Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:29 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imagini de la Constanța Titularizare 2024. Azi, 17 iulie, proba scrisă a examenului (FOTO)

ro

17 Jul, 2024 08:26 3583 Marime text
Concursul naţional de ocupare a posturilor didactice/catedrelor din unitățile de învăţământ preuniversitar (sesiunea 2024) constă în susținerea unei inspecții speciale la clasă sau a unei probe practice și a unei probe scrise.

Potrivit Ministerului Educației, proba scrisă se desfășoară miercuri, 17 iulie, începând cu ora 9:00, în 114 centre de concurs din 41 de județe și municipiul București și are o durată de 4 ore.
 
Având în vedere prognoza meteorologică anunțată (cod roșu de caniculă), în mai multe județe, centrele de concurs desemnate inițial au fost schimbate pentru a se asigura climatizare corespunzătoare în sălile de examen.

În județele unde nu a fost posibilă schimbarea centrelor, se depun eforturi pentru dotarea sălilor de examen cu aparate mobile de aer condiționat prin intermediul DSU. În toate centrele vor fi asigurate apă potabilă și asistență medicală.

Lista unităților de învățământ - centre de concurs în care, în data de 17 iulie 2024 se desfășoară proba scrisă, este disponibilă aici.

Arondarea disciplinelor la fiecare centru de concurs  este anunțată de fiecare inspectorat școlar pe site-ul propriu.




Iată situațiile când proba poate fi prelungită 

Durata probei scrise poate fi prelungită cu 1-2 ore în anumite situaţii speciale (pentru candidații nevăzători, ambliopi sau cu anumite deficiențe de vedere ori în situația în care susținerea acesteia implică dictarea conținutului de către un candidat cu anumite deficiențe, către un profesor asistent, de altă specialitate decât cea la care se desfășoară proba respectivă). În aceste cazuri (22 de candidați din 9 județe/Capitală - în acest an), comisiile județene de organizare și desfășurare a concursului asigură condiții de egalizare a șanselor pentru candidații cu deficiențe prin adaptarea procedurilor de redactare a lucrărilor la subiectele de concurs, în funcție de particularitățile individuale și de cele specifice deficienței respective, cu informarea Ministerului Educației.


În perioada de înscriere candidații au avut posibilitatea de a depune/transmite dosare de înscriere în mai multe județe. Astfel, s-au înscris peste 37.500 candidați, dintre care peste 6.800 de absolvenți ai studiilor liceale pedagogice, postliceale, universitare de licență, universitare de masterat sau ai departamentelor pentru pregătirea personalului didactic din promoția curentă.
La proba scrisă participă candidații care au obținut la inspecțiile speciale la clasă sau la probele practice minimum nota 5. După susținerea inspecțiilor speciale la clasă și a probelor practice au rămas cu drept de participare la proba scrisă peste 35.967 de candidați, dintre care 6.585 sunt absolvenți ai studiilor liceale pedagogice, postliceale, universitare de licență, universitare de masterat sau ai departamentelor pentru pregătirea personalului didactic din promoția curentă.

În cadrul concursului sunt testate cunoștințele de specialitate şi didactica specialităţii, în baza unor programe specifice, aprobate prin ordin al ministrului.

Subiectele pentru cele 114 discipline, traducerea acestora în limbile minorităților naţionale şi baremele de evaluare sunt asigurate de Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie şi vor fi publicate în cursul zilei de 17 iulie, după susținerea probei scrise, pe site-ul subiecte.edu.ro.




La nivel naţional sunt disponibile 9.933 de posturi didactice/catedre vacante

La nivel naţional sunt disponibile 9.933 de posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată, dintre care 8.691 complete (6.606 urban +1.885 rural) și 1.242 incomplete (673 urban + 569 rural).

Cele mai multe posturi vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată vizează următoarele discipline/specializări:

Învăţători/profesori pentru învăţământ primar în limba română: 1.384;

Educatoare/profesor pentru educaţie timpurie (învățământ preșcolar): 1.295;

Educator/profesor pentru educaţie timpurie (învățământ antepreșcolar): 1.089;

Profesor - consilier şcolar: 628.


Cei mai mulți candidați s-au înscris la disciplinele corespunzătoare ocupării posturilor din învățământul preșcolar cu predare în limba română (peste 8.000 de candidați), respectiv posturilor din învățământul primar cu predare în limba română (peste 5.300 de candidați). De asemenea, un număr substanțial de candidați se înregistrează la disciplinele educație fizică și sport - profesori (peste 3.100 de candidați), limba și literatura română (peste 2.200 de candidați) și limba engleză (peste 1.800 de candidați).

Lucrările scrise vor fi evaluate digitalizat în centre constituite la nivel național pe discipline.



Primele rezultate la proba scrisă vor fi afișate în data de 23 iulie

Primele rezultate la proba scrisă vor fi afișate în data de 23 iulie, la sediile inspectoratelor şcolare şi pe site-ul dedicat. Contestaţiile se depun la sediile inspectoratelor şcolare judeţene sau prin mijloace electronice (la adresele comunicate public de fiecare inspectorat școlar) în data de 23 iulie, după afişarea rezultatelor, respectiv în data de 24 iulie.

Rezultatele finale se afişează la sediile inspectoratelor şcolare judeţene şi pe site-ul anterior menționat în data de 31 iulie.

Repartizarea candidaţilor pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare, va fi realizată în ședințele publice organizate de inspectoratele şcolare în perioada 1 - 6 august.

Organizarea și desfășurarea probei scrise sunt asigurate de inspectoratele școlare (prin comisiile județene de organizare și desfășurare a concursului), iar coordonarea metodologică revine Ministerului Educației.

Sălile de multiplicare a subiectelor, sălile de concurs și sălile în care își desfășoară activitatea comisiile de concurs, comisiile de evaluare a lucrărilor scrise și comisiile de soluționare a contestațiilor la proba scrisă sunt dotate cu camere de supraveghere audio-video.

Cadrul normativ care reglementează organizarea şi desfăşurarea concursului naţional de ocupare a posturilor/catedrelor didactice vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar 2024, precum şi programele specifice pentru concurs sunt disponibile aici.

Precizăm că pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă în profilul postului. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială în profilul postului. - a mai transmis Ministerul Educației. 



Situația la Constanța

În contextul temperaturilor extreme anunțate pentru această perioadă, în conformitate cu prevederile OME 6877/22.12.2023 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2024-2025, au fost stabilite următoarele centre de examen:
 
  • Școala Gimnazială Nr. 28 Dan Barbilian Constanța (inițial Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța);
  • Liceul Tehnologic Tomis Constanța;
  • Școala Gimnazială Nr. 30 Gheorghe Țițeica Constanța (inițial Colegiul Comercial Carol I Constanța);
  • Școala Gimnazială Nr. 24 Ion Jalea Constanța (inițial Liceul Teoretic Ovidius Constanța)
  • Centrul Școala Gimnazială Nr. 16 M.I. Dobrogianu Constanța.
 
La nivelul județului Constanța, pentru susținerea acestei probe, vor participa 1130 de candidați. Pe această cale, le atragem atenția cu privire la modificarea locațiilor a 3 centre de examen, astfel încât să se poată prezenta în timp util la sediul acestora.

La nivel județean sunt disponibile 2786 de posturi didactice pentru ocupare pe perioadă nedeterminată, respectiv determinată. Dintre acestea 390 de posturi didactice/catedre vacante sunt pentru angajare pe perioadă nedeterminată (310 în mediul urban şi 80 în mediul rural).
Cele mai multe posturi vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată sunt la următoarele discipline: învățământ antepreșcolar (49 posturi – 23 candiați înscriși), învățământ preșcolar (63 de posturi – 260 candidați înscriși), învățământ primar (63 de posturi – 150 candidați înscriși), educație fizică și sport, respectiv pregătire sportivă de specialitate (58 de posturi – 108 candidați înscriși), profesor – consilier școlar (31 de posturi– 57 candidați înscriși).





Citește și: 

Profesorii din Constanța susțin examenul în cinci centre, desemnate de ISJ. Lista completă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii