Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:36 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Excelență și viitor Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța a primit titlul „Școală-Ambasador a Parlamentului European“

ro

26 Sep, 2024 10:42 318 Marime text
Directorul adjunct, prof. Janetta-Daniela Bărăitaru, prof. Florentina Gheorghe și elevi. Sursă foto: CNMB/Facebook
  • „Școli-Ambasador ale PE“ este un proiect european implementat în România de Biroul de Legătură al PE în România, în parteneriat cu Ministerul Educației.

Miercuri, 25 septembrie 2024, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, instituție cu o istorie de peste un secol, a primit un nou titlu care validează, încă o dată, progresul continuu al prestigioasei școli constănțene. Este vorba destre titlul „Școală-Ambasador a Parlamentului European“.

„Școli-Ambasador ale PE“ este un proiect european implementat în România de Biroul de Legătură al PE în România, în parteneriat cu Ministerul Educației.

Directorul adjunct al insitituției, prof. Janetta-Daniela Bărăitaru, totodată și coordonatorul proiectului „Școală-Ambasador a Parlamentului European“ CNMB, a explicat, pentru cotidianul ZIUA de Constanța, că acest premiu „ajunge în CNMB datorită activităților de constientizare a valorilor europene derulate cu elevii din școală, din alte școli și cu persoane din comunitate de către echipa EPAS CNMB“

Potrivit directorului adjunct, echipa EPAS CNMB este formată din 15 elevi ambasadori-juniori și 5 profesori - ambasadori seniori, în anul școlar 2024-2025. 
 
„A fost vorba de reuniuni de informare, simulări ale activității Parlamentului European, campanii despre importanța votului pentru cetățeni, întâlnirea cu europarlamentara Maria Grapini sau cu Președinta PE, Roberta Metsola, activități care vor continua și în acest an școlar.

Intrarea CNMB Constanța în acest proiect este încă o dovadă despre deschiderea europeană și internațională a instituției, precum și despre interesul pentru promovarea educației pentru cetățenia activă a elevilor mirciști“, a declarat prof. Janetta-Daniela Bărăitaru, directorul adjunct al CNMB Constanța. 

Diploma. Sursă foto: CNMB/ Facebook

Proiectul european „Școli-ambasador“ al Parlamentului European 

Programul „Școli-ambasador” al Parlamentului European urmărește sensibilizarea elevilor în legătură cu democrația parlamentară europeană, cu rolul Parlamentului European și cu valorile europene. Îi încurajează pe aceștia să participe activ la procesele democratice ale Uniunii Europene. Programul vizează elevii din diverse medii educaționale, sociale și geografice, se arată pe site-ul youth.europarl.europa.eu.

Profesorii și elevii sunt numiți ambasadori seniori, respectiv juniori de către școlile selectate să participe la program și sunt însărcinați cu punerea sa în practică. Profesorii se ocupă de aspectul educațional, organizând în principal lecții despre democrația parlamentară europeană. Educatorii pot folosi materialele didactice interactive ale Parlamentului European.

Lecțiile prezintă informații generale și date despre Uniunea Europeană, pregătiri cu accentul pe competențele democratice și participative, jocuri de rol pentru clasă și teste. Profesorilor și elevilor desfășoară activități precum crearea unui punct informativ despre Uniunea Europeană, organizarea de evenimente de Ziua Europei sau crearea de conținuturi pe platformele sociale. În proiect sunt implicați parlamenatari europeni, ambasadori și parteneri care coloborează cu profesori și elevi.

La sfârșitul fiecărui an școlar, activitățile desfășurate de școli sunt evaluate. După finalizarea cu succes a programului, școlile sunt certificate drept școli-ambasador, iar ambasadorilor lor seniori și juniori li se înmânează certificate în cadrul unor ceremonii organizate de Biroul local de legătură al Parlamentului European, de cele mai multe ori în prezența unor deputați europeni, a autorităților naționale și locale și a partenerilor. Profesorilor și elevilor li se poate oferi și posibilitatea de a participa la sesiuni Euroscola la Strasbourg sau la alte evenimente organizate de Parlamentul European în țările Uniunii și la Bruxelles sau Strasbourg.



Citește și:

Retrospectivă 2023Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, încă un an împlinit prin excelență și tradiție
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii