Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:11 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exemplu de bune practici între Liceul Tehnologic „Gheorghe Miron Costin” şi Şcoala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart” Elevii pot fi orientaţi profesional chiar de la învăţământul primar (galerie foto)

ro

12 Dec, 2019 00:00 6537 Marime text

Liceul Tehnologic „Gheorghe Miron Costin” din Constanţa (fostul Grup Şcolar de Industrie Alimentară) a găzduit, recent, una dintre numeroasele activităţi din cadrul proiectului ROSE (Romanian Secondary Education Project), ce a avut ca invitaţi elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 18 „Jean Bart”. Astfel, elevii de clasa a IV-a şi elevi de clasa a IX-a, beneficiari ai proiectului, au gătit ca o echipă... biscuiţi.
 
Proiectul ROSE (Romanian Secondary Education Project), este finanţat integral de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), în baza Legii nr. 234/2015 pentru ratificarea Acordului de Împrumut (Proiectul privind învăţământul secundar) între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare  şi se desfăşoară în intervalul 2015 - 2022.
 
Liceul Tehnologic „Gheorghe Miron Costin” este beneficiarul acestui proiect încă din prima rundă alături de 270 de licee din întreaga ţară şi are în vedere activităţi pedagogice şi de sprijin, activităţi extracurriculare şi de renovare şi dotare.
 
Activităţile propuse sunt variate şi cuprind programe de consiliere pentru elevii cu risc de abandon, dezvoltare personală, vizite la diferite locuri de muncă, întâlniri cu foşti absolvenţi sau cu oameni de succes, participarea la activităţi de mentorat şi ore de pregătire suplimentară pentru elevii de clasa a XII-a, dar şi pentru cei care înregistrează dificultăţi de învăţare la diferite obiecte indiferent de anul de studiu.
 
În primii doi ani de proiect s-a observat o evoluţie pozitivă a procentului de promovare la bacalaureat potrivit indicatorilor stabiliţi, s-a amenajat o sală de clasă pentru desfăşurarea activităţilor cu mobilier nou, tablă smart, videoproiector, iar acum este în derulare activitatea de dotare a sălilor de clasă cu videoproiectoare şi ecrane de proiecţie.  
 
„Unitatea noastră şcolară are tradiţie în implementarea învăţământului tehnic prin existenţa laboratoarelor de specialitate şi a cadrelor didactice pregătite în domeniile industriei alimentare şi a turismului şi serviciilor, dar şi experienţă în derularea proiectelor cu finanţare europeană încă din  2013. În ultimii patru ani, ne-am implicat în următoarele proiecte Erasmus+ «Organizare şi specializare în banqueting», în perioada 2014-2015; «Servicii hoteliere la standarde europene», în perioada 2015-2016; «Abilităţi şi competenţe dezvoltate prin mobilitate în scop educaţional», în perioada 2017-2018; şi «Absolvenţi competitivi pe piaţa muncii europene», în perioada 2019-2020.
 
Obiectivele specifice ale acestor proiecte de mobilitate au constat în dezvoltarea abilităţilor şi deprinderilor practice de specialitate ale elevilor; facilitarea integrării absolvenţilor pe piaţa muncii europene, prin contactul cu un mediu economic şi socio-cultural nou; dezvoltarea unui parteneriat transnaţional”, a declarat directorul unităţii, Curtomer Semra.
 

Implicarea TEAM - esenţială

 

Asociaţia Together Everyone Achieves More (TEAM) este responsabilă în cadrul proiectului de training-urile pentru dezvoltare personală şi s-a aplicat activ în organizarea activităţii de la Liceul Tehnologic „Gheorghe Miron Costin”.
Unitatea de învăţământ  are un profil gastronomic, deci şi un laborator dotat care permite astfel de activităţi. Este o bună direcţie şi pentru cei mici, care descoperă, experimentând, înclinaţii pentru eventuale profesii. Bucuria a fost generală, iar fotografiile vorbesc!
 
Elevii clasei a IX-a au avut rolul de mentori, alături de profesorul de instruire practică, şi i-au iniţiat pe micii invitaţi în tainele bucătăriei.  Costescu Mario, elev de 10 ani, ne-a declarat: „Este cel mai frumos cadou de la Moş Neculae pe care l-am primit vreodată în viaţa mea. Eu sigur mă voi face bucătar!”.
 
„Scopul principal al acestor activităţi comune îl constituie creşterea motivaţiei şcolare, scăderea abandonului, creşterea ratei de promovabilitate a bacalaureat”, a declarat prof. psiholog Daniela Ghiţoiu, preşedinte TEAM. „La nivel naţional este iniţiat proiectul ROSE, pentru liceele tehnologice, iar asociaţia noastră este responsabilă de dezvoltare personala. Eu fac traininguri cu 100 de elevi de aici, lunar, şi cred că poţi creşte implicarea şcolară, dacă ajuţi elevii să descopere noi direcţii de implicare, pe care le stăpânesc şi în care se regăsesc pe subgrupe, fac miniproiecte. În contextul activităţii de la Liceul Tehnologic «Gheorghe Miron Costin» din Constanţa am descoperit că de fapt orientăm profesional elevii de la vârste foarte mici, oferindu-le experienţe în care să se regăsească”, a conchis prof. Ghiţoiu.
 
Sursa foto: Daniela Ghiţoiu
 

Citeşte şi:
 
Sub egida Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România Prof. univ. dr. Stoica Lascu le-a vorbit elevilor Școlii „Jean Bart” despre importanţa, în istorie, a preoţilor şi a învăţătorilor

Poliţiştii din Constanţa, activităţi preventive la Școala Gimnazială nr.18 „Jean Bart”
 
Imagini de la eveniment Constanţa. Ianis Hagi, căpitanul FC Viitorul, în mijlocul copiilor de la Şcoala „Jean Bart“ (galerie foto + video)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii