Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:13 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Facultatea cu cea mai prolifica activitate in cercetarea stiintifica

ro

23 May, 2008 00:00 2635 Marime text
1211466056.jpg

Prof. univ. dr. Dan Mandalopol: "Nu exista cadru didactic care sa nu participe, anual, la o conferinta internationala"

Facultatea de Fizica, Chimie, Electronica si Tehnologia Petrolului din cadrul Universitatii Ovidius Constanta ofera celor pasionati de aceste domenii oportunitatea de a lucra in cercetare si de a urma scoli doctorale in strainatate. Anul trecut, in cadrul facultatii, s-au aniversat trei decenii de invatamant in domeniul petrolului. Despre ce inseamna sa fii student la aceasta facultate ne vorbeste decanul Facultatii de Fizica, Chimie, Electronica si Tehnologia Petrolului, prof. univ. dr. Dan Mandalopol.

Ce trebuie sa stie un tanar despre aceasta facultate, in momentul in care se decide sa-i urmeze cursurile?


Oricarui absolvent de liceu care doreste sa urmeze aceasta facultate, prin faptul ca avem cinci domenii de licenta, facultatea fiind eterogena din acest punct de vedere, trebuie, mai intai de toate, sa-i placa fizica, chimia, din punct de vedere al disciplinelor fundamentale, cat si al aplicatiilor lor. Facultatea are patru catedre - doua de fizica, una de chimie si una de tehnologie si inginerie chimica - ce formeaza doua departamente - unul de fizica si electronica si unul de chimie si petrol.

Care sunt oportunitatile pe care le oferiti tinerilor care aleg aceasta facultate?


Pe baza concursului de dosare, se tine cont de cat de mult le-au placut viitorilor studenti fizica si chimia. Cei care vin aici trebuie sa stie ca au posibilitatea sa continue studiile si sa faca un doctorat in strainatate. Avem deja absolventi care sunt in Olanda, in Suedia. Un absolvent de-al nostru a facut doctoratul in Suedia si este acum cadru didactic la catedra de fizica. Cu alte cuvinte, cei care iubesc aceste domenii au multe satisfactii. Cei care termina fizica-chimie pot sa opteze pentru invatamantul preuniversitar. Cei care urmeaza invatamantul ingineresc pot sa lucreze in toate unitatile economice care au legatura cu electronica. In domeniul prelucrarii petrolului, oportunitatile sunt foarte mari. Dar, mai mult decat atat, cei care, anul acesta, sunt inclusi in programele de master de tip Bologna au sansa sa lucreze in cadrul contractelor de cercetare. Cei care au terminat masteratul si lucreaza la doctorat intra in aceste echipe. Avem cateva specializari cu traditie. Anul trecut, am aniversat 30 de ani de invatamant de petrol la Constanta. Foarte multi absolventi ai scolii noastre lucreaza in strainatate, la firme solide.

Devine atractiva cercetarea pentru tineri?


Se aloca sume tot mai mari pentru cercetare si este o sansa pentru tineri sa ramana aici si sa participe la activitatea de cercetare stiintifica. Cercetarea trebuie sa fie directionata, in primul rand, spre necesitatile activitatii practice economice si, in al doilea rand, pentru contributia la aspecte fundamentale in domeniul fizicii si chimiei. Cei care lucreaza in cercetare trebuie sa iubeasca aceste lucruri si sa munceasca, pentru ca, in final, vin atat recompensele materiale, cat si cele profesionale. Cu alte cuvinte, daca tinerii se indreapta spre aceasta facultate vor avea un viitor bun.

Cum se desfasoara activitatea de cercetare la facultatea pe care o conduceti?


In cadrul facultatii exista doua centre de cercetare, recunoscute CNCSIS - Tehnologii Moderne de Depoluare si Valorificare a Deseurilor pentru o Dezvoltare Durabila si Centrul de Cercetare Stiintifica Interdisciplinara in Domeniul Micro si Nanostructurilor -, infiintate in 2003, unde, alaturi de cadrele didactice implicate in cercetare, se vor afla si studenti. Avem cu ce sa ne mandrim. Este una din facultatile cele mai prolifice din punct de vedere al articolelor cotate ISI, prin care ne ridicam la nivelul universitatilor europene. Rolul facultatii noastre este unul de varf in cadrul cercetarii stiintifice.
In ultimii cinci ani, activitatea de cercetare s-a concretizat in 126 de lucrari stiintifice, publicate in reviste de specialitate cotate ISI, sase brevete de inventie, 183 de lucrari stiintifice in reviste de specialitate de tip B, 344 de lucrari stiintifice prezentate la conferinte internationale, trei produse in tehnologii, rezultate din activitate de cercetare, si 29 de contracte.

Participarea profesorilor la simpozioanele si conferintele internationale contribuie la prestigiul facultatii?


Toti, de la nivel de sef de lucrari in sus, participa la activitatea de cercetare. In acordarea salariilor si gradatiilor de merit se tine cont de aceste rezultate, care reprezinta un procent considerabil in productia stiintifica a universitatilor. Nu exista cadru didactic care sa nu participe la o conferinta internationala, anual.

Domnule decan, pe numele dv. s-au adunat multe medalii si distinctii.


Voi enumera doar cateva: Medalie de argint la al 53-lea Salon Mondial de Brevete de Inventie EUREKA Bruxelles, Belgia, noiembrie 2004; Premiul Societatii Poloneze a Inventatorilor 2004 - pentru acelasi brevet si acelasi salon; Medalie de aur la al 6-lea Salon International de Brevete de Inventie GENIUS Budapesta, Ungaria, Sectiunea Inginerie Chimica, 9 -12 septembrie 2006; Medalie de aur la al 4-lea Salon International de Brevete de Inventie - Noi Tehnologii, Sectiunea Inginerie Chimica, ARCA, Zagreb, Croatia, 19 - 24 septembrie 2006; Medalie de aur cu mentiune, Sectiunea Inginerie Chimica, la al 10-lea Salon International de Brevete de Inventie INVENTIKA Bucuresti, patronat de Juriul Salonului International de Brevete de Inventie de la Geneva, Elvetia, 4 - 7 octombrie 2006.

Cum ati reusit aceasta performanta?


Ministerul Educatiei si Cercetarii a solicitat institutelor de invatamant superior si celor de cercetare din Romania sa se inscrie cu lucrari. De la Universitatea Ovidius au fost facute mai multe propuneri. Ministerul le-a ales pe cele care sa compuna echipa Romaniei pentru aceste competitii. Din intamplare erau si ale mele si ale prof. univ.dr. Traian Petculescu, colegul meu. Am participat astfel la Salonul International de Brevete Genius de la Budapesta, unde au fost peste 20 de tari participante, cu 300 de brevete. La sectiunea de inginerie si inginerie chimica am primit medalia de aur. Dar despre toate aceste succese ale mele si, implicit, ale facultatii noastre vom mai avea posibilitatea sa discutam.

Scris de: {autor}Mirela STINGA {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • tre 09 Apr, 2010 21:10 foarte buna cercetarea stiintifica aici ,cum spunea si prof.phd .Mircea H.Orasanu mai ales cand se foloseste ecuatia lui Boussinesq in domeniul mixturilor pe suprafata peliculei