Federațiile sindicale și ale părinților fac presiuni Se solicită renunțarea la modificarea structurii anului școlar 2020-2021 și a calendarului Evaluării Naționale
Federațiile sindicale și ale părinților fac presiuni: Se solicită renunțarea la modificarea structurii
25 Mar, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2426
Marime text
- Astăzi, la Ministerul Educației, va avea loc o ședință a Comitetului de Dialog Social
- FSLI solicită renunțarea la modificarea vacanței de primăvară
- FNAP solicită renunțarea la modificarea Calendarului Evaluării Naționale 2021
Ca urmare a numeroaselor și vehementelor reacții stârnite la deciziile ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, de a muta calendarul Evaluării Naționale 2021, de a prelungi vacanța de primăvară și, implicit, semestrul II, părinții au reacționat imediat transmițându-i o scrisoare. pe care a publicat-o și ZIUA de Constanța, iar Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a înaintat o adresă aceluiași minister.
Pe fondul reacțiilor nefavorabile ale salariaților din sistem, pe lângă cele ale elevilor și părinților, FSLI ăi adresează rugămintea ministrului să renunțe la modificarea structurii anului școlar 2020-2021.
„În opinia majorității celor care ne-au solicitat să intervenim pentru a se renunța la ideea modificării structurii anului școlar, se creează un stres suplimentar, atât pentru personalul didactic, dar mai ales pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a/a XIII-a, al căror program de pregătire va fi cel mai afectat. De asemenea, trebuie avut în vedere că vor fi afectați și elevii din învățământul profesional și tehnic care vor fi nevoiți să meargă la școală până la finalul lunii iulie.
Totodată, nu trebuie uitat că luna iulie este o perioadă în care pot fi temperaturi caniculare, ceea ce va avea grave repercusiuni asupra elevilor ce ar susține evaluarea națională de la finalul clasei a VIII-a în acel interval”.
În aceeași manieră, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți a lansat petiția online „Salvați școala românească. Salvați o generație!”, pe care o prezentăm în continuare:
„Generația 2006 este generația fără manuale, fără evaluare transdisciplinară, cu 7 luni de învățat online. Acum acestor copii li se impune o Evaluare Națională, în luna iulie, la +30˚Celsius, un examen care presupune 3 ore cu masca pe figura.
La aceleași temperaturi și în aceleași condiții lucrările ar trebui evaluate de profesori care vor stă 12 ore cu masca pe figura. Deciziile de schimbare a structurii anului școlar sunt întemeiate pe o criză medicală care nu se compară nici cu al doilea Război Mondial și nici cu ocupația din perioada 1917-918 sau cu gripă spaniolă din 1918-1919.
Este momentul să spunem STOP. Așa nu se mai poate! Această țară are nevoie de stabilitate, stabilitate și seriozitate în ceea ce privește ducerea la bun sfârșit a unor termen și a unor calendare.
Copiii din clasa a VIII-a au dreptul la o educație serioasă, care respectă un calendar. Care să le permită o Evaluare serioasă, în condițiile fizice și psihice care să le ofere o șansă de a obține un loc la un colegiu pe care îl vizează. Evaluarea în luna lui Cuptor înseamnă riscul de leșin și afectare medicală gravă a unui copil, de pierdere a examenului și, deci, de distrugere a unei cariere și vieți.
Vă solicităm, domnule ministru al educației, să reveniți asupra deciziei de modificare a structurii anului școlar și a calendarului susținerii Evaluării Naționale și să respectați OMEC 5455/31.08.2020. În cazul în care nu veți da curs solicitării noastre, FNAP își rezervă dreptul de a întreprinde toate demersurile legale în vederea apărării și susținerii drepturilor educabililor, în virtutea interesului superior al copiilor”.
Astăzi, la Ministerul Educației va avea loc o ședință a Comitetului de Dialog Social la care participă reprezentații sindicatelor, ai elevilor și ai părinților, prilej cu care ministrul Sorin Cîmpeanu le va expune participanților și alte variante în ceea ce privește Evaluarea Națională și finalul semestrului II. Cert este că începând cu data de 2 aprilie elevii vor intra în vacanță.
Citește și:
Deciziile bulversante din educație au revoltat reprezentanții părinților
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii