Gulen, sursă de inspiraţie Managerul Liceului Internaţional de Informatică, Mustafa Bedir - „Noi facem şcoală, nu politică”
Gulen, sursă de inspiraţie: Managerul Liceului Internaţional de Informatică, Mustafa Bedir - „Noi facem şcoală,
20 Jul, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
8868
Marime text
Declaraţiile ambasadorului Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş cu privirile la unităţile de învăţământ pe care imamul Fethullah Gülen le deţine în România au inflamat pe bună dreptate spiritele. O dată ale părinţilor ai căror copii învaţă în aceste şcoli şi, în al doilea rând, al profesorilor şi managerilor care se văd în situaţia de a da explicaţii. Purtătorul de cuvânt al „Lumina Instituţii de Învăţământ“, Iulia Nueleanu declara, luni, pentru cotidianul nostru că „şcolile Lumina au legătură doar cu excelenţa în educaţie, cu performanţa şcolară şi cu prestigiul pe care elevii noştri îl aduc an de an României, la olimpiadele şi concursurile internaţionale, de unde se întorc încărcaţi de medalii. Precizăm că în şcolile noastre nu se desfăşoară activităţi cu caracter religios. Şcolile Lumina sunt şcoli multiculturale şi multireligioase. Orele de religie se desfăşoară conform curriculei aprobate de Ministerul Educaţiei din România. Școlile din cadrul «Lumina Instituţii de Învăţământ» sunt acreditate de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi funcţionează conform regulamentelor şcolare şi curriculumului naţional“.
Tot ieri, publicam un punct de vedere al Consulului general al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozçalışkan în legătură cu poziţia statului turc cu privire la această reţea de învăţământ. Acesta afirma printre altele că „Guvernul Republicii Turcia a informat la timp toţi aliaţii şi partenerii privind liderul şi adevăratul scop al acestei organizaţii şi a solicitat închiderea instituţiilor şi a fundaţiilor acesteia din străinătate. Instituţiile de învăţământ şi fundaţiile din România se înscriu în acelaşi context”.
Am stat de vorbă şi cu Mustafa Bedir, managerul Liceului Internaţional de Informatică, care, la rândul său, spune că de 22 de ani de când îşi desfăşoară activitatea în Constanţa, Liceul a respectat legile româneşti şi şi-a diversificat oferta educaţională, astfel încât să vină în sprijinul elevilor constănţeni. „Noi facem şcoală nu politică, nu am auzit să se facă politică în şcoală. Elevii noştri sunt în proporţie 75% români şi 25% de origine turcă, siriană, egipeană, sârbă sau tătară. Aceşti elevi studiază orele de religie la fel ca orice alt elev din orice şcoală din România. Elevii musulmani studiază religia cu un iman după programa stabilită de Cultul Musulman din România”, susţine Bedir.
Managerul Liceului de Informatică a mai adăugat că până în acest moment din verificările făcute nu se pune problema închiderii şcolilor din reţeaua Lumina. „Am comunicat cu Inspectoratul Şcolar, cu Ministerul Educaţiei nu există o solicitare de închidere a şcolii noastre. Nici nu ar fi posibilă. Este o situaţia neplăcută, o surpriză neplăcută a celor doi oficiali turci, nu ne simţim în siguranţă”, a mai spus Mustafa Bedir, care a dorit să accentueze faptul că „religia nu este ignorată în cadrul şcolii pe care o conduce, însă nu are un aport reprezentativ în programa şcolară”.
În ceea ce-l priveşte pe imamul Fethullah Gülen, Mustafa Bedir spune că acesta reprezintă o sursă de inspiraţie pentru „Lumina Instituţii de Invăţământ“, este considerat un erudit care militează pentru educaţie, originalitate şi pentru o atitudine pozitivă.
Citeşte şi:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii