.

 

„Acest festival a fost interesant pentru că am conoscut multe persoane noi, dar în egală masură mi-au placut şi atelierele (de exemplu, atelierul meu a fost despre mişcările în spaţiu şi expresiile făcute în teatru).”( Linea Ioana – Valentina)

„Mi-a făcut o deosebită plăcere să mă reîntorc la acest festival. Mi-am reîntalnit vechii prieteni şi am văzut piese de teatru jucate cu drag de aceştia, cu un mesaj aparte şi care reflectă aspecte importante din viata noastră de zi cu zi şi pe care uneori le ignoram”, susține Ceauşu Alexia-Maria.

 

„Săptămâna în care am fost plecată în Arad pentru Festivalul Amifran a fost una dintre cele mai memorabile, emoţionante şi minunate din viaţa mea. Am creat nişte amintiri de neuitat împreună cu trupa şi am dat ce a fost mai bun din noi când a venit momentul spectacolului”, a comentat Calila Ipek.

 

„Experiența mea cu teatrul francofon poate fi exprimată prin citatul Teatrul este pentru mine o tentativa de a trai viata pe care nu o trăiesc de George Banu. Teatrul este o artă care, din păcate, în secolul nostru, nu mai este atât de apreciată de publicul tânăr, acesta preferând cinematografia. Dar, cele doua diferă. Teatrul provoacă publicul să se implice la experiență, atât mintal cât și emotiv formându-se o conexiune între actori și public. Din acest motiv am fost profund entuziasmată să văd în cadrul festivalului Amifran, din Arad atâția adolescenți pasionați de arta teatrală cu care am reușit sa iau contact, descoperind oameni atât talentați cât și minunați. Tot ce semnifică acest festival este pură magie și reprezintă o oportunitate pe care mi-o doresc să o vadă cât mai multă lume și de care să se bucure cât mai mulți tineri”, eset de părere Podaru Giulia.

 
Întoarcerea la Constanţa este presărată de amintiri frumoase îmbinate cu multe emoţii, aplauze şi lumina reflectoarelor, dar şi dorinţa de a o lua de la capăt pentru noi provocări oferite de participarea la următorul festival francofon, pe care elvii l-au ales pentru acest an şcolar, şi anume cel de la Napoli, Italia, unde doresc să se prezinte cu acelaşi entuziasm ca la festivalul de la Arad.


Sursa foto: Liceul Ovidius
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii