Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:32 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În atenția cadrelor didactice. Răspunsurile Ministerului Educației, cu privire la probele pentru Definitivat, gradele didactice I și II

ro

29 May, 2020 00:00 3846 Marime text

 
  • La Definitivat, pentru media cu nota de la portofoliu se ia în calcul nota cea mai mare (dacă au fost susținute ambele inspecții)
  • Înscrierea pentru acordarea gradului didactic II se va face în perioada 1-31 octombrie
  • Inspecția specială nu se mai susține în anul școlar - 2019-2020, pentru gradul I

Zilele acestea a fost lansat Ghidul informativ MEC în contextual COVIS 19

 
care încearcă să răspundă unui set de întrebări frecvente legate de învățarea on-line, dar și despre măsurile de protecție la revenirea în bănci a elevilor din anii terminali, încheierea mediilor în anul școlar 2019-2020, desfășurarea examenelor naționale, dar și a probelor pe care cadrele didactice urmează să le susțină pentru Definitivat, respectiv gradele I și II.
Cât despre Titularizare, președintele Klaus Ioannis a trimis miercuri Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru aprobarea OUG 21/2012, conform căreia cadrele didactice care au suplinit trei ani pot să devină titulare pe postul respectiv, după cum informează Administrația Prezidențială.
Iată în continuare răspunsurile care ar putea să intereseze cadrele didactice:
 
Definitivat
 
1. Se va organiza proba scrisă a examenului de definitivare în învățământ? Cum?
 
Proba scrisă se va susține la fel ca în anii precedenți, numărul maxim al candidaților repartizați în săli fiind în acord cu normele de respectare a distanțării fizice - maximum 10.
 

2. Dacă am susținut doar prima inspecție, mă pot prezenta la proba scrisă?
 
În această situație, mai întâi trebuie să trimiteți inspectorului de specialitate și directorului din școala dumneavoastră portofoliul în format electronic, spre evaluare. Veți primi o notă pentru portofoliu. Dacă media notelor la inspecție și portofoliu este cel puțin 8 (fiecare dintre cele două note fiind cel puțin 7) și îndepliniți condițiile de vechime la catedră și de calificativ anual, vă puteți prezenta la proba scrisă.
 
3. Dacă am susținut ambele inspecții, ce notă se ia în calcul pentru media cu nota de la portofoliu?
 
În acest caz va fi luată în calcul cea mai mare dintre ele.
 
4. Știu că nu se poate da decât derogare de o lună de la vechimea la catedră de un an. Sunt în primul an de activitate și cursurile au fost suspendate mai mult de două luni. Primesc derogare?

 
Pentru candidații înscriși la examen în sesiunea 2020, perioada suspendării cursurilor se consideră vechime la catedră.
 
Gradul II
1. Vreau să mă înscriu la gradul II în anul școlar 2020-2021 și trebuia să susțin inspecția curentă 1 în acest an școlar. Când o voi mai putea susține?
 
Inspecția curentă se poate efectua în anul în care se înscrie.
 
Înscrierea pentru acordarea gradului didactic II se va face în perioada 1-31 octombrie. Prin excepție, în anul școlar 2020-2021, pentru seria 2021-2023, termenul de depunere a dosarelor de înscriere se prelungește până la data de 1 decembrie 2020.
 
2. Cum voi putea participa la examenul din august 2020 dacă nu am susținut inspecția specială?
 
Participarea la examenul din august 2020 nu este condiționată de susținerea inspecției speciale.
 
3. Voi susține doar proba orală la examen? Va fi și un subiect din metodica specialității?
 
Detalii privind modificările/adaptările metodologice referitoare la organizarea examenului urmează a fi publicate. Se va respecta principiul egalității de șanse, în contextul menținerii obiectivului ministerului de asigurare a calității educației.
 
4. Cum vom susține examenul scris?
 
Organizarea oricărui examen scris, în contextul pandemic actual, se va face  cu respectarea condițiilor speciale de distanțare socială și de securitate sanitară, în conformitate cu prevederile  documentelor legislative speciale  instituite în România, pentru combaterea riscului de infecție cu Coronavirus SARS-CoV-2.
 
Gradul I
1. Se mai susține inspecția specială pentru seria 2018-2020?
 
Inspecția specială nu se mai susține în anul școlar - 2019-2020.
 
2. Dacă nu mai susțin inspecția specială, nu voi fi dezavantajat la nota de promovare a gradului didactic I?
 
Conform Metodologiei formării continue (ordinul de ministru nr. 5.561/2011), nota de promovare a gradului didactic I este nota acordată de comisie la susținerea lucrării metodico-științifice. Inspecția specială are rol de probă eliminatorie.
 
3. Cui mă adresez pentru susținerea online a lucrării?
 
Centrului de perfecționare unde v-ați înscris pentru susținerea gradului I.
 
4. Cum este această susținere publică?
 
Centrul de perfecționare asigură accesul la platforma/aplicația informatică pe care susțineți lucrarea pentru:  membrii comisiei de examen, pentru conducerea unității de învățământ la care sunteți încadrat și pentru colegii din catedră, care doresc să participe.
 
5. Susținerea se înregistrează?
 
Da, cu acordul participanților. Înregistrarea se arhivează la dosarul dumneavoastră de înscriere la examen.
 
6. Cum pot/mai pot obține gradul didactic I pe baza titlului ştiinţific de doctor?
 
În contextul reconfigurării modului de desfășurare a activităților educaționale din învățământul preuniversitar, având în vedere necesitatea asigurării unui învățământ de calitate, Ministerul Educației și Cercetării este preocupat de acordarea de șanse egale tuturor cadrelor didactice, aflate pe diferite trepte ale evoluției în cariera didactică. Profesorii care doresc să obțină gradul didactic I, prin echivalare, pe baza titlului ştiinţific de doctor, au posibilitatea să inițieze procedura de echivalare, potrivit prevederilor legale în domeniu și în acord cu precizări specifice generate de particularitățile anului școlar 2019-2020.
 
Citește și:

Modificări în metodologia de mobilitate a personalului didactic

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii