Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:33 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exemple de bune practici ale unităților de învățământ constănțene, la vreme de pandemie

ro

02 Dec, 2020 00:00 3032 Marime text

Într-o perioadă marcată de prea multele lipsuri din învățământul românesc la capitolul digitalizare și bază materială, ieșite la suprafață în cele mai urâte situații, dar care se încearcă a fi reglate din mers, considerăm că este de datoria noastră să facem publice și exemplele de bune practici, așa cum au fost ele aduse în atenție de conducerile unităților de învățământ constănțene, altele decât veșnicele achiziționări de device-uri și alte echipamente.
 
Premiu special pentru elevii Palatului Copiilor
Elevii Cercului de Informatică din cadrul Palatului Copiilor Constanţa au participat în luna noiembrie la cea de-a XIII-a ediţie a concursului ITFest, organizat de  Universitatea de Vest din Timişoara.
La proba de Hackathon a concursului ITFest 2020, echipa Palatului Copiilor Constanţa, formată din elevii Cristian Sarofin şi Victor Botnaru, s-a clasat pe primul loc. În cadrul probei care a durat peste douăsprezece ore, elevii constănţeni au proiectat un joc de divertisment cu scop educaţional pentru combaterea COVID-19.
Premiul special a fost obţinut de eleva Albu Mara Sânziana pentru prezentarea ei, fiind plină de curaj, dorinţă şi iniţiativă.
Echipa din Constanţa formată din elevi de liceu şi coordontă de doamna profesor Ramona Rădulescu a participat alături de echipe de studenţi de la universităţile de profil din Rmânia.
ITFest este un proiect dedicat tinerilor pasionați de IT și a debutat pentru prima oară în anul 2007. Proiectul are ca motto „Learn IT, Prove IT, Improve IT”, adică dorește să completeze abilitățile obținute de către tineri, să le ofere un mediu în care să își testeze cunoștințele și să experimenteze cele mai noi tehnologii din domeniul IT folosite de companiile din Timișoara.
 
Şcoala Gimnazială „Lucian Grigorescu” Medgidia, coordonatoarea unui proiect european
 
În calitate de coordonator al unui proiect de schimb interşcolar ERASMUS+, cu titlul „Once upon a time … the SEA”, Școala Gimnazială „Lucian Grigorescu” din Medgidia face echipă cu instituţiile ICS FRANCESCO RISO din Isola delle Femmine (Palermo), Italia; Escola Gabriel Castella i Raich din Igualada, Spania şi Agrupamento de Escolas de Vale de Ovil din Baião, Portugalia,
Pe parcursul a doi ani de implementare, elevii din şcolile partenere au fost antrenaţi în derularea unor activități de documentare printr-o abordare tematică interdisciplinară, urmărindu-se formarea unui comportament ecologic, social, civic şi creșterea gradului de conștientizare faţă de problemele mediului marin.
S-a acordat o atenţie deosebită implicării în activitățile proiectului a copiilor cu probleme sociale, dar şi a celor cu dizabilităţi. O notă în plus de atractivitate a fost asigurată de activităţile care au avut ca principal obiectiv stimularea motivației pentru explorarea valorilor naturale ale mării din perspectivă cultural-artistică. Relevanța modului în care elevii au perceput rolul pe care şi-l pot asuma cu privire la protecţia mediului marin, se va regăsi în scenariul unei piese de teatru scrisă şi interpretată de elevii din cele 4 ţări participante la nivelul fiecărei şcoli şi la reuniunea finală de proiect, care va fi organizată de către partenerul din Italia, în luna februarie 2021.

Produsele finale realizate ca urmare a derulării proiectului vor îmbogăți și diversifica baza de materiale didactice ale tuturor școlilor participante: un mini-dicţionar cu informaţii despre flora şi fauna marină, postere, desene, picturi murale, fotografii, broşuri cu reţete culinare şi creaţii literare sub formă de legende, poveşti, poezii, jocuri educative şi prezentări multimedia. Totodată, prin postarea lor în mediul virtual, vor constitui resurse educaționale deschise pentru toți cei interesați.
Imagini şi detalii despre activitățile derulate pe parcursul celor doi ani de proiect puteți afla acesând pagina web a proiectului http://www.onceuponatime-thesea.ro/ sau linkul următor:
 video

Perioada de implementare a fost prelungită, ca urmare a pandemiei COVID 19, până la data de 28 februarie 2021, fapt pentru care elevii şi cadrele didactice din şcolile partenere vor continua să organizeze activități, în special de promovare, diseminare şi exploatare a rezultatelor deosebite obținute în proiect.
 
Un noiembrie plin pentru Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” Mangalia
În perioada 1 – 19 noiembrie 2020 s-au derulat în mediul on-line, pe platforma educațională Microsoft Teams, cu elevii și părinții de la Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” Mangalia, în cadrul Campaniei  „19 zile de prevenire a abuzurilor şi violenţei asupra copiilor şi tinerilor”, inițiată de Women’s World Summit Foundation (WWSF), Geneva - Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative, Secţiunea România, diverse activități: “Ia atitudine! Împreună pentru siguranța ta!”, “De la devianță la delincvența juvenilă”, “Ești victima traficului? Ai drepturi!”, “Dă-i libertate! Nu-i plăti exploatarea!”, „Drogurile îți distrug viitorul!”, “Ziua Națională fără Tutun”, “Ziua Internațională a Drepturilor Copilului”, “Fenomenul de sexting în rândul adolescenților”, “Cum prevenim bullying-ul în școală?”  etc., menite să exerseze la elevi atitudini adecvate privind prevenirea comportamentelor de risc, în vederea dezvoltării unui mod de viaţă sănătos pentru formarea şi dezvoltarea personală.
Au fost desfășurate activități de consiliere cu părinții “Cum abordăm pozitiv comportamentele problematice ale adolescenților?”, “Cum comunicăm eficient cu adolescenții?” în cadrul cărora părinții elevilor de liceu au discutat cu profesorul consilier școlar despre funcțiile comportamentelor problematice, valențele disciplinării pozitive, au identificat obstacole în comunicarea cu adolescenții lor, au reflectat asupra modalităților de optimizare a comunicării  părinte-adolescent.

La realizarea activităților au contribuit cadre didactice din școală (Barabaș Virginica, Vasilescu Roxana, Lipcea Gabriela, Băiașu Alina Gabriela, Ilie Laurențiu, Șargu Rodica, Șemședin Daniela, Anton Daniela, Ivan Daniela, Cioroianu Iulian), precum și specialiști din cadrul instituțiilor partenere ale școlii, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța, Centrul Regional împotriva Traficului de persoane Constanța, Inspectoratul de Poliție Județean Constanța.
„Ziua Ștafetei" este o campanie națională care încurajează copiii să-și aleagă viitorul în cunoștință de cauză, celebrează dreptul tuturor copiilor și tinerilor de a participa în societate și se desfășoară în fiecare an în preajma Zilei Internaționale  a Drepturilor Copiilor. Ediția 2020 a Zilei Ștafetei s-a întâmplat într-o formulă restrânsă, exclusiv ONLINE, din cauza contextului epidemiologic.
Inițiativa este implementată de Fundația Terre des hommes Elveția alături de partenerii săi din sectorul public și privat, ce recunosc potențialul deosebit al tinerilor.
În perioada 19 -26 noiembrie 2020, elevi de la Liceul Tehnologic “Ion Bănescu” Mangalia, din clasa a X-a D, coordonați de profesorul consilier școlar Băiașu Alina Gabriela, au participat la întâlniri ONLINE pe care Terre des hommes le-a organizat cu mentori special aleși.
Al doilea mod în care Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” s-a implicat în această ediție a evenimentului Ziua Ștafetei ONLINE a fost de a organiza o activitate cu elevi din învățământul profesional, calificarea coafor-frizer-manichiură-pedichiură la care a fost invitată, în calitate de mentor, doamna hairstylist Violeta Voinicaru care le-a vorbit elevilor despre traseul său profesional, împărtășindu-le diverse informații și experiențe  menite să îi motiveze să obțină succes în meseria pentru care se pregătesc.
 
Prevenirea violenței, în atenția Liceului Economic „Virgil Madgearu”
La jumătatea lunii noiembrie, în cadrul Liceului Economic „Virgil Madgearu” din Constanța s-a derulat prima activitate intitulată „Prevenirea violenței domestice” din cadrul parteneriatului cu Asociația Transcena. Activitatea a avut drept obiective identificarea tipurilor de violență, cunoașterea formelor de manifestare a violenței, promovarea acțiunilor de mediere și soluționare pozitivă a conflictelor.
La dezbatere au participat elevii claselor a IX-a B, a XI-a B, fiind coordonați de profesor consilier școlar Monica Ciobotă.
 
Citește și:

„Școala Altfel” în mediul on-line Teatru forum. Elevii de la Arte, în direct cu profesori de la UNATC
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii