Gata cu vacanța de iarnă! De astăzi se reiau cursurile, tot online Reprezentanții elevilor solicită descentralizarea deciziei redeschiderii școlilor
Gata cu vacanța de iarnă! De astăzi se reiau cursurile, tot online: Reprezentanții elevilor solicită descentralizarea
11 Jan, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
1826
Marime text
Pentru următoarele trei săptămâni, elevii constănțeni se vor întoarce înapoi în fața calculatoarelor, cursurile semestrului I fiind reluate online, conform ordinului nr 3.090 din 8 ianuarie 2020 (pe baza OUG 2 și a recomandării Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență), act normativ prin care cursurile încep 100% online pe data de 11 ianuarie. Ordinul a fost publicat vineri seara în Monitorul Oficial.
În ciuda insistențelor majorității elevilor, dar și a părinților, care au asistat, neputincioși, la oboseala propriilor copii în săptămânile de la debutul anului școlar 2020-2021.
De altfel, Consiliul Național al Elevilor confirmă faptul că de-a lungul ultimelor luni, colegii lor au descris astfel problemele cu care s-au confruntat în timpul școlii online: orele desfășurate în mediul online sunt obositoare, materia este mai greu de asimilat, ori anumite drepturi le sunt încălcate.
Pe de altă parte, ministrul Educației a afirmat faptul că „este mult prea din scurt” ca școlile să se deschidă pe data de 11 ianuarie.
„Deoarece, la momentul de față, există multe județe în care nu se depășește indicele de infectare de 3 la mia de locuitori, solicităm ca decizia pentru deschiderea școlilor să fie descentralizată, ținând cont de situația epidemiologică din fiecare localitate”, se arată într-un comunicat al Consiliului Național al Elevilor.
„În localitățile unde rata de infectare este sub 3 la mia de locuitori, este imperioasă deschiderea școlilor”
„Ținând cont de faptul că ne apropiem vertiginos de examenele naționale, de al doilea semestru al acestui an școlar și că multe localități din țară se află sub indicele de 3 cazuri/mia de locuitori, solicităm Ministerului Educației să descentralizeze din nou decizia privind redeschiderea unităților de învățământ, în funcție de rata incidenței la nivel local, asigurând, în același timp, materialele sanitare necesare desfășurării cursurilor în siguranță.Mai mult, este absolut imperioasă realizarea unei strategii fezabile de învățare remedială, pentru a garanta faptul că lacunele pe care mulți elevi le-au acumulat la începutul pandemiei și în perioada de învățare online din acest an școlar nu se vor acutiza, devenind imposibil de acoperit. În același timp, solicităm demararea discuțiilor privind organizarea examenelor naționale, pentru a avea mai multe scenarii pregătite, astfel încât acestea să poată fi derulate în siguranță”, se precizează în același comunicat publicat de edupedu.ro.
Încă de la debutul anului școlar 2020-2021 descentralizarea deciziei de începere a cursurilor era una benefică și toată lumea se aștepta ca trecerea în online 100% să nu fie una la nivel național. Mai ales că din cele trei scenarii avansate în mandatul ministrului Monica Anisie, unul permitea învățământ hibrid, solicitat insistent atât de elevi, cât și de către părinți chiar și acum, la reluarea cursurilor.
„Decizia de a menține școlile închise pentru încă 3 săptămâni, fără a se ține cont de incidența de noi infectări cu COVID-19 din localități, nu va face altceva decât să adâncească lacunele generate de învățământul online. Să nu uităm, totuși, că o treime dintre elevii români nu au acces la educație din lipsa infrastructurii digitale sau a conexiunii la internet, motiv pentru care, în localitățile unde rata de infectare este sub 3 la mia de locuitori, este imperioasă deschiderea școlilor. Educația online nu este un substitut sustenabil pentru învățământul clasic, iar decizia ar trebui descentralizată la nivelul fiecărei unități de învățământ”, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, Silviu Morcan, președintele Consiliului Județean al Elevilor Constanța.
Precizăm că ieri, 10 ianuarie 2020, potrivit datelor furnizate de reprezentanții Prefecturii Constanța, pe municipiul Constanța incidența era de 4,46 la mia de locuitori, în timp ce pe județ incidența era de 3,06 la mia de locuitori.
Citește și:
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu Elevii ar putea fi chemați la școală și sâmbăta
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii