Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:56 09 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevii Şcolii Gimnaziale nr. 12 „B.P. Hasdeu“ militează pentru prevenirea fenomenului de bullying în şcoli (galerie foto)

ro

24 May, 2017 00:00 3329 Marime text
În săptămâna 8 - 12 mai, un grup de elevi şi profesori de la Şcoala Gimnazială nr. 12 „B.P. Hasdeu“ a participat la cea de-a doua întâlnire transnaţională din cadrul proiectului european de parteneriat strategic Erasmus+, KA2, Bullying Free Minds 2016-2018, care a avut loc la şcoala Ariogala Gymnasium din Lituania.
 
Proiectul aduce împreună parteneri din Turcia, Italia, Grecia, Lituania, Portugalia şi România în lupta împotriva comportamentelor indezirabile specifice bullying-ului. În cadrul proiectului au loc acţiuni de educare a empatiei, de conştientizare şi acceptare a diversităţii umane în scopul reducerii şi prevenirii comportamentelor de risc specifice fenomenului amintit. Din grupul de elevi şi profesori de la Şcoala Gimnazială nr. 12 „B.P. Hasdeu“ au făcut parte Ioana Leuştean, Andreea Alexandra, Iulia Fedulov, eleve în clasa a VIII-a, profesorul de învăţământ primar Filiz Talagai, coordonatorul de proiect din şcoala constănţeană, şi psihologul şcolar Geta Mocanu-Apostu. 
 
Cele cinci zile de vizită s-au derulat într-o atmosferă deschisă, prietenoasă. Sesiunile de lucru au constat în informarea partenerilor asupra rezultatelor evaluării bullying-ului verbal din şcolile participante, corelate cu cele corespunzătoare bullying-ului fizic, s-au făcut aprecieri cu privire la activităţile desfăşurate anterior în cadrul proiectului şi s-au conturat direcţii de acţiune pentru activităţile ulterioare de prevenire şi combatere a comportamentelor de risc, urmând ca la următoarea acţiune din proiect să fie măsurat progresul rezultat din activităţile derulate.
 
Elevii şi cadrele didactice participante au beneficiat de prezenţa unui specialist autohton, desfăşurând împreună cu acesta un workshop de dezvoltare a inteligenţei emoţionale. Alte ateliere de lucru au constat în schimbul de informaţii despre expresiile verbale folosite în situaţii de bullying verbal, specifice fiecărei ţări, elevii prezentând chiar şi scurte secvenţe filmate în scop demonstrativ, cei prezenţi opinând asupra importanţei puterii cuvintelor în comunicare; activităţi de eliberare a stresului prin confecţionarea de obiecte artizanale lituaniene, dar şi prin activităţi sportive. Elevii au participat la un atelier despre drepturile omului, discriminare, xenofobie, etnocentrism, rasism şi intoleranţă, activitate peer to peer.
 
Pentru că data de 9 mai a marcat Ziua Europei şi 30 de ani de program Erasmus, participanţii la întâlnirea C2 au fost invitaţi în Raseiniai, districtul din care face parte Ariogala, la un festival dedicat acestor celebrări, unde Iulia Fedulov a transmis elevilor români îndemnul de a promova valorile europene şi de a fi buni cetăţeni europeni.
 
Delegaţiile celor şase ţări participante au fost primite de primarul din Raseiniai. Un alt punct important al vizitei în Lituania a fost şi oportunitatea de a cunoaşte mai bine cultura şi istoria poporului lituanian, în scopul promovării diversităţii culturale europene. Astfel, s-au efectuat vizite în două oraşe importante, Kaunas şi Klaipeda - singurul oraş-port la Marea Baltică, au fost vizitate Muzeul Chihlimbarului din Palanga, precum şi capitala Vilnius, oraş al cărui centru vechi este inclus în patrimoniul UNESCO.
 
Şcoala Gimnazială nr. 12 „B.P. Hasdeu“ este reprezentată în acest proiect de şapte membri, cadre didactice, printre care director prof. Adelina Oşca şi director adjunct prof. dr. Laura Mariana Popa.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii