Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:19 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În cadrul proiectului educațional „Ateliere de oratorie” Dezbatere online la Colegiul Militar „Al.I. Cuza”, între elevi și un reputat judecător clujean

ro

05 Nov, 2020 00:00 2746 Marime text

 
„Retorica este arta cuceririi sufletului prin discurs”. (Platon)
 
Un grup de cincisprezece elevi militari ai Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” au participat la finele săptămânii trecute, prin intermediul platformei ZOOM, la prima sesiune de retorică, din cadrul proiectului educațional „Ateliere de oratorie”.
 
Programat pe parcursul acestui an școlar în co-organizarea mai multor asociații culturale din țară (printre care „ArsPoetica”, Brăila și Asociația Nicolae Băciuț, Târgu-Mureș), proiectul va implica, în calitate de parteneri și beneficiari, patru unități școlare din județele Constanța, Tulcea și Brăila. Principalele activități ale proiectului: desfășurarea unor ateliere lunare de oratorie pentru stimularea competențelor de comunicare în spațiul public ale elevilor. Proiectul va stimula în mod prioritar interesul pentru dezbateri tematice (oratorie / artă oratorică) și comunicare publică al elevilor participanți din patru unități școlare din județele Constanța, Tulcea și Brăila, prin participarea activă a acestora la dezbateri, ateliere și/sau work-shop-uri de oratorie / workshop-uri comunicaționale.
Participă la activitățile proiectului elevi de la: Colegiul Național "Gheorghe Munteanu Murgoci" din Brăila, Colegiul Național Militar "Alexandru Ioan Cuza" din Constanța, Colegiul Național "Mihai Eminescu" din Constanța și Colegiul Dobrogean "Spiru Haret" din Tulcea.
 
Proiectul a fost inițiat și este coordonat de președintele Asociației „Casa Mării Negre” din Constanța, Dorin Popescu, fost absolvent al Liceului Militar de Marină, în colaborare cu alte două asociații culturale din Brăila și Târgu Mureș. Se promovează prin activitățile proiectului o viziune unitară de atragere a elevilor la ateliere colective online, pe teme privind însușirea tehnicilor de oratorie, producerea unui discurs argumentativ pe o temă dată și participarea de calitate la discuții și dezbateri tematice, prin perfecționarea deprinderilor de utilizare a argumentelor în cadrul unor dezbateri tematice. 
 
Atelierul, coordonat de prof. Adrian Ilie (director adjunct al Colegiului Militar) și prof. Mihaela Matache, a debutat cu prelegerea „Tinerii și legea” , urmată de o dezbatere interactivă, susținută și moderată de Cristi Dănileț. Reprezentant al „noului val” în magistratura din România, inițiatorul unor proiecte și programe civice de amploare, Cristi Dănileț este judecător la Tribunalul din Cluj-Napoca, secția penală, a inițiat și coordonează programul național de „Educație juridică în școli”. A fost selectat ca expert pentru acest prim atelier al proiectului datorită faptului că derulează numeroase proiecte școlare și extrașcolare dedicate elevilor și are un discurs public îngrijit, îndrăzneț, responsabil, este, pe scurt, un model de elocință.
Prelegerea a fost urmată de dezbaterea interactivă cu elevii pe tema prezentată, discuția ajungând la un subiect de interes pentru tineri, cunoașterea legii și comunicarea în social media, în special facebook.
 
Citește și:


Colegiul Militar Alexandru Ioan Cuza Constanța a primit drapelul de luptă

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii